Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet.
Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet. Foto: Lars Dalsgaard

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

Af: Jesper Feldager, 16. oktober 2018

Hjemmets mange forskellige blandingsbatterier udsættes dagligt for et enormt pres fra alle familiens medlemmer. Derfor bliver vandhanerne med tiden slidte, utætte, løse i håndtagene eller uhjælpeligt tilkalkede.

Skift blandingsbatteriet selv

Uanset hvad problemerne skyldes, er løsningen enkel: Skift blandingsbatteriet selv, og spar regningen til VVS-installatøren.

Så længe der bare er monteret kugleventiler under vasken, må du nemlig godt selv foretage udskiftningen. Og er du i besiddelse af en svensknøgle – i fagsprog kaldet skiftenøgle – og en fastnøgle, og er du samtidig lidt finger­nem, tager hele proceduren fra gammelt til nyt blandingsbatteri ikke mere end en times tid. 

Det skal du vide før du køber et vinkøleskab

Spar penge

I en hurtig rundspørge fik vi tilbud fra tre VVS’ere, hvor den laveste (time)pris startede på 400 kroner – altså gode danske kroner, du sparer ved at gøre det hele selv. Og så skal du heller ikke sidde og vente på at få en håndværker på besøg.

Derfor er det gået galt

1. Slitage. Alle mekaniske installationer bliver slidte med tiden­, og det gør sig især gældende for vandhaner, som bruges­ flittigt i hjemmet

2. Kalk. Hvor meget kalk der er i vandet afhænger af, hvor i landet du bor, men kalk sætter sig alle steder, blokerer og slider­ på alle blandingsbatteriets indvendige pakninger.

Sådan udskifter du dit armatur

Her får du en udførlig guide til, hvordan du udskifter et helt almindeligt køkkenblandingsbatteri – men teknikken er den samme på både badeværelset, i bryggerset og hvor I ellers har vandhaner.

Du skal bruge en svensknøgle, fastnøgle, skruetrækker og en lommelygte.

2 opskrifter på strikkede og hæklede karklude

1. Luk for vandet. Drej grebene på kugleventilerne, så de står vinkelret på rørene. Sidder de uhjælpeligt fast, bliver du nødt til at tilkalde professionel hjælp fra en VVS’er.

2. Kobberrørene/flexrøreneskrues forsigtigt af kugleventilerne. Sidder de godt fast, kan det blive nødvendigt at holde kontra på ventilerne, imens du skruer.

3. Det gamle blandingsbatteriløsnes nedefra og fjernes. Det kan være besværligt at komme til. Men en fastnøgle, en lommelygte og lidt tålmodighed er alt, der skal til.

4. Montér det nye blandingsbatteri, hvor det gamle sad. Der er forskel på, hvordan de forskellige blandingsbatterier monteres, og her må du ty til vejledningen, der fulgte med lige præcis dit nye blandingsbatteri. I vores tilfælde skal det skrues fast med et langt afstandsstykke samt en række pakninger og skiver.

5. Bundstykket i vores batterilåses fast med et par små skruer, når det har spændt blandingsbatteriet så fast ned mod bordpladen, at pakningerne lukker helt tæt, og batteriet står urokkeligt fast.

6. Bundstykket er monteret, og nu skal resten af blandingsbatteriet samles, inden du skruer de to vandslanger fast på kugleventilerne og igen åbner for vandet.

16. oktober 2018 Jesper Feldager
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.