Allerede  siden 2004 har køle- og fryseskabe kunnet opnå energiklasse  A++. Og det har hjulpet på elforbruget.
Allerede siden 2004 har køle- og fryseskabe kunnet opnå energiklasse A++. Og det har hjulpet på elforbruget. Foto: Energistyrelsen

Køb mørkegrønt, når du køber nye hvidevarer

Hvidevarer

Du skal lede efter A+++, når du vil finde et køleskab eller komfur, der forbruger mindst energi. Er du i tvivl, så kig efter den mørkegrønne pil.

De fleste hvidevarer har i energimærke AFoto: Energistyrelsen
Slentrer du gennem en hvidevareforretning, er det svært at undgå at lægge mærke til, at de fleste komfurer, vaskemaskiner og tørretumblere får topkarakter i lavt energiforbrug. De er prydet med energimærket A.

Proukterne lever i dag op til minimumskravene

Producenterne er blevet så gode, at produkterne stort set alle sammen lever op til de minimumskrav, der gælder, for at gøre sig fortjent til dukse-karakteren. Selvom det er en positiv udvikling, giver det dog et problem.

EU-kommissionen indføre skrappere betingelser

Der er blevet en stor forskel mellem de bedste og de dårligste A-produkter. Sammen med det er motivationen for at gøre produkterne endnu mere energieffektive forduftet. Derfor ønsker EU-kommissionen at indføre skrappere betingelser.

Mærkningen skal være nem at forstå
Produkterne skal dog stadig markeres på en måde, så forbrugerne nemt kan finde de mest energivenlige af slagsen. Siden november 2010 har danske forbrugere derfor kunne finde produkter i butikkerne med en mærkning fra A+++ til E.

Industrien vil gerne forbedre deres produkter
– Vi ved, at når et produkt bliver pålagt et energimærke, så er industrien meget motiveret for at forbedre deres produkter. Derfor er det vigtigt, at det er svært at opnå det bedste mærke. Ellers kan det ende med, at de fleste produkter ligger i samme klasse, og motivationen til løbende forbedringer forsvinder, siger Rikke Næraa fra Energistyrelsen.

Nemmere at vælge det bedste nu
Med den nye energiskala bliver det altså nemmere at adskille et rigtig godt produkt fra et godt produkt. Det er ikke alle produkter, der går over til det nye mærke. Der er stor individuel forskel på, hvor langt man er nået med at mindske energiforbruget fra produkt til produkt.

Skalaen A til G vil eksistere endnu en tid
Der vil i en periode være nogle produkter, der stadig har en skala fra A til G, mens andre har klasserne A+, A++ og A+++. Princippet er, at et produkt, der aldrig har været energimærket før, starter med en A til G skala, og de ekstra energiklasser bliver så anvendt efterhånden som teknologien bliver bedre.

Den mørkegrønne pil er bedst

Føler du dig alligevel som en forvirret forbruger? Så er det godt, at det samtidig er blevet besluttet, at den bedste klasse altid skal ledsages af en mørkegrøn pil. Uanset om det er A, A+, A++ eller A+++, der er den bedste klasse, så vil du altid kunne genkende det mest energivenlige produkt på den mørkegrønne farve.

Energirelaterede produkter skal måske også mærkes

EU-kommissionen er også i gang med at udarbejde regler for, hvordan energirelaterede produkter kan indføres i energimærke-ordningen. Det er fx vinduer, som ikke selv forbruger energi, men som alligevel har betydning for energiforbruget i hjemmet.

3. august 2011
Mere om Hvidevarer

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Hvidevarer Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Hvidevarer Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaskemaskine korrekt. Vidste du for eksempel, at hvidløgspresseren kan rasere en hel opvask? Den er nemlig lavet af jern, og det giver flyverust. Her er tjeklisten til opvaskemaskinen.

Køb de rigtige hvidevarer i den rigtige størrelse

Hvidevarer Bedste råd, når du skal købe nye hårde hvidevarer, er, at du kender dine behov, inden du handler. Hvor stort skal køleskabet være, hvor...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug. Jævnlig rengøring af komfuret og ovnen gør dagligdagen nemmere. Se her hvordan.

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.