Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt mad

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i køleskabet, ompakning af madvarer og optøning af frostvarer.

Maden skal hurtigt i køleskabet

Har du noget til overs fra aftensmaden, så lad det lige dampe af, før du sætter det i køleskabet. Men glem det ikke på køkkenbordet, for det bliver hurtig en bakteriebombe.

Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1.000 og efter seks timer til en million!

Den rigtige temperatur i kølskabet

Den optimale temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Tjek den jævnligt ved at sætte et termometer i et glas vand, så har du den præcise temperatur. Husk også på at færdiglavet mad ikke må komme i kontakt med råvarer.

Der er koldest nederst og bagest i køleskabet. Og varmest øverst ud mod døren. Så hvis du ikke har en grøntsagsskuffe nederst, er det en god idé, at lægge det nyindkøbte kød nederst i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Skriv ned, hvad du lægger i fryseren

I dag findes der mange smart dåser, glas og smørbokse, som kan bruges i køleskabet, så man slipper for den kedelige emballage. Men så er det vigtigt, at få skrevet ned i en bog eller på en blok, hvornår udløbsfristen er. Mærk madvarerne med dato og indhold.

Hvis maden har ligget længere i fryseren end de anbefalede frister, så bliver maden ikke sundhedsfarligt, men kvaliteten bliver ringere.

Sådan kan du spare energi og penge

Hvis køleribberne på bagsiden er fyldt med støv, bruger køleskabet op til 30 pct. mere strøm. Så støv jævnligt ribberne af. Undgå at åbne køleskabet i længere tid. Tø frostvarer op i køleskabet. Det hjælper med at holde temperaturen i køleskabet nede.

Tø aldrig frosent mad op i varmt vand

Lynoptøning kan være en nødløsning, men du skal aldrig gøre det i varmt vand, for så formerer bakterierne sig, både på kødets overflade og i det vand, der ligger i emballagen. Skal det gå stærkt, skal optøningen ske under rindende koldt vand, men det er ikke en god løsning for miljøet og din pengepung.

Mikrobølgeovnen kan bruges til optøning

I mikrobølgeovnen tager optøningen ganske få minutter, fordi hele madvaren tør op på én gang og ikke fra overfladen og ind mod midten. Optøningen skal dog foregå i to trin, så du undgår at smagen ødelægges og bakterierne trives. Derfor skal maden havde lige så lang hviletid, som det har været i mikrobølgeovnen.

Læs også: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Noget kød skal pakkes om inden nedfrysning

Hold orden, så du ikke skal lede efter madvarerne, og dermed have køleskabsdøren stående længe åben. Har du købt kød i supermarkedet skal du pakke kødet om, inden du fryser det. Originalemballagen kan nemlig virke isolerende, og forhindrer derfor at maden kan fryses ned hurtigt. Hvis det er vakuumpakket, behøver du ikke pakke det om.

Frys madvarer i fryseposer

Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når du skal fryse madvarer. Emballagen skal kunne slutte tæt om produkterne – brug fryseposer, og sørg for, at de er lukket godt og luften er trykket ud. Fede oste skal pakkes i alufolie, og derefter en frysepose.

Fede fødevarer holder sig kortere tid i køleskabet

Temperaturen i dybfryseren skal være sat til -18°C. Mange fødevarer kan opbevares 8-12 måneder i fryseren, men fede fødevarer kan holde sig i kortere tid, ca. 3 måneder, da fedtet er udsat for harskning under frysning.

Holdbarhed i fryseren ved mindst 18 °C

  • Bagværk, fedtholdigt: 2-3 mdr.
  • Bagværk, magert: 4-5 mdr.
  • Frugt: 10-12 mdr.
  • Grønsager: 6-12 mdr.
  • Kalvekød: 6-8 mdr.
  • Svinekød, magert: 6 mdr.
  • Svinekød, fedt: 3 mdr.
  • Hakket kød: 4 mdr.
  • Røget kød: 4-6 mdr.
  • Fisk, mager: 3-6 mdr.
  • Fisk, fed: 2-3 mdr.
  • Fiskefars: 1-2 mdr.
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Fjerkræ, magert: 8-10 mdr.
  • Fjerkræ, fedt: 5 mdr.
  • Mælkeprodukter: 3 mdr.
  • Ost: 3-4 mdr.

Kilde: Forbrugerinformation

Tilbage til toppen

Giv grøntsagerne et hurtig opkog

Grøntsager kan opbevares i fryseren 6-12 måneder, men det er bedst at blanchere grøntsager, inden de fryses. På den måde ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som kan give dårligere kvalitet og kortere holdbarhed. Sørg for, at grøntsagerne hurtigt fryses ind.

Sådan sparer du energi

Fyld fryseren op, så bruger den mindre energi. Hvis pengepungen ikke lige storindkøb, kan du lægge nogle flasker med vand eller gamle aviser i fryseren. Det har samme virkning. Afrim fryseren – et tykt islag øger energiforbruget. Sørg også for at lågen lukker tæt. Test om et stykke papir kan sidde fast, når lågen er lukket.

Læs også: Hvad kan fryses ned? | En lang liste over ting, der kan fryses

Læs også: Induktion: Find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Mest læste artikler