Allerede  siden 2004 har køle- og fryseskabe kunnet opnå energiklasse  A++. Og det har hjulpet på elforbruget.
Allerede siden 2004 har køle- og fryseskabe kunnet opnå energiklasse A++. Og det har hjulpet på elforbruget. Foto: Energistyrelsen

Køb mørkegrønt, når du køber nye hvidevarer

Du skal lede efter A+++, når du vil finde et køleskab eller komfur, der forbruger mindst energi. Er du i tvivl, så kig efter den mørkegrønne pil.

De fleste hvidevarer har i energimærke AFoto: Energistyrelsen
Slentrer du gennem en hvidevareforretning, er det svært at undgå at lægge mærke til, at de fleste komfurer, vaskemaskiner og tørretumblere får topkarakter i lavt energiforbrug. De er prydet med energimærket A.

Proukterne lever i dag op til minimumskravene

Producenterne er blevet så gode, at produkterne stort set alle sammen lever op til de minimumskrav, der gælder, for at gøre sig fortjent til dukse-karakteren. Selvom det er en positiv udvikling, giver det dog et problem.

EU-kommissionen indføre skrappere betingelser

Der er blevet en stor forskel mellem de bedste og de dårligste A-produkter. Sammen med det er motivationen for at gøre produkterne endnu mere energieffektive forduftet. Derfor ønsker EU-kommissionen at indføre skrappere betingelser.

Mærkningen skal være nem at forstå
Produkterne skal dog stadig markeres på en måde, så forbrugerne nemt kan finde de mest energivenlige af slagsen. Siden november 2010 har danske forbrugere derfor kunne finde produkter i butikkerne med en mærkning fra A+++ til E.

Industrien vil gerne forbedre deres produkter
– Vi ved, at når et produkt bliver pålagt et energimærke, så er industrien meget motiveret for at forbedre deres produkter. Derfor er det vigtigt, at det er svært at opnå det bedste mærke. Ellers kan det ende med, at de fleste produkter ligger i samme klasse, og motivationen til løbende forbedringer forsvinder, siger Rikke Næraa fra Energistyrelsen.

Nemmere at vælge det bedste nu
Med den nye energiskala bliver det altså nemmere at adskille et rigtig godt produkt fra et godt produkt. Det er ikke alle produkter, der går over til det nye mærke. Der er stor individuel forskel på, hvor langt man er nået med at mindske energiforbruget fra produkt til produkt.

Skalaen A til G vil eksistere endnu en tid
Der vil i en periode være nogle produkter, der stadig har en skala fra A til G, mens andre har klasserne A+, A++ og A+++. Princippet er, at et produkt, der aldrig har været energimærket før, starter med en A til G skala, og de ekstra energiklasser bliver så anvendt efterhånden som teknologien bliver bedre.

Den mørkegrønne pil er bedst

Føler du dig alligevel som en forvirret forbruger? Så er det godt, at det samtidig er blevet besluttet, at den bedste klasse altid skal ledsages af en mørkegrøn pil. Uanset om det er A, A+, A++ eller A+++, der er den bedste klasse, så vil du altid kunne genkende det mest energivenlige produkt på den mørkegrønne farve.

Energirelaterede produkter skal måske også mærkes

EU-kommissionen er også i gang med at udarbejde regler for, hvordan energirelaterede produkter kan indføres i energimærke-ordningen. Det er fx vinduer, som ikke selv forbruger energi, men som alligevel har betydning for energiforbruget i hjemmet.

3. august 2011
Mere om Hvidevarer

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan får du et HELT rent køleskab

Hvornår har du sidst gjort dit køleskab ordentlig rent? Få bugt med dårlig lugt og bakterier i dit køleskab ved hjælp et overraskende mirakelmiddel -  og spar dig selv for fordærvede madvarer og maveonder med vores guide til en helt rent køleskab. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...