Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.


Farvel til ‘træk og slip’

Et toilet består altid af en kumme og en cisterne med vand samt en faldstamme og en vandlås.
I gamle dage var det enkelt. Der fandtes kun én model – ‘træk og slip’, altså den, hvor toilettet stod på gulvet, og cisternen hang højt oppe på væggen.

Stort udvalg af toiletter

I dag bugner markedet af toiletter med en bred vifte af muligheder, når det gælder udformning og udstyr. Netop derfor er det også vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, inden du investerer i et nyt toilet.

Væghængt eller gulvtoilet

Først af alt skal du beslutte dig for, om det skal være en vægmodel eller én, der står på gulvet. Førstnævnte, der er den mest populære, letter rengøringen – både når det gælder selve toilettet, da cisternen er indbygget, og når badeværelsegulvet skal have en omgang med skrubben.

Gulvtoiletter er billigere

Gulvtoiletter er generelt billigere end vægmodellerne. Og så er de som regel lettere at reparere.

Ekstra plads til væghængt toilet

Ved et væghængt toilet skal du tage højde for, at cisternen og installationen skal gemmes af vejen inde bag en væg. Det kræver et hulrum på cirka 20 cm. Som regel er der ikke plads i den eksisterende væg, og det er derfor nødvendigt at bygge en kasse eller ekstra væg ud fra væggen i badeværelset.

Byg en halvvæg

Synsmæssigt er det ofte en bedre løsning at bygge en halvvæg, der løber hele vejen langs den eksisterende væg, og bag hvilken det så ligeledes er muligt at skjule andre installationer fra fx bidet og håndvask.

Ikke til små badeværelser

Den ekstra konstruktion fylder selvfølgelig en del, så hvis dit badeværelse i forvejen ikke er så stort – og der ikke er plads til cisternen i væggen – kan et gulvtoilet være et bedre valg.
Svedbergs, tlf. 43 99 66 99
Toilettet til den, der vil have en klassisk gulvmodel. Det har stort og lille skyl.

Spar på vandregningen

Når du har lagt dig fast på, hvilken type toilet, der passer bedst til dit badeværelse, gælder det de mange muligheder for skylleknapper og skyl, der findes på markedet.

Forskellige skylleknapper

Toiletter kan have skylleknapper af enten plastik, metal eller glas. Men også små fotoceller, hvor man fører hånden hen over uden at røre, er nu blevet populære i privathjemmene.

To skyllefunktioner

I dag er det helt almindeligt, at toiletterne har to skyllefunk­tioner, hvor der bruges henholdsvis et lille og et stort skyl, hvilket er med til at spare på vandet.
Hvis du for alvor vil have en stor besparelse, kan du investere i et af de særligt vandbesparende toiletter, der er godkendt til at skylle med kun 2 eller 4 ­liter.

Nye toiletter sparer på vandet

Udskifter du et toilet fra 1995 med et af de nye vandbesparende, vil du – foruden at gøre miljøet en tjeneste – også skære ned på den årlige vandregning med typisk et par tusinde kroner.

Spørg en vvs-installatør

Men før du køber et miljøvenligt, vandbesparende toilet, bør du undersøge, om rør og kloak­net egner sig til den type skyl. Spørg en vvs-installatør.
  
Læs også: Hvad gør du når toilettet er stoppet?

Det må du selv

Du må gerne selv montere toilettet, men kun hvis der er en ballofix eller lukkehane, så du kan lukke af for vandet under arbejdet. Hvis ikke det er tilfældet, skal en vvs-installatør udføre monteringen.
Foto: Pressalit, tlf. 87 88 87 88
Toiletbrættet lukker i uden en lyd, når det er forsynet med Soft Close.

Ekstra smarte toiletsæder

Når toilettet er valgt, kommer turen til sædet og brættet. Hvis du vil undgå, at brættet klapper hårdt ned over sædet, skal du vælge et toiletsæde med Soft Close, hvor brættet automatisk lukkes langsomt. Og hvis du vil lette rengøringen, er det sagen med et sæde med Quick Release, hvor sædet med et snuptag tages af.

Mest læste artikler