Vask miljørigtigt, det pynter på CO2-regnskabet
Da mormor var ung vaskede hun tøjet, når det var beskidt. I vore dage vasker vi tøjet oftere, selvom det måske knap nok er snavset. Det belaster miljøet og slider på tøjet. Gode tøjvaskevaner pynter på vandmiljøet og CO2-regnskabet.
Blødt vand nedstætter forbruget af sæbe
Det er vigtigt at dosere vaskepulveret rigtigt. På æsken eller flasken kan du se, hvor meget du skal bruge. Tjek på din kommunes hjemmeside, hvor hårdt vandet er i dit område og brug evt. hexafosfat (fra Matas) eller "Minus Kalk" til at blødgøre vandet. Det nedsætter forbruget af vaskemiddel. Gå uden om vaskemiddel med fosfater og optisk hvidt, det belaster vandmiljøet.
Undgå skyllemiddel – det nedsætter sugeevnen
Brug kun skyllemiddel til syntetiske stoffer, der giver problemer med statisk elektricitet. Skyllemidlet nedsætter sugeevnen – især for bomuldsstoffer. Det er derfor en dårlig idé at bruge skyllemiddel til fx karklude og håndklæder. Skyllemiddel kan erstattes med et par spiseskefulde husholdningseddike.
Vask ved 20ºC
Vaner er svære at gøre op med. Især forældre med småbørn er bekymrede for, om tøjet nu er helt rent. De nye koldtvandsvaskemidler er et effektivt supplement til almindeligt vaskepulver, men fx gylpeklude og stofbleer skal stadig vaskes ved 60°C.
Koldtvandsvaskepulver kan bruges helt ned til 20ºC
Ikke alle vaskemaskiner kan vaske ved 20ºC. Et uld- eller skåneprogram er ikke effektivt nok. Du skal bruge et normalt vaskeprogram, fx kulørtvask og kunne sænke temperaturen. Skal du have ny vaskemaskine så vælg en, hvor temperaturen kan indstilles uafhængigt af programvalg. Er tøjet meget beskidt, skal det helst vaskes på mindst 30 grader. Koldtvandsvaskepulver duer ikke til uld.
Spar på kogevaskene
Hvis du vasker ved så lave temperaturer som muligt, bruger du mindre energi. Kogevask er stort set overflødigt, da vaskemidler i vore dage meget effektive. Forbrugerstyrelsen anbefaler dog, at sengetøj, karklude, undertøj og håndklæder skal vaskes ved 60ºC for at komme husstøvmider og bakterier til livs.
Fyld vaskemaskinen helt op
Spring forvasken over, da tøjet sjældent er så beskidt, at den er nødvendig. Fyld maskinen helt op, også selvom din maskine afpasser vandmængden til mæng-den af tøj. En hel maskine fuld er bedre end to halve. For at undgå dårlig lugt fra vaskemaskinen, skal du køre en koge-vask en gang om måneden. Lad også lågen til vaske-maskinen stå åben efter vask.
Brug vaskepulveret rigtigt
Vaskemidler kan fås som både vasketabs, som flydende vaskemiddel og som superkompakt, kompakt og traditionelt vaskepulver. Vælg de superkompakte typer, vasketabs eller flydende vaskemiddel. De skal alle doseres ret lavt, og det skåner miljøet. Du bør undgå de traditionelle pulvere.
Nyt energimærke til hvidevarer
Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her.
5 geniale tips til din opvaskemaskine
Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.
Dit gaskomfur er godt for miljøet
Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...
Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?
Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af.
Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater
Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...
Tips til effektiv brug af emhætte
Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.
Håndvasken skal passe til familiens dagligdag
Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.
Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine
De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...
Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag
Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...
Køkkenkværnen reducerer dit madaffald
Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.
Rent tøj med koldt vand
Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.
Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene
Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....
Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen
Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.
Vælg det rigtige toilet
Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.
Hvidevarer i farver og glas
Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...