Gaskomfuret er det meste effektive komfur.
Gaskomfuret er det meste effektive komfur.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget CO2 du udleder når du laver mad. Læs med og bliv klogere på hvorfor.

De første komfurer

Da komfuret i tidernes morgen blev opfundet, var det ikke andet end et slags lukket ildsted, hvor røg og damp stod ud til alle sider. Med tiden har komfuret udviklet sig, så det passer til det moderne menneskes behov og er blevet langt mere energivenligt. Eller er det nu det?

Ser man nærmere på de forskellige former for komfurer, er det tydeligt, at gaskomfuret er det bedste alternativ, ift co2-udledning, når du selv skal kokkerere.

 

 

 

Hvor meget CO2 bruger du, når du opvarmer to liter vand fra 10 til 100°C?

Gram CO2

(1 gang)

Kg CO2

(150 x om året)

Elkoger

84

13

Gaskomfur

96

14

Induktionskogeplade

112

17

Glaskeramisk kogeplade

140

21

Gammeldags kogeplade

168

25

Kilde: Energitjenesten.dk

Nyt komfur?

Skal du til at indkøbe komfor indenfor den nærmeste fremtid, kan det godt betale sig at se mod den snart 200 år gamle opfindelse; gaskomfuret.

Selvom oplevelsen en induktionsplade giver er meget lig det gammeldags gaskomfur, er det oftest sidstnævnte der bliver valgt til, når køkkener i restaurationsbranchen skal ud og investere. Og det af den simple grund, at de mener, at et gaskomfur er nemmere at styre og mere præcist end induktionspladerne.

 

4 tips til at nedjustere din co2-udledning:

  1. Mange “for”-opvarmer deres vand i elkedelen inden det skal i gryden på komfuret, men som oftest kan det ikke betale sig - i hvert fald ikke for miljøet. Du bruger mere energi end hvis kun en dem bruges.

  2. Hvis du skal koge fx pasta er et låg altid en god idé. Du sparer både tid før vandet når kogepunktet, og bruger derfor mindre energi.

  3. Tænk altid over, hvor meget vand du bruger. Selvfølgelig skal vandet i gryden dække kartoflerne, men behøver der måske være dobbelt så meget vand?

  4. Hvis du sætter dine gryder på blus der har størrelse der svarer til maks din grydes bund, sparer du gas. For flammen skal ikke omslutte gryden, men opvarme bunden.

 

 

27. november 2018
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Sådan får du et HELT rent køleskab

Hvornår har du sidst gjort dit køleskab ordentlig rent? Få bugt med dårlig lugt og bakterier i dit køleskab ved hjælp et overraskende mirakelmiddel -  og spar dig selv for fordærvede madvarer og maveonder med vores guide til en helt rent køleskab. 

Her er danskernes favorit indenfor hvidevarer

Ny undersøgelse viser, at særligt ét mærke er populært blandt de danske hvidevare-kunder. Se hvilket her.

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug. Jævnlig rengøring af komfuret og ovnen gør dagligdagen nemmere. Se her hvordan.

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.