Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Hustips

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Lyn og torden kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig.
Lyn og torden kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Foto: iStock

1. Kontroller dine varmeinstallationer

Start med at kigge til fyret og cirkulationspumpen. Er de oppe at køre igen? Hvis du er i tvivl, er den nemmeste måde at tjekke på, at mærke om det varme vand i hanen og i husets radiatorer er varmt.

Hvis ikke, kan du eventuelt skrue cirkulationspumpens luftskrue ud og kigge ind for at se, om pumpen drejer rundt. 

2. Tjek hjemmets eltavle

Hvis hele huset er mørkelagt, efter uvejret har passeret, er det HFI/HPFI-afbryderen, der automatisk har slået fra. Dette sker, hvis der pludselig "forsvinder" strøm ud af det elektriske kredsløb.

Sådan gør du, hvis HFI/HPFI-afbryderen har slået fra:

  • Prøv at tænde for afbryderen igen.
  • Hvis afbryderen ikke vil blive inde, når du forsøger at tænde, slukker du for alle sikringsgrupper på eltavlen.
  • Tænd dernæst for HFI/HPFI-afbryderen efterfulgt af én gruppeafbryder ad gangen. Du finder den fejlramte gruppe, hvis HFI/HPFI-afbryderen igen slår fra.
  • Sluk dernæst for gruppeafbryderen og tænd HFI/HPFI-afbryderen. Herfra kan du gå videre med fejlfindingen.

3. Gå huset igennem for fejltændte apparater

Når strømmen er oppe at køre igen, er det en god ide at gå en runde i huset, hvor du tjekker, at der ikke nogen apparater tændt, som burde være slukket. Her er det især relevant at tjekke apparater som kaffemaskinen, komfuret, ovnen osv.

4. Tjek madvarer i fryser og køleskab

Når du har gået en runde i huset, er det altid vigtigt at kigge til dit køleskab og din fryser. Tjek dine madvarer i både køleskab og fryser. Har de taget skade? Smid dem ud, hvis du er i tvivl.

Hvis strømmen stadig er gået, når du tjekker dit køleskab og fryser, kan du eventuelt lade fryserens indhold tø op i køleskabet. På denne måde forbliver køleskabet koldt, indtil strømmen vender tilbage.

Hvad dækker forsikringen?

Hvis du finder ud af, at der er sket en skade, kan du afhængig af skadens art melde den til din forsikring.

Du kan gøre brug af din husforsikring til blandt andet at dække skader på elinstallation, kontakter og hårde hvidevarer. Din indboforsikring dækker frostvarer, og har du en elskadedækning, dækkes skader på tilsluttede apparater også.

3. oktober 2017
Mere om Hustips

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Hustips Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Hustips Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Hustips Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

Hustips 5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

Få dine køkkenurter til at holde længere med disse 2 tricks

Hustips Der er to typer af friske krydderurter: de bløde og de hårde. De kræver hver sin strategi til opbevaring, hvis du vil holde dem friske så...

De bedste tricks til huset i 2016

Hustips Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem...

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Hustips Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget andet. Se 12 geniale bud på alternativ brug af hårtørreren.

Undgå unødig støj i hjemmet

Hustips Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem.

10 geniale ting, du også kan bruge elastikker til

Hustips Vil du gerne være helten, der kommer ind fra højre og åbner det genstridige syltetøjsglas? Elastikker kan bruges til alt muligt - se de 10...

Sådan istandsætter du dit loppefund

Hustips Har du været på loppemarked og købt dig en gammel stol eller spisebord, som trænger til en kærlig hånd? Se her, hvordan du sætter dit loppefund i stand. 

De bedste og dummeste steder at gemme husnøglen

Hustips Gemmer du din husnøgle det rigtige sted? Eller kan tyven finde nøglen hurtigere end dig? Her er de allerværste steder at gemme nøglen og 6...

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Hustips Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Hustips Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hustips Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Hustips Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...