Optimér din opvaskemaskine
Optimér din opvaskemaskine Foto: iStock

5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Af: Louise Ankerstjerne Olsen, 24. april 2018

Rengøring af opvaskemaskine

Husk jævnligt at gøre din opvaskemaskine ren, så din opvask kan blive så ren så mulig. Se nedenstående tips for effektiv rengøring:

  1. Tøm filteret for snavs og madrester, og skyl det med opvaskemiddel og vand.
  2. Rens grovsien 2-3 gange om ugen, og finsien 3-6 gange om året. 
  3. Tør gummilister samt indersiden af lågen af jævnligt
  4. Har din maskine brug for en afkalkning, så kør en almindelig vask med citronsyrepulver i sæbedispenseren efterfulgt af et ekstra vaskeprogram, så alle sæberester skylles ud. 

Find flere tips til rengøring af opvaskemaskinen her.

Kalkpletter på glas

Oplever du at der kommer hvide kalkpletter på dine glas kan det primært skyldes to ting. Først, at der ikke er salt nok på opvaskemaskinen. Salt er vigtigt, da det binder kalken i vandet så det bliver blødere og forhindrer, at kalken sætter sig på glassene. Brug altid grov opvaskesalt der er beregnet til vaskemaskinen. Almindeligt bordsalt kan ikke bruges som alternativ, da det ikke har de samme egenskaber til at binde kalken.

Den anden ting kan være, at salttilførslen ikke er indstillet efter vandets hårdhedsgrad. Hårdt vand kræver mere salt end blødt vand, da det indeholder mere kalk. 

Kalkpletter kan ødelægge dine glas, og de kan være svære at få af igen. Har du dog allerede fået kalkpletter på dine glas kan du prøve at tilsætte 2 skefulde citronsyrepulver til din opvaskemaskines sæbeskuffe og vaske glassene på et almindeligt program.

Tjek vandets hårdhed i din kommune på GEUS' hjemmeside her. 

Rustpletter på bestik

Flyverust er et problem, de fleste med en opvaskemaskine oplever. Rusten skyldes små jernpartikler, som kastes rundt, når maskinen vasker op. Ofte kommer partiklerne ind i maskinen ved vask af jernredskaber såsom hvidløgspressere, sigter, osteklinger og lignende. Derudover vil redskaber som allerede er ramt af rust kunne være skyld i, at rusten spredes til andre ting i opvaskemaskinen. 

Flyverusten kan bekæmpes ved at vaske maskinen igennem med citronsyrepulver i sæbedispenseren. Hvis der er rustpletter på dit bestik, så kom det med i vasken. Slut af med en almindeligt vask, så du sikre, at al syren er skyllet ud. 

En anden metode er at rulle to lette bolde af sølvpapir som placeres i bestikkurven i din opvaskemaskine. Kør så en almindelig fyldt vask. Rusten vil sætte sig på sølvpapirsboldende, og problemet skulle være løst. Gentag metoden hvis du oplever, at der stadig er rust din maskine. 

Læs også: 7 alternative måder at bruge dine opvasketabs på

Skyl ikke opvasken først

Det er ikke nødvendigt at skylle opvasken af, før du sætter den i opvaskemaskinen. Opvasken bliver automatisk skyllet i maskinen, før den går i gang med at vaske, og det er derfor spild af vand at skylle det inden. Du behøver derfor blot at skrabe madresterne af, inden du sætter opvasken i maskinen.

Opvaskemaskine eller vaske op i hånden?

Det er svært for bakterier at overleve i opvaskemaskinen på grund af kombinationen af  en høj vandtemperatur og vaskemiddel. Opvaskemaskinen dræber stort set alle bakterier under en almindelig vask. Temperaturen skal op over 60 grader for at dræbe de fleste bakterier, og det er derfor svært at få opvasken lige så ren ved at vaske op i hånden. Derudover bruger du mere vand når du vasker op i hånden sammenlignet med nyere opvaskemaskiner. 

Kilde: Samvirke.dk og Whiteaway.com

24. april 2018 Louise Ankerstjerne Olsen
Mere om Hvidevarer

Nyt energimærke til hvidevarer

Energimærkningen af hvidevarer er blevet opdateret. Se, hvad du skal kigge efter her. 

Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget...

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din...

Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har flere danskere nu opdaget. Efter mange års køb-og-smid-væk-kultur er vi nemlig begyndt at reparere vores elektriske apparater selv - og det er både sundt for kloden og for pengepungen.

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandvarmer, kan det betale sig at sætte maskinerne til det varme vand. Du kan spare op til 45 pct. på vaskeregningen.

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag...

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

Hvidevarer i farver og glas

Overflader i børstet stål har længe været et hit på køkkenfronten, og det børstede udseende er langt fra ude i kulden. Men nu skal vi have...

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...