Foto: Christina Kayser

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitekternes mest inspirerende eksempler her.

Af: Pernille Hjort, 27. maj 2020

1. Byg nyt med brugte tegl

Moderne arkitektur og gamle sten går hånd i hånd i dette nybyggede hus, som er et fint eksempel på, hvordan smukke kvalitetstegl nemt kan genbruges i en ny sam- menhæng. Huset er tegnet af arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur og har en under- etage af gule mursten, som også er synlige i rummene indenfor. De mursten, man genbruger til nye huse i dag, er alle fra før 1960, mens ny- ere mursten knuses til vejfyld eller lignende. Det skyldes, at mørtlen efter 1960 er blandet med cement, som er nærmest umulig at rense af stenene.

Skedkerkøkken

2. Gammelt snedkerkøkken i nyt lys

Trods mange års brug stod dette køkken stadig smukt og charmerende i et hus fra 1928. Køkkenet var nemlig i gode materialer og vedligeholdt gennem næsten 100 år. I stedet for at sætte et nyt køkken i fik arkitekt Thomas Hjort en snedker til at bygge nye overskabe i samme stil og efter opmåling af det oprindelige. Køkkenet er et såkaldt forrammekøkken med hvidmalet ramme og finerede skuffer behandlet med neutral olie. Også det nye komfur passer ind i det ældre køkken. Der er masser af velholdte snedkerkøkkener billigt til salg i Den Blå Avis samt hos genbrugsbyggemarkeder som fx genbyg.dk.

Fliser

3. Fliser fra stuen endte i badet

Da arkitekt Rasmus Bak skulle modernisere et ældre typehus fra 1959, valgte han at genbruge mange
af husets oprinde- lige materialer. De grønlige skiferfliser lå oprindeligt i husets spisestue. De fleste var i meget fin stand, og i stedet for at smide dem ud blev de genbrugt på husets to badeværelser.

4. Byg om med brugt

Dette bevaringsværdige hus fra 1955 er tegnet af Flemming Lassen, bror til Mogens Lassen. Huset er gennemrenoveret med en høj grad af genbrugsløsnin-

ger af arkitekt Pernille Arends fra Danske BoligArkitekter. De gamle materialer matcher husets stil langt bedre end nye, og ofte kan de endda være af en bedre kvalitet. Arkitekten har lagt stor vægt på at bevare så meget af det oprindelige som muligt samt at bruge brugte bygge- materialer til nye løsninger. De fine indbygningsskabe i træ er fundet i Den Blå Avis og hedder Boligens Byggeskabe. De er designet af Børge Mogensen og Grethe Meyer i 1950’erne.

5. Gamle glasdøre holder på varmen

Det kølige og uopvarmede vindfang kan efter en større ombygning lukkes af med ‘nye’ gamle døre. Dørene i massivt mahogni har fine sandblæste motiver og passer forbløffende godt ind i 1950’er- husets oprindelige stil.

6. Arnes lamper i entréen

Entréen i 1950’er-huset har forsænkede lofter med indbygningslamper, der er tegnet af en af Danmarks mest kendte designere, Arne Jacobsen – de klassiske Munkegårds- lamper udført i opalglas og stål. Arkitekt Pernille Arends fandt 12 styk på genbyg.dk og rensede og spraymalede dem, inden hun brugte dem i dette gennemrenoverede hus.

7. Få snedkerkvalitet i soveværelset

Mange snedkerskabe fra 1940’erne og 1950’erne har lidt en krank skæbne, når der skulle gøres plads til moderne garderobeløsninger med skydelåger fra gulv til loft. Men ikke i dette hus fra 1920’erne, hvor arkitekt Anders Bars- lund har gennemført en totalrenovering. I stedet havde han blik for skabenes skønhed og snedkerarbejdets kva- litet. Lågerne er i mahogni og behandlet med shellak, som fremhæver den mørke glød og åretegninger i træet. Til- svarende skabe er ofte billigt til salg på fx Den Blå Avis. Du kan få en snedker til at tilpasse skabene hos dig, og binder lågerne, kan disse rettes op, og hængslerne smøres.

27. maj 2020 Pernille Hjort
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du effektivt i hjemmet.

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan...

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og hvor meget det faktisk batter.

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.