Vandhane, emhætte, ovn - alt er muligt at fixe.
Vandhane, emhætte, ovn - alt er muligt at fixe.

Handyman: 5 ting du ikke vidste, du selv kunne fixe

Der er mange defekte ting på badeværelset eller i køkkenet, som almindelige dødelige selv kan reparere eller udskifte. Se 5 tilbagevendende problemer ved ovn, bruser, vandhane, emhætte og opvaskemaskine, som du selv kan fixe. 

Find din indre handyman frem

Ring altid efter fagmanden. Og så måske alligevel ikke...

Mange små udskiftninger af installatonerne i hjemmet kan man godt selv gå i lag med uden at have gået tre år på fagskole. Se 5 steder her, hvor du kan spare opringningen til VVS'eren eller elektrikeren, hvis du altså er i stand til at finde din indre handyman frem. Det er der gode grunde til, for der er mange penge at spare og meget selvtillid at høste.

Ingen af disse disse reparationer koster en formue i reservedele. Det mest krævende er at finde frem til en forhandler af den rette reservedel. Har du held med det, er resten tæt på at være en leg.

1. Udskift bruseventilen

Gør din bruser ikke, som du beder den om? Er vandet koldt, når det skal være vamt, eller bliver det pludseligt skoldhedt. Det skyldes måske, at den bruseventil, der bestemmer varmfordelingen, skal udskiftes.

Denne bruseventil gemmer sig bag håndtaget på brusearmaturet. Find den rette model på byggemarkedet eller hos en anden forhandler af VVS-reservedele. Derefter kan bruseventilen let udskiftes. Se her i denne korte video, hvordan man gør:

2. Udskift kartouchen/indsatsen i læk vandhane

En vandhane, der drypper, kan være en meget bekostelig affære med de nuværende vandpriser. Heldigvis er det muligt for de fleste at udskifte defekte indsatser i armaturet.

Denne indsats kaldes også for kartouche eller på engelsk: cartridge.

Indsatserne er forskellige, men proceduren er den samme uafhængig af fabrikat. Sørg for at slå vandet fra, inden du går i gang med arbejdet. Se her, hvordan du fjerner håndtaget og udskifter kartouchen:

3. Udskift blæsemotor i emhætte

Er du ved at være træt af madlugten, der breder sig i køkkenet, fordi din emhæt er ude af drift eller fungerer utilfredsstillende. Den underpræsterende emhætte kan nemt skyldes en defekt blæsemotor i emhætten. Denne kan du godt selv udskifte.

Opstøv først et sted, hvor den rette blæsemotor til emhætten forhandles. Derefter begynder arbejdet.

Når du går i gang med udskiftningen - sørg da altid for at slå strømmen til emhætten fra.

Løs beskyttelseslåget til blæsemotorens ledninger. Tag et billede til senere brug. På den måde kan du sikre dig, at ledningerne monteres korrekt efterfølgende. Afmontér derefter ledningerne. Herefter kan blæsemotoren udskiftes. Se her, hvordan man gør.

4. Udskiftning af dørpakning på læk opvaskemaskine

Drypper det ud ved din opvaskemaskines låge? Det kan højst sandsynligt skyldes, at pakningen i døren er defekt. Køb en ny pakning i det rette format. Fjern den gamle pakning og anbring den nye i lejet.

Der vil være en en lille markering på midten af pakningen og en modsvarende markering på lejet for pakningen i døren. Sørg for, at disse to matcher. Fastgør derefter pakningen i døren hele vejen rundt. Se her, hvordan du gør: 

5. Skift lågepakningen i ovndøren

Kan din ovn ikke holde på varmen? Det skyldes med stor sandsynlighed, at pakningen i dør er slidt eller defekt.

Det er ingen kunst at udskifte en pakning i en ovndør. Kunsten er at finde en pakning, der passer præcis til din ovndør. Har du held med det, er det bare om at afmontere den gamle lågepakning og fastgøre den nye pakning, så den passer. Se her, hvordan man gør:

Har du fået mod på flere reparationsarbejder i køkken og badeværelsr og på andre af hjemmets installationer, så finder du hele 23 ting, du selv kan fixe på denne side.

25. januar 2017
Mere om Hustips

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i skraldespanden.

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

De bedste tricks til huset i 2016

Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem helt nye oveni. 

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget...

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...