De nye koldtvandsvaskemidler vasker rent, helt ned til 20°C.
De nye koldtvandsvaskemidler vasker rent, helt ned til 20°C.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.


Effektive vaskemidler

Ny teknologi betyder, at vaskemidlerne er blevet meget mere effektive, så tøjet kan vaskes ved lavere temperaturer. Det tøj, du før vaskede ved 40°C og 60°C, kan du nu få ligeså rent ved 20°C og 30°C. Det kan mærkes på elforbruget, pengepungen og dermed på miljøet.

Meget beskidt tøj skal vaskes ved
mindst 30°C
Både undertøj og normalt beskidt tøj kan vaskes ved 20°C. Det betyder, at de daglige vaske kan klares ved den temperatur. Meget beskidt tøj skal vaskes ved mindst 30°C.

El-besparelse på ca. 60%
Vasker du ved 20°C frem for 40°C eller 30°C frem for 60°C, får du en el-besparelse på ca. 60%. Du bør dog ikke vaske uld og silke med enzymholdigt vaskemiddel, men finde et specialmiddel, der er beregnet til formålet.

Bakterier, sygdom og allergi
Der er undtagelser. Er der sygdom i huset eller specielle bakterier som fx salmonella på spil, skal der vaskes ved højere temperatur - mindst 60°C. Medmindre du anvender tørretumbler, da temperaturen i tumbleren er langt over 60°C.

Speciel vaskepulver til dun
Er der allergi i huset, skal sengetøj, dyner og puder stadig vaskes ved 60°C for at fjerne husstøvmider. De fleste koldtvandsvaskemidler kan dog også bruges ved temperaturer op til 60°C.
Har du dundyner er det klogest at bruge et special-vaskemiddel for at forhindre, at dunene falder sammen.

Vaskemaskiner til kold vask
De fleste vaskemaskiner, der er under 5 år gamle, kan bruge koldtvandsvaskemidler. Du skal bruge et normalt vaskeprogram og kunne sænke temperaturen til 20°C eller bruge et normalt vaskeprogram, der vasker ved 20°C.

Trinløs regulering
Har din vaskemaskine ikke trinløs regulering af temperaturen, skal du bemærke, at uld-, skåne- og finvaskprogrammer ikke kan bruges, da den mekaniske påvirkning af tøjet skal svare til en almindelig normalvask.

Kig i manualen
De fleste producenter har en vaskemaskine, der er beregnet til koldtvandsvask. Kig i manualen eller kontakt producenten, hvis du er i tvivl om, din vaskemaskine kan bruge koldtvandsvaskemidler.

Hold vaskemaskinen frisk
En gang om måneden skal du vaske en vask ved 60°C eller 95°C for at undgå dårlig lugt fra vaskemaskinen. Husk også at efterlade vaskemaskinen med døren på klem, når du ikke vasker.

Miljømærker
Koldtvandsvaskemidler, der er mærket med Blomsten eller Svanen, er testet efter EU-regler og gives kun til de produkter, der kan leve op til miljømærkereglerne og i øvrigt har bevist, at de vasker ligeså rent som vask ved højere temperaturer.

Her får du et overblik over et udvalg af de koldvandsvaskemidler, der er på markedet pt.

 

Produkt
Miljø-mærke
°C
Parfume
Vægt
Antal vaske
Pris
Føtex, Care pulver
Blomsten
0-60°C
Nej
900 gr
ca. 12
28,95
Superbest, Cold'n clean pulver
Blomsten
0-40°C
Nej
900 gr
ca. 12
29,95
Irma, Tusindfryd
pulver og flydende
Svane-mærket
20-60°C
Nej
2 kg/
1,5 l
ca. 30
69,00
Netto, Netop
flydende
-
20-60°C
Nej
0,8 l
ca. 20
29,95
Aldi, Una
flydende
-
20-60°C
Ja
1,5 l
ca. 20
36,95
6. juli 2009
Mere om Hvidevarer

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Hvidevarer Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Hvidevarer Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaskemaskine korrekt. Vidste du for eksempel, at hvidløgspresseren kan rasere en hel opvask? Den er nemlig lavet af jern, og det giver flyverust. Her er tjeklisten til opvaskemaskinen.

Køb de rigtige hvidevarer i den rigtige størrelse

Hvidevarer Bedste råd, når du skal købe nye hårde hvidevarer, er, at du kender dine behov, inden du handler. Hvor stort skal køleskabet være, hvor...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Hvidevarer Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.