For mikroovnen kan meget mere end du tror!
For mikroovnen kan meget mere end du tror! Foto: istockphoto

Dette kan du bruge mikroovnen til - og dette kan du IKKE

Popcorn og opvarmning af lunken kaffe og pizza - ret meget mere bliver mikroovnen ikke brugt til i mange køkkener, og det er synd. For mikroovnen kan meget mere. Se bare her! 

Af: Birgitte Svennevig, 6. juli 2017
Popcorn og opvarmning af lunken kaffe og pizza. Ret meget mere bliver mikroovnen ikke brugt til i mange køkkener, og det er synd. For mikroovnen kan meget mere.
 
Brug den rigtigt, og du vil både spare på elregningen, de kræftfremkaldende stegestoffer og få mange flere vitaminer ud af dine grøntsager.

Det er mikrobølgeovnen god til

Mikroovnen er god til at koge fisk og grøntsager og ikke mindst til at tø frosne madvarer op. Husk at lade maden hvile i lige så lang tid, som optøningen i ovnen har varet. Det sikrer, at maden har en jævn temperatur over det hele, inden du går i gang med selve tilberedningen. Husk at dække maden med et låg. Det sparer på tiden og energien.
 
Den er også god til at tilberede kød, fordi der ikke udvikles kræftfremkaldende stoffer, som ellers afsættes på overfladen af kød og fisk, der bliver stegt. Du kan fx "stege" bacon og lave sammenkogte retter med hakket oksekød i mikroovnen. "Brun" først det hakkede kød i skålen, inden du tilsætter væsker og krydderier og lader retten simre færdigt.

Det kan mikroovnen ikke bruges til 

Mikroovnen kan ikke give sprød skorpe eller skind eller bage brød (der kan ikke dannes skorpe).
 
Sæt aldrig ler- og fajanceservice i en mikroovn. Hvis et lerfad er mættet af vand, fx efter opvask, vil vandet blive så varmt, at fadet kan sprænges.
 
Brug aldrig fade eller bestik af metal.
 
Brug heller aldrig større stykker aluminiumsfolie, og læg det aldrig tættere end 2 cm fra væggene.
  
Sæt aldrig dine Margrethe-skåle – eller andre skåle af melamin – i mikroovnen. Det er ikke al slags plastik, der kan tåle at komme i mikroovnen. Nogle typer plastik bliver så bløde, at de ligefrem kan smelte. Det gælder polyethylen-plastik, som fx almindelig husholdningsfilm og nogle fryseposer, der bliver blødt allerede ved 100º. Polypropylen-plastik kan tåle op til 130º uden at blive blødt og er derfor bedst egnet til mikroovnen. Fx mikrofilm og mange opbevaringsbøtter er lavet af polypropylen.

Lav risengrød i mikroovnen

Risengrød er favorit i mange familier. Laver du den i mikroovnen, brænder den ikke på, og du slipper for at skulle stå og røre i gryden hele tiden. Opskriften er fra Karolines Køkken og til to personer:

Den nemmeste risengrød

En halv liter mælk
1 dl grødris (ca. 75 gram)
1⁄4 tsk. groft salt

Kom mælk og ris i en skål – der skal være god plads til, at grøden kan udvide sig. Dæk med mikrofilm eller madpapir og kog i ca. 10 min. på halv effekt. Rør grøden igennem og kog 10 min. Rør igen og kog yderligere fem min. Lad grøden hvile tildækket i ca. fem min. Smag til med salt.
6. juli 2017 Birgitte Svennevig
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.