Livet er bare for kort til sløv velcro...
Livet er bare for kort til sløv velcro... Foto: iStock

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Af: Mikkel hede, 8. november 2017

Sløv velcro er ikke enden på tøjet

Det er bare SÅ irriterende, når velcroen ikke binder længere. Det stadie indtræffer ofte, før de sko eller det tøj, som velcroen anvendes til, er slidt op. Men der er sjældent nogen grund til at smide tøj eller sko væk på grund af sløv velcro. Velcroen kan nemlig renses, vaskes og børstes effektiv igen.  

Velcro er en lukkemekanisme til tøj opfundet i Schweiz i 1955. Velcro består af to dele: et plastikstykke med små løkker og 2) et tilsvarende plastikstykke med små bøjelige kroge. Når velcroen binder, sker det ved, at et stort antal kroge bliver fæstnet til et lige så stort antal løkker. 

7 måder at få velcroen til at binde igen

Det er den mere grove del af velcroen (den med krogene), som plejer at være problemet. Her samler skidt, tøjtråde og hår sig let. Der findes dog flere måder at få velcroen til at fungere optimalt igen.

1. Luk velcroen sammen

Den nemmeste måde at bevare velcroens evne til at binde er at sørge for altid at lukke velcroen. På den måde bliver begge sider af velcroen i langt mindre grad udsat for skidt og urenheder. 

2. Gnub to stykker velcro mod hinanden

En let måde at holde velcroen "frisk" er at gnubbe to stykker velcro med kroge mod hinanden nogle gange. Det vil løsne fnulderet, som derefter let kan fjernes med fingrene.

3. Brug en hæklepind eller en pincet

Det samme nummer kan også udføres med en lille hæklepind med en lille krog. Det er et større pillearbejde, men er det for eksempel nogle gode og fuldt funktionsdygtige sko, hvor velcroen bare er blevet lidt sløj, så kan det ofte godt betale sig at bruge 10 minutter med hæklepinden. En pincet kan i øvrigt også anbefales til dette arbejde. 

4. ... Eller en tandbørste

Du kan også bruge en tandbørste til at børste krogdelen af velcroen. Det vil ligeledes gøre det lettere at fjerne skidtet efterfølgende med fingrene. 

5. Undgå støv med antistatisk spray

Er du træt af støv, der hele tiden samler sig på velcroen? Prøv at sprøjte velcroen engang imellem med en antistatisk spray. Det vil reducere den statiske elektricitet, og derfor vil der samle sig langt mindre støv fremover på velcroen.

6. Red den bløde side med en kam

Den bløde side af velcroen kan også undertiden trænge til at få fornyet sin fæstningsevne. Løkkerne kan nemlig med tiden faktisk blive sammenfiltrede. Det kan en almindelige redekam hjælpe på. Red blot den bløde side af velcroen forsigtigt igennem med kammen.

7. Vaske velcro med mild sæbe og varmt vand

Du kan også altid vaske velcroen med mild sæbe og i varmt vand. Dette vil hjælpe med at fjerne støv fra den bløde del af velcroen og samtidig også fjerne eventuel dårlig lugt fra velcroen.

8. november 2017 Mikkel hede
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og hvor meget det faktisk batter.

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.