Brug vaskepulver til vask af dit hvide tøj.
Brug vaskepulver til vask af dit hvide tøj. Foto: Getty Images

Derfor bør du undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask

Når det gælder tøjvask er vaskemiddel vel vaskemiddel, ligegyldigt om det er pulveriseret eller flydende… Eller er det nu også sådan? Der er nemlig en rigtig god grund til, at du bør undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask.

Af: C. Dahl, 22. august 2018

Få den maksimale effekt ud af dit vaskemiddel

De fleste vaskemidler klarer jobbet, når det gælder at få dit tøj rent og velduftende, men når det handler om at holde dit hvide tøj hvidt, er det ikke helt ligegyldigt, hvilket vaskemiddel du bruger.

Brug det rette vaskemiddel

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at du bør sortere dit vasketøj, så du vasker dit farvede tøj i én vask og dit hvide tøj i en anden vask. Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at du bør vaske dit farvede tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, og omvendt dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Men hvorfor egentlig?

Undgå sur lugt i vaskemaskinen med disse simple råd.

Det rette vaskemiddel er vigtigt

Begår du den fejltagelse at vaske dit hvide tøj sammen med dit farvede tøj, kan du risikere at dit hvide tøj tager imod noget at den restfarve, der skylles ud af dit farvede tøj. Vasker du derudover dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, vil dit tøj hurtigere vil blive gulligt og kedeligt at se på.

Dette skyldes, at vaskemiddel beregnet til hvidt tøj ofte indeholder en smule afblegningsmiddel, der lysner dit hvide tøj, når du vasker det. Dette er også grunden til, at dit farvede tøj skal vaskes med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, for at undgå at det bliver afbleget og mister farven.

Undgå at bruge flydende vaskemiddel til dit hvide tøj

Selvom flydende vaskemiddel kan få dit tøj lige så rent, som vaskepulver kan, så er der en rigtig god grund til, at du bør vaske dit hvide tøj med vaskepulver.

Undersøgelser viser nemlig, at flydende vaskemiddel er dårligere til at holde dit hvide tøj hvidt, end vaskepulver er, hvilket skyldes, at flydende vaskemiddel ikke kan bruges til iltblegning. Ved at bruge vaskepulver holder du således dit tøj hvidt i længere tid. 

En anden fordel ved at bruge vaskepulver er også, at vaskepulver typisk er billigere per tøjvask end flydende vaskemiddel. Det kan derfor også godt betale sig at vaske dit farvede tøj med vaskepulver – dog med vaskepulver beregnet til farvet tøj selvfølgelig. 

De vanskelige pletter på tekstiler kan godt komme af.

Ulemper ved vaskepulver

Når du vasker dit tøj med vaskepulver er der samtidig et par enkelte ting, du skal være opmærksom på. 

Hvis du vasker dit tøj ved lave temperaturer – her taler vi 20 grader eller lavere – vil vaskepulveret ofte have svært ved at opløses. I dette tilfælde bør du derfor anvende flydende vaskemiddel, da sæben allerede er opløst her.

Derudover er vaskepulver ofte mere skadeligt for vandmiljøet end flydende vaskemiddel, da vaskepulver inderholder flere tensider. Køb derfor altid vaskepulver med miljømærke.

22. august 2018 C. Dahl
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har...

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...