Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet.
Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet. Foto: Lars Dalsgaard

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

Hjemmets mange forskellige blandingsbatterier udsættes dagligt for et enormt pres fra alle familiens medlemmer. Derfor bliver vandhanerne med tiden slidte, utætte, løse i håndtagene eller uhjælpeligt tilkalkede.

Skift blandingsbatteriet selv

Uanset hvad problemerne skyldes, er løsningen enkel: Skift blandingsbatteriet selv, og spar regningen til VVS-installatøren.

Så længe der bare er monteret kugleventiler under vasken, må du nemlig godt selv foretage udskiftningen. Og er du i besiddelse af en svensknøgle – i fagsprog kaldet skiftenøgle – og en fastnøgle, og er du samtidig lidt finger­nem, tager hele proceduren fra gammelt til nyt blandingsbatteri ikke mere end en times tid. 

Det skal du vide før du køber et vinkøleskab

Spar penge

I en hurtig rundspørge fik vi tilbud fra tre VVS’ere, hvor den laveste (time)pris startede på 400 kroner – altså gode danske kroner, du sparer ved at gøre det hele selv. Og så skal du heller ikke sidde og vente på at få en håndværker på besøg.

Derfor er det gået galt

1. Slitage. Alle mekaniske installationer bliver slidte med tiden­, og det gør sig især gældende for vandhaner, som bruges­ flittigt i hjemmet

2. Kalk. Hvor meget kalk der er i vandet afhænger af, hvor i landet du bor, men kalk sætter sig alle steder, blokerer og slider­ på alle blandingsbatteriets indvendige pakninger.

Sådan udskifter du dit armatur

Her får du en udførlig guide til, hvordan du udskifter et helt almindeligt køkkenblandingsbatteri – men teknikken er den samme på både badeværelset, i bryggerset og hvor I ellers har vandhaner.

Du skal bruge en svensknøgle, fastnøgle, skruetrækker og en lommelygte.

2 opskrifter på strikkede og hæklede karklude

1. Luk for vandet. Drej grebene på kugleventilerne, så de står vinkelret på rørene. Sidder de uhjælpeligt fast, bliver du nødt til at tilkalde professionel hjælp fra en VVS’er.

2. Kobberrørene/flexrøreneskrues forsigtigt af kugleventilerne. Sidder de godt fast, kan det blive nødvendigt at holde kontra på ventilerne, imens du skruer.

3. Det gamle blandingsbatteriløsnes nedefra og fjernes. Det kan være besværligt at komme til. Men en fastnøgle, en lommelygte og lidt tålmodighed er alt, der skal til.

4. Montér det nye blandingsbatteri, hvor det gamle sad. Der er forskel på, hvordan de forskellige blandingsbatterier monteres, og her må du ty til vejledningen, der fulgte med lige præcis dit nye blandingsbatteri. I vores tilfælde skal det skrues fast med et langt afstandsstykke samt en række pakninger og skiver.

5. Bundstykket i vores batterilåses fast med et par små skruer, når det har spændt blandingsbatteriet så fast ned mod bordpladen, at pakningerne lukker helt tæt, og batteriet står urokkeligt fast.

6. Bundstykket er monteret, og nu skal resten af blandingsbatteriet samles, inden du skruer de to vandslanger fast på kugleventilerne og igen åbner for vandet.

16. oktober 2018
Mere om Hustips

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i skraldespanden.

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

De bedste tricks til huset i 2016

Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem...

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget andet. Se 12 geniale bud på alternativ brug af hårtørreren.

Undgå unødig støj i hjemmet

Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem.

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...