Det er vigtigt, at sengetøj, håndklæder, viskestykker, undertøj og karklude bliver vasket ved 60 grader, hvis du vil undgå bakterier.
Det er vigtigt, at sengetøj, håndklæder, viskestykker, undertøj og karklude bliver vasket ved 60 grader, hvis du vil undgå bakterier. Foto: iStockPhoto

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du kan sagtens vaske meget af dit tøj i koldt vand med det rette vaskemiddel, men andre gange skal der høj temperatur til.

Sortér vasketøjet rigtigt

Når du sorterer dit vasketøj er én ting, hvilken temperatur det kan tåle. En anden og vigtigere ting er at sortere, så hygiejnen er i orden, og du undgår bakterier. Uhygiejnisk tøjvask kan i værste fald sprede bakterier og virus. Det er også en rigtig god idé at vaske hænder efter håndtering af vasketøjet for at undgå spredning den vej.

Vask i koldt og varmt vand

Bukser og bluser, som normalt ikke er i kontakt med bakterier, kan sagtens klares på lave temperaturer, hvis du bruger et koldtvands-vaskemiddel. De kan vaske rent ned til 15 grader. Men rent er ikke det samme som bakteriefrit.
- Et vaskemiddel fjerner synligt snavs og skidt fra tøjet, men det at få bugt med bakterier og virus er noget andet, siger Susanne Knøchel, formand for Rådet for bedre hygiejne.

Bakterier er overalt

For at dræbe bakterierne i tøjet skal noget vasketøj vaskes ved relativt høj temperatur. Vi har bakterier alle vegne og kan ikke undvære dem, så de højere temperaturer er primært for at komme af med bakterier og virus, der kan være forbundet med smitte.

Det skal du vaske ved 60 grader

Ved en temperatur på 60 grader eller derover bliver bakterier og virus slået ihjel. Derfor er det en god idé at vaske undertøj, håndklæder, sengelinned, viskestykker og karklude ved den temperatur. Det er ikke noget problem at vaske de nævnte ting sammen, hvis temperaturen kommer op på 60 grader. Hvis nogen i familien er syge og risikerer at smitte via opkast, afføring eller svampe skal du være sikker på, at temperaturen bliver høj nok og vaske dette tøj separat.

Det er ikke altid, vaskemaskinerne kommer op på 60 grader, selvom de bliver indstillet til det - på næste side kan du læse, hvad du så kan gøre for at sikre dig, at bakterierne forsvinder efter vask.

Ikke alle vaskemaskiner når op på 60 grader

Du skal være opmærksom på, at ikke alle maskiner når 60 grader, selvom du indstiller maskinen til det. Nogle koldtvands-vaskemidler kan klare bakterier, men det er svært at vide hvilke, da de skal indeholde særlige stoffer, så hvis du vil være på den sikre side, så vask det beskidte vasketøj ved 60 - og indstil den måske endda lidt højere for at være sikker på den rette temperatur.

Tørretumbling kan også slå bakterier ihjel

- Høj temperatur er afgørende for at slå bakterier ihjel, så udover vask i varmt vand kan man også sikre sig ved at komme tøjet i tørretumbleren, selvom det selvfølgelig ikke er det mest hensigtsmæssige rent miljømæssigt, siger Susanne Knøchel. I tørretumbleren bliver temperaturen så høj, at det også vil slå eventuelle bakterier ihjel.

Hæng tøjet til tørre hurtigt

Når vasketøjet er vasket rent, skal det tørres hurtigst muligt. Når det ligger og er vådt - uanset om det er i eller uden for maskinen - er der vækstmuligheder for bakterier, som kan gøre tøjet jordslået og få det til at lugte. Dog er der forskel på, hvor hurtigt det går alt efter temperaturen, det er vasket ved (jo højere, jo langsommere), og hvor høj temperaturen er der, hvor det ligger (jo højere, jo hurtigere). For at være på den sikre side og for at undgå bakterier i dit vasketøj kan det dog kun anbefales at hænge det op med det samme.

24. juni 2016
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Her er danskernes favorit indenfor hvidevarer

Ny undersøgelse viser, at særligt ét mærke er populært blandt de danske hvidevare-kunder. Se hvilket her.

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug. Jævnlig rengøring af komfuret og ovnen gør dagligdagen nemmere. Se her hvordan.

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.