Der er mange penge at spare ved selv at kigge de gamle elektronikapparater efter i sømmene.
Der er mange penge at spare ved selv at kigge de gamle elektronikapparater efter i sømmene. Foto: GettyImages

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har flere danskere nu opdaget. Efter mange års køb-og-smid-væk-kultur er vi nemlig begyndt at reparere vores elektriske apparater selv - og det er både sundt for kloden og for pengepungen.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 29. juli 2019

De danske genbrugsstationer bugner af elektronikaffald. Tidligere undersøgelser viser, at op mod en fjerdedel af apparaterne stadig virker og faktisk kun har få skader. Derfor er det en positiv udvikling, at meget nu tyder på, at vi står midt i en bæredygtig modreaktion til flere års brug-og-smid-væk-kultur.

Fra køb-og-smid-væk til køb-og-pas-på

Ifølge Henrik Egede, der er direktør i brancheorganisationen APPLiA Danmark, er der en begyndende tendens til, at forbrugere ønsker at reparere deres produkter selv frem for at købe nye.

– Vi er på vej væk fra køb-og-smid-væk og henimod køb-og-pas-på. Vi er alle begyndt at tænke os bedre om, og det er gået op for mange forbrugere, at det ofte er en bedre løsning at reparere end at købe nyt – både for pengepungen og for kloden. Det er en tendens, vi mærker på forskellig vis nu i branchen for hårde hvidevarer og andre elektroniske apparater, fortæller han i en pressemeddelelse.

Flere reparerer støvsugeren

Et eksempel på den bæredygtige udvikling finder man hos butikken Støvsugerbanden. Virksomheden har i løbet af det seneste år oplevet en markant stigning i antallet af kunder, der ønsker at reparere støvsugeren frem for at købe en ny. Det fortæller butikkens direktør, Nicole Kiel Broch:

– Vi har tidligere haft kunder, der har købt en ny støvsuger, alene fordi de syntes, det var svært at finde de rigtige poser til den gamle. I de seneste år er kunderne dog blevet mere opmærksomme på bæredygtighed. Tendensen viser sig i, at vi generelt sælger flere støvsugere af høj kvalitet og i særdeleshed i mængden af reparationer, siger hun.

Mange penge at spare

Nicole Kiel Broch mener, at det handler om at tage ansvar for miljøet- men også for økonomien. Der er nemlig mange penge at spare ved selv at kigge de gamle elektronikapparater efter i sømmene. 

For eksempel kan du finde reservedele til billige penge på nettet. Blandt andet derfor er chancen for selv at fikse apparaterne for få penge høj. Hvis du ikke selv har evner til at reparere, kan du også sagtens få andre til det - og ofte for en billig pris. Der findes nemlig både mindre reparationscaféer og hobbyfolk, der er villige til at reparere elektronik for ganske små beløb. 

5 tilbagevendende problemer du selv kan fikse 

Det er dog ikke kun, når det gælder elektronik, at det kan betale sig at finde sin indre handyman frem. Der er nemlig også mange defekte ting på badeværelset eller i køkkenet, som almindelige dødelige sagtens selv kan reparere eller udskifte.


Her kan du se 5 tilbagevendende problemer ved ovn, bruser, vandhane, emhætte og opvaskemaskine, som du sagtens selv kan fikse.

29. juli 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandvarmer, kan det betale sig at sætte maskinerne til det varme vand. Du kan spare op til 45 pct. på vaskeregningen.

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...