Hvis du vil have en god køleskabshygiejne, er det ikke kun rengøringen, du skal være opmærksom på.
Hvis du vil have en god køleskabshygiejne, er det ikke kun rengøringen, du skal være opmærksom på.

Sådan får du et HELT rent køleskab

Hvornår har du sidst gjort dit køleskab ordentlig rent? Få bugt med dårlig lugt og bakterier i dit køleskab ved hjælp et overraskende mirakelmiddel - og spar dig selv for fordærvede madvarer og maveonder med vores guide til en helt rent køleskab. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 14. december 2018

Der er mange gode grunde til at holde en god køleskabshygiejne. Udover at afgive en dårlig lugt er et beskidt køleskab nemlig også et slaraffenland for bakterier, der kan fordærve din mad og give ubehagelige maveonder.  

Det er heldigvis ikke svært at holde køleskabet rent. Alt du behøver er eddike, vand, lidt opvaskemiddel - og en god rengøringsrutine!

Læs med her, hvor vi har lavet den ultimative guide til, hvordan du gør dit køleskab skinnende rent – og hvordan du holder det sådan!

Guide: Sådan gør du køleskabet rent indvendigt

Du behøver hverken krasse rengøringsmidler eller mere end almindeligt gode armmuskler for at gøre dit køleskab skinnende rent.

Alt det kræver, er en simpel blanding af vand og hvid eddike tilsat et par dråber opvaskemiddel.

Det skal du bruge

 • 2 dele eddikke 
 • 3 dele vand 
 • Et par dråber opvaskemiddel

 

Sådan gør du

 1. Tøm køleskabet for madvarer. Læg dem evt. i en frysetaske, mens du gør rent.
 2. Vask skabet med en klud vredet op i eddikevandet. Tør efter med lunkent vand og lidt sæbe. Har køleskabet “sorte striber”, kan det være nødvendigt vaske det af i Rodalon eller andet desinficerende middel.
 3. Vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i eddikevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt.
 4. Tag hylder og skuffer ud, og vask dem grundt med almindeligt opvaskemiddel.
 5. Tør efter med en ren klud opvredet i vand.

Når skabet er helt rent og tørt, kan du sætte madvarerne tilbage i skabet. 

Guide: Sådan sorterer du dine madvarer

Hvis du vil have en god køleskabshygiejne, er det ikke kun rengøringen, du skal være opmærksom på. Det er også vigtigt at vide, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodukter skal være. Når du har orden i køleskabet, nedsætter du nemlig risikoen for fordærvede madvarer, opkast eller maveonde. 

Herunder kan du se, hvordan du helst skal sortere dine madvarer i køleskabet:

 • Grøntsager: Skal i en grøntsagsskuffe, så du undgår jordbakterier i resten af skabet. En tommelfingerregel er, at grøntsager, der dyrkes her i landet, har bedst af ophold i køleskab. Undtaget herfra er tomater og løg. De holder længere i en trådkurv på køkkenbordet.
 • Mælk og mælkeprodukter: Skal placeres på det køligste sted.
 • Kød, æg og pålæg: Skal placeres på det køligste sted.

Vær opmærksom på holdbarhed. En pakke hakket kød holder kun en dag, mens en stegt flæskesteg kan holde sig flere dage, hvis den er rigtig emballeret.

Rejer, broccoli, ost og tomater... Se, hvor længe forskellige madvarer kan holde i dit køleskab her. 

Tjek temperaturen i dit køleskab

Anskaf dig et køleskabstermometer, så du ved, hvor i dit skab, det er koldest og varmest. Der bør højst være +5°C i køleskabet. Tjek den jævnligt med dit termometer. Temperaturen varierer forskellige steder i køleskabet, og letfordærvelige fødevarer skal opbevares der, hvor der er højst +5°.

Hvor ofte skal du rengøre køleskabet? 

Når du først har givet dit køleskab en grundig rengøring indvendig, er det nemt at holde det rent og frisk. Hvis bare du har en god rengøringsrutine, behøver det ikke at tage mere end et kvarter om ugen at holde køleskabet rent. Se, hvordan med vores guide til en ugentlig rengøring af køleskabet her.

Husk også at gøre det til en vane at gribe kluden og rengøre dit køleskab grundigt mindst hver anden måned.

Eddike er et mirakelmiddel til rengøring

Vidste du, at eddike kan få din mikroovn til at skinne, fjerner dårlig lugt ved skraldespanden og drukner de irriterende bananfluer? En flaske eddike til under 10 kroner kan hjælpe dig med mange ting i din hverdag. Her får du 10 tips til, hvordan eddike gør dit liv meget nemmere, når du skal gøre rent.  

14. december 2018 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...