Induktionskomfurer er energibesparende og effektive, når der er det rette match mellem komfur og kogegrej.
Induktionskomfurer er energibesparende og effektive, når der er det rette match mellem komfur og kogegrej. Foto: Samsung

Induktion: Find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du undgår gryder og pander, der larmer eller ikke varmer godt nok.

Af: Lise Mortensen Høy og Nanna Danborg-Aamand, 16. august 2018

Induktionskomfur virker ved magnetisme

Et induktionskomfur er lidt mere teknisk end et almindeligt gas- eller elkomfur. 
Mange oplever det som nærmest mystisk – at den ene gryde virker, den anden ikke, måske virker den kun på den ene kogezone, eller også "larmer" den, når den bliver varm?

Forklaringen er, at strømmen i et induktionskomfur sendes igennem elektriske spoler under kogepladen. Det danner magnetisme, som sætter molekylerne i bevægelse både i gryden og i dens indhold. Det er denne bevægelse, der danner varmen. 


For at dit induktionskomfur skal virke, skal den gryde eller pande, du sætter på det, være magnetisk, ellers varmer komfuret ganske enkelt ikke. Hvis gryden ikke er "magnetisk nok", kan den ikke aktivere komfuret 100 pct., og så varmer det ikke på fuld styrke.

Kogegrejet til induktion – tjek kvaliteten


Tjek de nyeste tests af kogegrej til induktion, før du investerer i nye potter og pander. De er af meget svingende kvalitet, og pris og kvalitet følges generelt IKKE ad! Det bedste vil være at aftale med forhandleren, at du kan aflevere grejet igen, hvis det ikke virker.

Næstbedst er at forhandleren garanterer, at produktet er optimalt til induktion. Endelig kan du selv tjekke grejets forskellige egenskaber på mærkningen. 
Varmefordelingen er ikke så vigtig i forhold til gryder, men skal du have ny pande, er den afgørende.

12 enkle tips til dig, der leder efter et vinkøleskab

Varmeeffektivitet og larm

Varmeeffektiviteten kan svinge en del. Hvis gryden ikke er magnetisk nok, bliver den aldrig rigtig varm.
 Et lille trick er at tjekke panden med en magnet. Anbring den under panden. Hvis den hænger godt fast, er sandsynligheden større for, at panden virker, som den skal, på induktionskonmfuret. 

Larm: En del gryder larmer, når de står på komfuret. 
I tests er det særligt gryder med sandwichbund og gryder, hvor bunden er sammensat af flere lag, der larmer.

Mange materialer


Gryder og pander til induktion kan være lavet af forskellige materialer:

 • Støbejern: er i sig selv magnetisk og dermed velegnet til induktion. 

 • Rustfri stål og aluminium: har en "indbygget" magnetisk bund med en legering, der indeholder jern. 

 • Emalje: 
Nogle gryder/pander har sandwichbund – på andre er bunden sammensat af lag i flere forskellige materialer.
 
Som regel behøver man ikke ligefrem at skrive induktion/induction.  

 

Tjekliste for køb af gryder og pander til induktion

 • Når du køber nyt stege- eller kogegrej til dit induktionskomfur, skal du have størrelsen på komfurets kogezoner med i lommen. Køb kun kogegrej, der passer præcist til én eller flere kogezoner på dit komfur. 

 • Vær opmærksom på, at selv om gryden fx er 22 cm i diameter, kan der være angivet en mindre 'zone' i grydebunden. Det er denne zone, der er magnetisk, og som skal passe til kogezonen på komfuret. Zonen er opgivet på bunden af gryden, og kan være mærket op med farve/prikker.

 • Kig efter induktionssymbolet på emballagen eller i bunden af panden.

Køkkenets vægge skal kunne holde til meget 

7 ting du skal vide om dit induktionskomfur

 1. Det er din magnetiske gryde / pande, der aktiverer kogezonen. Derfor er det også vigtigt, at panden eller gryden passer i størrelse på grafikken af den kogezone, du stiller den på. 

 2. Ved at anvende en gryde, der er mindre end kogezonen, nedsættes effekten, og der vil ikke komme fuld power til spolen. Er den større, vil kun det område af gryden, som dækker induktionsfeltet, blive varmet op, resten af bunden bliver kun opvarmet af "overskudsvarmen".

 3. Faktisk kan en gryde være så lille, at den ikke aktiverer kogezonen; komfuret "tror" at pladen er tom, derfor varmer det ikke – og vil melde fejl.

 4. Det er også vigtigt, at gryden eller panden står ret præcist midt på kogezonen. Der kan være flere spoler under én kogezone, og hvis gryden står ude i den ene side, aktiverer den måske kun én af spolerne eller slet ikke nogen af dem. 

 5. Vær sikker på, at bunden af din gryde er helt jævn og slutter helt tæt til glasset. Ofte er gammelt kogegrej skævt eller deformt i bunden.
 6. Nogle induktionskomfurer er i stand til at tilpasse kogezonen til området dækket af kogegrejet. Her er der flere spoler inden for samme område.

 7. Tænd aldrig under en tom pande/gryde, det kan få bunden til at bule, og så virker den dårligere.

Kilder: Bosch, Siemens, Gaggenau, Hvidevareservice BSH Hvidevarer og Scanpan.

16. august 2018 Lise Mortensen Høy og Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...