Foto: Getty Images

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager til at løse udfordringerne med de tiltagende mængder regn, og du sparer på det dyrebare drikkevand.

Vi har efterhånden oplevet det en del gange.

Pludselige skybrud eller langvarig, massiv regn der får gårdspladser, terrasser og haver til at stå under vand. Floder af regnvand der løber ned over tage og hen over parkeringspladser eller indkørsler til afløb, der må give efter for trykket, og resultatet er vand i kældre, oversvømmede kloakker og sumpede plæner.

Men sådan behøver det ikke at være, påpeger Mikael Skov, der er autoriseret kloakmester og medlem af bestyrelsen hos Danske Kloakmestre. Han mener, vi skal ændre fokus fra at se de enorme mængder regn som et problem til i stedet at betragte dem som en ressource.

- Det er vand, som sagtens kan bruges i husholdningen, og derfor er der også masser af gode muligheder for at udnytte regnvandet i stedet for bare at lede det direkte ud i kloakkerne, fortæller Mikael Skov i en pressemeddelelse.

Regnvand til hverdagsopgaverne for mindre kalk

Regnvand er specielt godt til eksempelvis vanding af haver, toiletskyld og vask af både bil, vinduer og tøj. Ofte faktisk bedre. Der er ingen kalk i regnvand, og dermed er det mere skånsomt for både toilettet og vaskemaskinen, ligesom det heller ikke efterlader kalkpletter på bilen og vinduerne.

Mindre belastning på kloakken

Ved at opsamle regnvandet hjemme på grunden i stedet for at smide det ud, undgår du også problemer med overfyldte kloakker og vand i kældrene, og alle, der har prøvet det, ved, hvor træls det kan være, som Mikael Skov siger.

Desuden bidrager du til at mindske presset på det offentlige kloaknet og renseanlæggene og dermed også til at løse en af samfundets store udfordringer ved klimaforandringerne.

Drikkevandet i Danmark er ikke en uendelig kilde

Den helt store gevinst, ved brug af regnvand er besparelsen på drikkevandet.

- Mange tror, at det gode, danske drikkevand er en uendelig ressource. Men det er det altså ikke. Det er vigtigt, vi sparer på det, hvis de kommende generationer også skal have mulighed for at drikke direkte fra hanen, konstaterer kloakmesteren og fortsætter:

- Derfor er det også helt oplagt at udnytte regnvandet i husholdningen i stedet for at bruge rent drikkevand til at skylle ud i toilettet. Regnvandet kommer direkte ned til os. Vi skal bare samle det op.

Læs også: Regnvandstønde - sådan genbruger du regnvandet

Installer regnvandsanlæg

Parret Ulla og Bo Holm har udnyttet regnvandet længe i deres husholdning.

For tretten år siden fik de installeret et regnvandsanlæg, som forsyner både deres tre toiletter og vaskemaskinen med regnvand fra taget. På den måde er regnvandet blevet en del af husholdningen, der ikke bare omfatter Ulla og Bo men også deres tre børn.

- Det er en behagelig tanke, at vi ikke bruger drikkevand i toiletterne. Der er ingen grund til at svine med drikkevandet, når tagvand er lige så godt. Eller endda bedre, fordi regnvand ikke indeholder kalk og derfor er mere skånsomt, siger Ulla Holm.

Sådan opsamler Holm familien regnvandet

Når det regner, bliver tagvandet ledt ned i tagrenderne, samles i et særligt filter og løber videre til en fire kubikmeter stor jordtank. Herfra suger systemets vakuumpumpe det automatisk ind, når der skylles ud i toiletterne, eller der vaskes tøj.

- Anlægget kører problemfrit og uden service, så der er ingen bøvl ved det, og så har vi det godt med at gøre noget godt for miljøet, fortæller Bo Holm.

20. marts 2019
Mere om Hustips

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitekternes mest inspirerende eksempler her.

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du effektivt i hjemmet.

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan...

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og hvor meget det faktisk batter.

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.