Flet en maritim måtte

En måtte kan flettes i alle slags tovværk. Den er både dekorativ og funktionel - enten som bordskåner eller foran døren


Af Lise Mortensen Høy, idé-nyt nr. 9, 2005
Foto: Hans Juhl
Tegninger: Pernille H. Pedersen

At flette en måtte er en gammel sømandsdyd på linje med at lave andre spændende ting i tovværk, bygge modelskibe eller smukke flaskeskibe.

Måtten – eller rosetten, hvis det skal være helt korrekt – der er vist her på siden, kan flettes af tovværk i alle tykkelser. Den kan således blive til en fin lille tovværksbrik til de varme ting på spisebordet, eller du kan flette måtten, der skal ligge ved havedøren, ved foden af trappen eller foran håndvasken på badeværelset.

Måtten er lavet af ét langt stykke tovværk, og det kan godt være svært at få den helt pæn og glat første gang, for ligesom da du lærte lærte at hækle eller strikke, kræver det lidt øvelse og håndelag, før resultatet bliver perfekt.

Præcision belønnes
Specielt på første runde er det vigtigt, at du fører tovet rigtigt over eller under alle de steder, hvor det krydser. Når første runde ligger rigtigt, og du har tjekket alle kryds, består resten af arbejdet i at doble op – altså at trække tovet igennem.

Tegning: Pernille H Pedersen
Sæt numre på sømmene, det
giver dig bedre overblik...


1 Forberedelsen
Den viste måtte til gulvet er udført af 10 mm flettet polypropylen, regn med ca. 27 m tov til de seks runder i måtten (så er der rigeligt – du behøver ikke lægge ekstra til!)

Brug en masonitplade på ca. 45 gange 60 cm, hvis du vil lave den store måtte til gulvet. Slå kraftige dykkere i pladen, så der er 48 cm mellem sømmene på måttens længste sider og 35 cm på de korte.

Fordel sømmene, så de sidder i en bue (se tegningen) og med nogenlunde ens afstand.

De to søm i enderne sættes med ca. 4 cm’s mellemrum. Skriv numre på brættet, så de svarer til numrene på mønsteret. Det gør det lettere for dig at “finde rundt” på brættet.

2 Nu kan du flette
Det er nemmest at starte midt på tovværket. Når du så har brugt hele den ene side af tovværket, fletter du blot den anden vej – og undgår at skulle trække alle 27 meter igennem.

Når du trækker tovværket igennem, så buk det, og træk det dobbelt igennem. Så er enden af tovet hele tiden fri, og så kan snoningerne sno sig ud.

3 Første omgang
Første omgang er den sværeste. Start et vilkårligt sted, og følg minutiøst mønsteret. Når du har været rundt om et par af sømmene, er det vigtigt hele tiden at holde øje med, hvad det er for et kryds, du kommer til.

Se nøje på tegningen, og sammenlign så med brættet, så en rytme opstår: Skal jeg over den, skal jeg under den næste.

Tegning: Pernille H Pedersen
Når du trækker tovværket
igennem, så buk det, og træk
det dobbelt igennem....


4 Anden omgang
Det er en god idé at tjekke en ekstra gang, at alle krydsene er rigtige! Hvis du har gjort det rigtigt, “låser” måtten sig selv. Tovet skal ligge meget løst. Træk gerne noget snor “tilbage”, så der er en god centimeters afstand fra tovet til sømmene i bugterne ved hvert af sømmene.

Nu går det ud på at lægge næste omgang nøjagtigt ved siden af den første. Nogle gange skal tovværket på indersiden af den første omgang – nogle gange skal det på ydersiden – det giver sig selv, når du fletter.

Vær stadig opmærksom på ikke at stramme tovet for meget.

Tegning: Pernille H. Pedersen
Her er måtten løftet af
sømmene, og sidste hånd
lægges på værket.....


5 Tredje og fjerde omgang

Hold tungen lige i munden. Nu skal de snore, der ligger indvendigt ved sømmene lægges inden for sømmene. Pas på, at de ikke strammer op, de skal ligge helt ud til de andre snore.

Ret det hele til, så der ikke er nogen bugter af tovet, der er strammet op og lægger sig oven på de andre, eller noget, der er for løst. Hvis der er et sted, der er for stramt/løst – er det simpelthen den tunge vej med at føre lidt ekstra tov igennem/stramme til.

Fjerde runde lægges nøjagtigt som den tredje.


Du skal hele tiden rette
tovværket til, så måtten
ikke bliver for stram...


6 Femte og sjette omgang
Nu tager du en dyb indånding og tager måtten af brættet. Læg den fladt ud på bordet, og klap på den med flade hænder, til den ligger glat og fint.

Herefter lægges femte og sjette omgang, mens måtten ligger fladt på bordet. Klap måtten på plads, hver gang du har trukket tovet igennem, så er det nemt at se, om det ligger ordentligt.

7 Afslutningen
Træk tovværket igennem, til der er seks runder ved siden af hinanden alle steder.

Nu bestemmer du, hvad der skal være bagside på måtten. Her skærer du de to ender af over for hinanden, så du kan sy dem fast i “nabotovet” på bagsiden af måtten. Herefter har du en fin måtte.

Tegning: Pernnille H Pedersen
Du skal hele tiden rette
tovværket til, så måtten
ikke bliver for stram...


Hvis du synes, at måtten er blevet for løs, kan du sy på tværs igennem de seks rækker af tovværket med en stærk hvid tråd. Sy frem og tilbage, indtil du synes, måtten er tilpas stabil.

Vær opmærksom på ikke at stramme dine syninger for meget. I så fald kommer måtten helt ud af facon.

Det skal du bruge
• Tovværk, fx polypropylen, kan købes hos skibshandleren eller bådcenteret
• Masonitplade
• Kraftige dykkere eller stifter
• Hammer
• Stoppenål
• Stærk tråd

Udvælg nøje dit tovværk
Hvis du vil flette måtten i tovværk i en anden tykkelse end den viste, så lav pladen lidt større til tykkere tov-værk eller lidt mindre til tyndt tovværk. Fx kræver et tovværk med en tykkelse på 6 mm og et mønster på 25 x 35 cm ca. 20 meter tovværk. Du kan sagtens lave en lille måtte af tykt tovværk – eller en stor måtte af tyndt tovværk – det regulerer sig ved, hvor mange runder du kan lave, før måtten er “fyldt op”.

Hvis du får startet med et tov, der er for kort, kan du altid forlænge arbejdet ved at sy en stump mere til på bagsiden.
3. november 2005
Mere om Hustips

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de traditionelle lyskæder ud med LED-lys her.   

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan...

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i skraldespanden.

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

De bedste tricks til huset i 2016

Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem helt nye oveni. 

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.