Dette kan du bruge mikroovnen til – og dette kan du IKKE

Popcorn og opvarmning af lunken kaffe og pizza - ret meget mere bliver mikroovnen ikke brugt til i mange køkkener, og det er synd. For mikroovnen kan meget mere. Se bare her! 


Popcorn og opvarmning af lunken kaffe og pizza. Ret meget mere bliver mikroovnen ikke brugt til i mange køkkener, og det er synd. For mikroovnen kan meget mere.
 
Brug den rigtigt, og du vil både spare på elregningen, de kræftfremkaldende stegestoffer og få mange flere vitaminer ud af dine grøntsager.

Det er mikrobølgeovnen god til

Mikroovnen er god til at koge fisk og grøntsager og ikke mindst til at tø frosne madvarer op. Husk at lade maden hvile i lige så lang tid, som optøningen i ovnen har varet. Det sikrer, at maden har en jævn temperatur over det hele, inden du går i gang med selve tilberedningen. Husk at dække maden med et låg. Det sparer på tiden og energien.
 
Den er også god til at tilberede kød, fordi der ikke udvikles kræftfremkaldende stoffer, som ellers afsættes på overfladen af kød og fisk, der bliver stegt. Du kan fx “stege” bacon og lave sammenkogte retter med hakket oksekød i mikroovnen. “Brun” først det hakkede kød i skålen, inden du tilsætter væsker og krydderier og lader retten simre færdigt.

Det kan mikroovnen ikke bruges til 

Mikroovnen kan ikke give sprød skorpe eller skind eller bage brød (der kan ikke dannes skorpe).
 
Sæt aldrig ler- og fajanceservice i en mikroovn. Hvis et lerfad er mættet af vand, fx efter opvask, vil vandet blive så varmt, at fadet kan sprænges.
 
Brug aldrig fade eller bestik af metal.
 
Brug heller aldrig større stykker aluminiumsfolie, og læg det aldrig tættere end 2 cm fra væggene.
  
Sæt aldrig dine Margrethe-skåle – eller andre skåle af melamin – i mikroovnen. Det er ikke al slags plastik, der kan tåle at komme i mikroovnen. Nogle typer plastik bliver så bløde, at de ligefrem kan smelte. Det gælder polyethylen-plastik, som fx almindelig husholdningsfilm og nogle fryseposer, der bliver blødt allerede ved 100º. Polypropylen-plastik kan tåle op til 130º uden at blive blødt og er derfor bedst egnet til mikroovnen. Fx mikrofilm og mange opbevaringsbøtter er lavet af polypropylen.

Lav risengrød i mikroovnen

Risengrød er favorit i mange familier. Laver du den i mikroovnen, brænder den ikke på, og du slipper for at skulle stå og røre i gryden hele tiden. Opskriften er fra Karolines Køkken og til to personer:

Den nemmeste risengrød

En halv liter mælk
1 dl grødris (ca. 75 gram)
1⁄4 tsk. groft salt

Kom mælk og ris i en skål – der skal være god plads til, at grøden kan udvide sig. Dæk med mikrofilm eller madpapir og kog i ca. 10 min. på halv effekt. Rør grøden igennem og kog 10 min. Rør igen og kog yderligere fem min. Lad grøden hvile tildækket i ca. fem min. Smag til med salt.

Mest læste artikler