Vandhane, emhætte, ovn - alt er muligt at fixe.
Vandhane, emhætte, ovn - alt er muligt at fixe.

Handyman: 5 ting du ikke vidste, du selv kunne fixe

Der er mange defekte ting på badeværelset eller i køkkenet, som almindelige dødelige selv kan reparere eller udskifte. Se 5 tilbagevendende problemer ved ovn, bruser, vandhane, emhætte og opvaskemaskine, som du selv kan fixe. 

Af: Mikkel Hede, 25. januar 2017

Find din indre handyman frem

Ring altid efter fagmanden. Og så måske alligevel ikke...

Mange små udskiftninger af installatonerne i hjemmet kan man godt selv gå i lag med uden at have gået tre år på fagskole. Se 5 steder her, hvor du kan spare opringningen til VVS'eren eller elektrikeren, hvis du altså er i stand til at finde din indre handyman frem. Det er der gode grunde til, for der er mange penge at spare og meget selvtillid at høste.

Ingen af disse disse reparationer koster en formue i reservedele. Det mest krævende er at finde frem til en forhandler af den rette reservedel. Har du held med det, er resten tæt på at være en leg.

1. Udskift bruseventilen

Gør din bruser ikke, som du beder den om? Er vandet koldt, når det skal være vamt, eller bliver det pludseligt skoldhedt. Det skyldes måske, at den bruseventil, der bestemmer varmfordelingen, skal udskiftes.

Denne bruseventil gemmer sig bag håndtaget på brusearmaturet. Find den rette model på byggemarkedet eller hos en anden forhandler af VVS-reservedele. Derefter kan bruseventilen let udskiftes. Se her i denne korte video, hvordan man gør:

2. Udskift kartouchen/indsatsen i læk vandhane

En vandhane, der drypper, kan være en meget bekostelig affære med de nuværende vandpriser. Heldigvis er det muligt for de fleste at udskifte defekte indsatser i armaturet.

Denne indsats kaldes også for kartouche eller på engelsk: cartridge.

Indsatserne er forskellige, men proceduren er den samme uafhængig af fabrikat. Sørg for at slå vandet fra, inden du går i gang med arbejdet. Se her, hvordan du fjerner håndtaget og udskifter kartouchen:

3. Udskift blæsemotor i emhætte

Er du ved at være træt af madlugten, der breder sig i køkkenet, fordi din emhæt er ude af drift eller fungerer utilfredsstillende. Den underpræsterende emhætte kan nemt skyldes en defekt blæsemotor i emhætten. Denne kan du godt selv udskifte.

Opstøv først et sted, hvor den rette blæsemotor til emhætten forhandles. Derefter begynder arbejdet.

Når du går i gang med udskiftningen - sørg da altid for at slå strømmen til emhætten fra.

Løs beskyttelseslåget til blæsemotorens ledninger. Tag et billede til senere brug. På den måde kan du sikre dig, at ledningerne monteres korrekt efterfølgende. Afmontér derefter ledningerne. Herefter kan blæsemotoren udskiftes. Se her, hvordan man gør.

4. Udskiftning af dørpakning på læk opvaskemaskine

Drypper det ud ved din opvaskemaskines låge? Det kan højst sandsynligt skyldes, at pakningen i døren er defekt. Køb en ny pakning i det rette format. Fjern den gamle pakning og anbring den nye i lejet.

Der vil være en en lille markering på midten af pakningen og en modsvarende markering på lejet for pakningen i døren. Sørg for, at disse to matcher. Fastgør derefter pakningen i døren hele vejen rundt. Se her, hvordan du gør: 

5. Skift lågepakningen i ovndøren

Kan din ovn ikke holde på varmen? Det skyldes med stor sandsynlighed, at pakningen i dør er slidt eller defekt.

Det er ingen kunst at udskifte en pakning i en ovndør. Kunsten er at finde en pakning, der passer præcis til din ovndør. Har du held med det, er det bare om at afmontere den gamle lågepakning og fastgøre den nye pakning, så den passer. Se her, hvordan man gør:

Har du fået mod på flere reparationsarbejder i køkken og badeværelsr og på andre af hjemmets installationer, så finder du hele 23 ting, du selv kan fixe på denne side.

25. januar 2017 Mikkel Hede
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...