Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide.
Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide. Foto: iStock

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Af: Mikkel Hede, 13. august 2019

Opvaskemaskiner skal også afkalkes

De fleste ved, at vaskemaskinen jævnligt skal afkalkes. Det er godt at have det i baghovedet, når opvaskemaskinen begynder at underpræstere, og der pludselig er kalk på glassene og hvide flager på tallerkner og bestik.

Opvaskemaskiner skal nemlig også rutinemæssigt afkalkes. Hvor ofte afhænger af den landsdel, du bor i. Metoden kan du selv vælge - her er 3 forskellige muligheder.

Hvor ofte skal opvaskemaskinen afkalkes?

Behovet for afkalkning varierer i Danmark fra landsdel til landsdel. Hvis vandet er hårdt og kalkholdigt, kræver det hyppigere afkalkning. Det er tilfældet, hvis du bor i København eller på Møn og Lolland-Falster. På det øvrige Sjælland, på Fyn og langs store dele af Jyllands østkyst er vandet også temmelig hårdt. Det blødeste vand finder du i Midt- og Vestjylland.

En årlig afkalkning er mininum i hele landet. To gange er godt for være på den sikre side - særligt hvis du bor i områder med hårdt vand. Bor du i visse dele af København eller andre steder med kalkholdigt vand er 3-4 gange afkalkning af opvaskemaskinen om året en fordel. 

 
GEUS' kort over hårdheden i vandet i Danmark. Jo mørke farve jo mere kalkholdigt er vandet. Læs mere om kortet hos det geologiske forskningsinstitut, GEUS  

Sådan viser tilkalkning af opvasmaskinen sig

Tilkalkningen er både noget, som viser sig ved, at der efterlades kalkpletter på det opvaskede, men også ved at kalkaflejringer forhindrer maskinen i at fungere optimalt. Det viser sig for eksempel ved, at der opstår kalkaflejringer i vanddyserne og på øvrige steder i opvaskemaskinen. Disse aflejringer sænker vandtrykket og bevirker derfor, at opvaskemaskinen ikke vasker helt rent.

Derfor opstår kalkpletter

Det første, du skal mistænke, hvis der opstår kalkpletter i opvaskemaskinen, er doseringen af saltet

Salt bidrager til at binde kalken i vandet, så at kalken ikke ender på glas og på det øvrige køkkentøj. Jo mere kalk, der er i vandet i din landsdel, jo mere salt skal du bruge. Bruger du fint salt i din opvaskemaskine, burde du måske overveje at gå over til groft salt, der er mere effektivt mod kalk i opvaskemaskinen.  

Det er ikke alle, der bruger salt i deres opvaskemaskiner. En god grund til at gøre det er, at det drastisk reducerer behovet for afkalkning. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

 
Eddike er en billig og miljøvenlig måde at bekæmpe kalk i opvaskemaskinen, og så er det nemt...  

Hvis det ikke hjælper med en ændring i doseringen af saltet, så er her 3 enkle måder at afkalke opvaskemaskinen. Prøv dig frem eller vælg den metode, der passer dig bedst. 

1. Rens opvaskemaskinen med eddike

Det nemmeste trick er at bruge eddike. Det skal være den simple (og billige) lagereddike. Det er den, der også kaldes hvid eddike - altså uden farve.

Hæld cirka en halv liter lagereddike ned i bunden af vaskemaskine og kør en vaskegang på højeste temperatur. Har du glas eller anden service med kalkflager på, kan de sagtens få en tur med i opvaskemaskinen sammen med lagereddiken. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt og hurtigt eddike kan fjerne kalk fra glas og servide. 

2. Brug citronsyrepulver til afkalkning

Du kan også anvende citronsyrepulver. Af forsikringsmæssige årsager er det bedst at bruge citronsyrepulver i stedet for citronsyre, som tit er det, der anbefales.

Kom et brev citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Følg derefter op med et ekstra vaskeprogram uden opvaskemiddel. Dette er navnlig vigtigt, hvis du til daglig bruger et sæbemiddel med klor i. Kombinationen af klor og syre kan nemlig fremkalde giftige dampe. 

3. Brug afkalkningsmidler til opvaskemaskiner 

Der findes mange forskellige afkalkningsprodukter i handlen. Det kan være beholdere som stilles omvendt i vaskebakken. Citronsyre vil ofte være en af ingredienserne. Hvis afkalkningsmidlet kommer som tabs anvendes de på samme måde som citronsyrepulver (og opvasketabs) ved at blive anbragt i rummet til sæbe. Kør derefter en vaskegang uden brug af opvaskemiddel. Kør til slut også her et vaskeprogram uden brug af sæbe. 

13. august 2019 Mikkel Hede
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...