Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskemaskinen

Hvidevarer

Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller skal de vende opad? Nu har eksperterne fundet svaret. Se det her.

Knive og gafler - nedad eller opad i serviceholderen?
Knive og gafler - nedad eller opad i serviceholderen? Foto: iStock

Korrekt pakning af opvaskemaskinen

Der er flere skoler i, hvordan man pakker bestikket korrekt i en opvaskemaskine, og de står stejlt over for hinanden.

Bor du sammen med én, der arrangerer bestikket modsat af dig, så har du sikkert allerede ved flere lejligheder taget dig i at omarrangere bestikbakken. Måske har I også haft ophedede diskussioner om, hvordan servicen bedst anbringes i bestikbakken.

Det behøver du ikke længe. Næste gang der opstår et kontrovers, har du her de uofficielle regler for korrekt pakning af opvaskemaskinen.

Derfor er der konflikt om bestikbakken

Det springende punkt i kampen om bestikket handler først og fremmest, om knivene skal vende med den spidse opad eller nedad. Der er oplagte ulemper ved at vende knive med bladet opad: det kan nemlig meget let ende med, at en eller anden kommer til at skære sig på knivene eller stikke sig på spidserne af dem.  

En anden kilde til debat er, hvordan man sørger for, at knive bedst bliver vasket grundigt rene. Her er der hygiejniske problemer ved at at vende hovedet på skeen, tænderne på gaflerne eller bladet på knivene ned i bestikbakken. Hernede vil vandtrykket nemlig være mindre, og restaffald vil have vanskeligere ved at løbe væk. 

Hvad siger producenterne selv?

Den amerikanske tv-kanal NBC har forsket lidt i sagen. Programmet NBC News har først pløjet sig igennem alle de brugsanvisninger til opvaskemaskiner, de kunne finde, og på alle mulige andre måder researchet emnet. Svaret viser sig at være - næsten - entydigt. 

"Næsten alle manualer til opvaskemaskiner, producenter, websites og talspersoner for hårde hvidevarer-firmaer er enige om én ting: Placér knive med bladet nedad i bestikbakken, så ulykker undgås." Dette er den konklusion, som NBC news kommer med i denne artikel på baggrund af deres research. 

Læs også: Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret 

Konklusion fra amerikansk forbrugerorganisation

Meningerne er derimod mere delte, når det drejer sig om gafler. Flere kilder anbefaler opad og andre nedad, og nogle vil lade det være op til forbrugerne. 

For at nå frem til en salomonisk løsning henvendte NBC News sig til den meget velanskrevne amerikanske forbrugerorganisation, Consumer Report. Her indhentede programmets tilrettelæggere en utvetydig udtalelse fra senior testleder Emilio Gonzalez.

Som amerikaner er han naturligvis panisk ræd for at få fingrene juridisk i klemme. Derfor lægger han ud med at anbefale, at man altid skal konsultere opvaskemaskinens manual først og følge rådene deri.

Men Emilio Gonzalez holder sig dog ikke tilbage med at komme med en anbefaling baseret på sin fagkundskab. Her er hans og dermed Consumer Reports indstilling:

  • Placér skeerne opad
  • Placér gaflerne opad
  • Placér knivene nedad, så ingen skærer sig. 

Bonusanbefaling om bestik i bestikbakke

Emilio Gonsalvez har ydeligere en bonusanbefaling om brug af bestik i bestikbakker:

  • Brug hullerne i racken, hvis bestikbakken er udstyret med et låg.

Dette vil kunne forhindre, at de enkle stykker bestik kommer til at klæbe sammen. Det er særligt kritisk og hyppigt forekommende ved skeer.

Konklusion 

Den vigtigste konklusion ved denne undersøgelse

  • Placer altid knive med bladet nedad i bestikbakken
1. august 2017
Mere om Hvidevarer

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Hvidevarer Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Hvidevarer Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaskemaskine korrekt. Vidste du for eksempel, at hvidløgspresseren kan rasere en hel opvask? Den er nemlig lavet af jern, og det giver flyverust. Her er tjeklisten til opvaskemaskinen.

Køb de rigtige hvidevarer i den rigtige størrelse

Hvidevarer Bedste råd, når du skal købe nye hårde hvidevarer, er, at du kender dine behov, inden du handler. Hvor stort skal køleskabet være, hvor...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug. Jævnlig rengøring af komfuret og ovnen gør dagligdagen nemmere. Se her hvordan.

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.