Foto: iStockphoto

Spabad uden bakterier

Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem 32° og 40°. Derfor er faren størst i spabade, og de generelle baderegler bør derfor overholdes til punkt og prikke.


Risiko for legionærsyge
Det er meget vigtigt, at vandet i i spaen altid er rent. Ellers er der risiko for at blive smittet med en forskellige sygdomme, eksempelvis den alvorlige lungebetændelse legionærsyge, eller Pontiac-feber, der ligner influenza.

Mennesker overfører sygdommene
Vandet bliver yderligere tilført bakterier af badende, der lider af smitsomme sygdomme, som f.eks. forkølelse, diarré, øjenbetændelse, ondt i halsen, betændte sår eller infektioner i huden.

To typer af spa
Der er to typer spabade: tømmespa, som skal tømmes efter brug - og standvandsspa, hvor vandet bliver i badet i længere tid. Et standvandsspa er typisk beregnet til 8-10 personer og kan betragtes som en "mini-pool". Et tømmespa er der imod lidt mindre, typisk til 2-3 personer og minder mere om et stort badekar.

Særligt om tømmespa
Et tømmespa kræver, at man selv sørger for at desinficere vandet. Kom én klortablet i vandet pr. person, mens du fylder vandet i. Lad der efter pumpen køre i ét minut, før du bruger badet.

Put klor i vandet
Efter badet skal du igen komme én klortablet i vandet pr. person og lade pumpen køre i ét minut. Først der efter tømmer du vandet ud. Skyl til sidst badet godt med rent vand. Læs i øvrigt brugsanvisningen.

Spørg udlejeren
Flere sommerhusudlejninger tilbyder pool og spa i deres huse, og har du lejet sådan et hus, så spørg udlejer, hvad der bliver gjort for badehygiejnen. Standvandsspa og pool skal helst være kontrolleret umiddelbart før, du overtager huset. Vandet i disse bade er tilsat klor og bliver filtreret og renset løbende. Tømmespa bliver ofte rengjort ved lejerskifte.

Gode råd om spabade og pools
  • Sørg for høj hygiejne i og omkring badestedet.
  • Alle skal vaske sig grundigt overalt på kroppen før badet.
  • Brug kun rent badetøj.
  • Ingen med smitsomme sygdomme må bade.
  • Dyr og udendørs fodtøj må aldrig komme i badeafdelingen.
  • Spørg udlejer om aktuel badehygiejne i sommerhuset.
     

Kilde: By- og Landskabsstyrelsen

Få flere gode råd på By- og Landskabsstyrelsens badevandsportal

21. juli 2009
Mere om Hvidevarer

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan får du et HELT rent køleskab

Hvornår har du sidst gjort dit køleskab ordentlig rent? Få bugt med dårlig lugt og bakterier i dit køleskab ved hjælp et overraskende mirakelmiddel -  og spar dig selv for fordærvede madvarer og maveonder med vores guide til en helt rent køleskab. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug. Jævnlig rengøring af komfuret og ovnen gør dagligdagen nemmere. Se her hvordan.

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.