Køb de rigtige hvidevarer i den rigtige størrelse

Bedste råd, når du skal købe nye hårde hvidevarer, er, at du kender dine behov, inden du handler. Hvor stort skal køleskabet være, hvor mange kilo tøj skal vaskes, og hvor mange spiser med i det daglige? Få gode råd til bl.a. vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler og køleskab.


Lav en liste med dine ønsker

Find ud af, hvor mange tekniske finesser du har brug for, når dagligdagen melder sig. Skriv dine behov ned, så kommer du mest sikkert hjem med det, du skal bruge. Du kan også tjekke produkttests på nettet, før du handler.

Tjek mærkningen

Hårde hvidevarer med energimærkning A+++ er dyre i anskaffelse. Til gengæld sparer du ofte mange tusinde kroner over de ca. 10 år, som er den forventede levetid. Og det er værd at lægge mærke til, at selvom A+ lyder fint og godt, er der flere tusinde kroners forskel mellem levetidsforbruget for energimærke A+ og A+++. Det kan betale sig at tænke langt frem.

A+ er dårligst

Kravene til energiforbruget skærpes løbende, så vær opmærksom, når du handler. Fx må et køleskab, en opvaske- eller vaskemaskine med energimærke A ikke længere markedsføres. I dag er A+ dårligst og A+++ bedst.

Tænk over, hvornår du vasker

Tjek, hvornår på døgnet det er billigst at bruge strøm. Har vaskemaskinen en standby-funktion, kan du køre billige vaske i det tidsrum.  Elforbruget på standby er så forsvindende lille, at det ikke har nogen praktisk
betydning.

Gode råd om de forskellige hvidevarer

Vaskemaskinen

1. En maskine, der kan vaske ni kilo i alt, skal fyldes for at være energirigtig. Ellers bliver det dyrt at vaske. Selv om de gode vaskemaskiner regulerer vandindtaget efter tøjmængden, bruger to halve vaske mere vand og el end én fyldt maskine.

2. Kombi-maskiner, der både kan vaske og tørre, er generelt ikke særligt energieffektive.

3. Vaskemaskinen har to mærkninger; en for energiforbrug og en for centrifugeringsevne. Vaskeevnen er ikke længere med i mærkningsordningen.

Centrifugeringsevnen er angivet på en skala fra A-G og er baseret på restfugtigheden. Gå efter centrifugeringsevne A, hvis du bruger tørretumbler.

Opvaskemaskinen

1. Vandforbrug er en vigtig faktor, når du vælger, men også antallet af de kuverter,
maskinen kan rumme.

2. En støjsvag maskine må ikke larme mere end 45db.

3. En fleksibel maskine har et ½-program (enten kun overkurv eller kun underkurv). Det er  smart, hvis du ofte kun er en person derhjemme.

4. Tjek udstyr og indretning. Er det fleksibelt nok?

5. ECO-maskiner kan tilsluttes varmt vand. Herved kan du spare op til 36% af opvaskemaskinens energiforbrug. Hvis du har oliefyr eller elvarme skal du slutte opvaskemaskinen til koldt vand.

Køleskab og fryser

1. Køleskab og fryser skal ikke være for store – en halvtom fryser er et dyrt bekendtskab.

2. NoFrost betyder, at du ikke skal afrime din fryser. Du får maksimal kapacitet i fryseren, da der ikke dannes is. Madvarerne fryser ikke så let sammen.

3. FrostLess giver dig 50% mindre ophobning af frost og is .

4. De nyeste køleskabe skaber et mikroklima i køleskabet, som gør, at fødevarerne holder sig så længe som muligt.

5. Modeller med LED-belysning er strømbesparende.

6. Et EcoMode program sikrer skabet optimal temperatur året rundt.

Tørretumbleren

1. Hvis du har et stort behov for at tørretumble tøj, kan du spare 600-700 kr. eller mere om året ved at købe en tørretumbler med energimærke A i stedet
for energimærke B.

Ovn og emhætte

1. Emhætter til husholdning har et trykt energimærke med en skala fra A – G, hvor A er mest energieffektiv.

2. En stor ovn bruger mere energi.

3. Tjek energimærkning og støjniveau før du køber din emhætte.

Læs også: Selvrensende pyrolyseovne fylder dit hjem med giftige gasarter

Mest læste artikler