Trin for trin-guide: Stilren naturstol

Hustips

Med denne stol kan du invitere naturen indenfor. Stolens nordiske design og træmaterialer matcher en af tidens helt store trends, og stolen passer derfor ind i de fleste danske hjem.

Foto: Gør Det Selv

Lav selv naturstolen

Stolen er ikke helt nem at lave, da den både kræver snilde og præcision. Men følger man disse otte trin er der en god chance for, at det lykkedes, og du vil have et flot stykke håndværk, der vil bringe både natur og stil ind i din bolig.

Det skal du bruge

 • Et bundt pil* (ca. 90 cm lange)
 • 5 kvadratiske træstykker (eg, 250 cm x 3,8 cm x 3,2 cm); to til hver side og en til stolens tværstykke
 • Trælim
 • Smigvinkel
 • 3 runde træpinde (1 meter lang og 1 cm i diameter)
 • Hulmarkør
 • 1 MDF-plade til skitse (100 cm x 100 cm)
 • Træstumper til limning
 • Klemmer
 • Vinkelmåler
 • En slagbore-/skruemaskine, fx den ledningsfri Bosch PSB Ergo 18 LI-2 (ergonomisk)
 • En kap-/geringssav, fx Bosch PCM 8S
 • 4 mm træbor til forboring
 • 10 mm træbor med dybdeanslag

Sådan gør du

Trin 1

Ambitiøse projekter som dette kræver nøje planlægning for at sikre, at alle vinkler og brædder passer, når det hele skal sættes sammen. Det første du skal gøre er at printe konstruktionsplanen ud. Tegn herefter et omrids af stolens side på en MDF-plade med vinkelmåler og blyant og nummerer samlingspunkterne som på konstruktionstegningen. 

Når omridset er skitseret på pladen, skal de to firkantede træstykker til stolens ene side saves. Start med at save det længste stykke, der skal bruges til stolens ben. Marker målene og sav det resterende stykke af i den rette vinkel. Både vinkel og mål findes på konstruktionsplanen. Fortsæt med de resterende stykker, indtil alle ni stykker er savet til, og sav herefter de fire tværgående træstykker af et tredje træstykke.

Trin 2

Næste skridt er at opmåle vinkler mellem træstykkerne. Det er her, du skal anvende en smigvinkel. Smigvinklen placeres mellem de to træstykker og vinkles, så den passer med de aftegnede vinkler på MDF-pladen. Når vinklen er fundet, skal smigvinklen fastgøres, så den holder denne vinkel.

Trin 3

Den fastgjorte vinkel skal herefter aftegnes på træstykket. Det gøres ved at placere smigvinklen på træstykket som vist på billedet. Obs: Det er vigtigt, at pinden ikke rykker sig, når du aftegner vinklen. Gentag dette på de andre træstykker, så alle får den samme vinkel.

Trin 4

Sav herefter vinklerne til. Det gøres mest præcist med en kap-/ geringssaven fra Bosch, da savens laser sikrer, at snittet bliver helt lige. Når alle træstykkerne er savet til, skal de positioneres på MDF-pladen som på konstruktionsplanen. 

Trin 5

Brug igen kap-/geringssaven til at save den runde træpind ud i stykker på fem cm, der skal bruges til træpløkker.

Trin 6

De tilskårne træstykker, der danner stolens ene side, skal nu samles. Start med at bore to huller i hvert træstykke – et i hver ende – med et tyndt træbor. Bor hullerne i midten af træpladens side. Bor herefter med et 10 mm træbor og en dybde på 2,8 cm de endelige huller med slagbore-/skruemaskinen. Gentag dette med de tværgående træstykker. Se mål på konstruktionsplanen. 

Trin 7

Nu kommer den første udfordring. De firkantede træstykker skal limes sammen så præcist som muligt. Saml de forskellige træstykker med træpløkker og en smule lim.

Fjern overskydende lim med en pind og lad det tørre. For at få et glat look kan du eventuelt bruge sandpapir i hjørnerne, hvor træstykkerne er samlet.

Mens den ene side tørrer, skal trin 1-7 gentages, så der er to identiske sider. For at sikre at de tværgående træstykkers huller er placeret korrekt over for hinanden, er det en god ide at markere hullerne på den side, der endnu ikke er samlet, inden du går i gang med siden.

Trin 8

Så skal stolen samles. Placer de fire tværgående træstykker som vist på konstruktionsplanen: To på ryglænet, en på sædet og en til at stabilisere foden af stolen. Sæt de fire tværgående stykker fast til de to sidesektioner med træpløkker og trælim.

Fyld herefter stolen med pil som vist på billedet. Er pilene for lange kan de skæres til med kap-/geringssaven.

Når hele stolen er fyldt ud med pil, så både sæde og ryglæn er stabilt, er stolen klar til brug på terrassen eller i stuen.

11. november 2015
Mere om Hustips

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Hustips Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Hustips Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Hustips Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Hustips Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

Hustips 5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

Få dine køkkenurter til at holde længere med disse 2 tricks

Hustips Der er to typer af friske krydderurter: de bløde og de hårde. De kræver hver sin strategi til opbevaring, hvis du vil holde dem friske så...

De bedste tricks til huset i 2016

Hustips Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem helt nye oveni. 

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Hustips Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget...

Undgå unødig støj i hjemmet

Hustips Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem.

10 geniale ting, du også kan bruge elastikker til

Hustips Vil du gerne være helten, der kommer ind fra højre og åbner det genstridige syltetøjsglas? Elastikker kan bruges til alt muligt - se de 10 tricks på videoen her. 

Sådan istandsætter du dit loppefund

Hustips Har du været på loppemarked og købt dig en gammel stol eller spisebord, som trænger til en kærlig hånd? Se her, hvordan du sætter dit loppef...

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Hustips Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Hustips Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hustips Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Hustips Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...