Det er mange fordele ved at bruge LED-lys - særligt når vi pynter op til jul.
Det er mange fordele ved at bruge LED-lys - særligt når vi pynter op til jul. Foto: GettyImages

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de traditionelle lyskæder ud med LED-lys her. 

 

Af: Jørgen Berg Pedersen & Nanna Danborg-Aamand, 3. december 2019

Julen nærmer sig med hastige skridt, og tusindvis af lys er allerede blevet tændt rundt omkring i de danske stuer. I juletiden gør vi flittigt brug af både ægte og kunstige lys i juletræet, i adventskransen, på bordet og i haven - og netop derfor er det også en god idé at se nærmere på, hvilke lys du pynter op med i disse dage.

Mange bruger nemlig de samme lys år efter år, men når man tager i betragtning at LED-lys trækker meget mindre strøm, ikke bliver så varme som glødepærer og ligger på omtrent samme prisniveau som de traditionelle pærer, er der mange grunde til at udskifte de gamle julelys - hvis du da ikke allerede har gjort det. 

Vi kontaktede Bodil Holte på designbelysning.no, og bad hende kaste lys over sagen. 

 Hvor almindeligt er det at bruge LED-lys i julens pynt og dekorationer? 

- De fleste lys der sælges i dag er LED-lys. Det gælder både lys til indendørs og udendørs brug. LED-lys var ganske dyrt da det kom frem, men indenfor de sidste par år er prisen blevet mere overkommelig. Samtidig bliver LED-lys ikke varmt og bruger kun lidt strøm, så det er forståeligt at folk vælger det, fortæller Holte.  

Selv om det, der bliver købt i dag er LED, har mange vel gamle julelys derhjemme? 

- Ja, der er nok meget gammel belysning hjemme hos folk, men man behøver ikke nødvendigvis at udskifte hele belysningen. På originale, gamle juletræslys kan man bytte pærer. Der findes også universalpærer i LED. Universalpærerne kommer i forskellige størrelser og passer mange forskellige typer af lys, såsom juletræslys, adventslys, udendørs lyskæder og så videre, fortæller hun. 

Slanke, fine juletrælys i LED (Foto: designbelysning)

Hvornår bør man udskifte de gamle juletræslys? 

- Hvis man har ordentlig gammel juletræsbelysning, 30 år gammelt eller deromkring, er der faktisk en stor chance for, at lysene stadig er virkelig gode. De gamle lys blev nemlig produceret i en tid, hvor alt blev lavet til at holde i lang tid - derfor er de typisk bedre end de masseproducerede og billige lys vi ellers har set. Hvis du har lys med mørnede ledninger eller ledningen har løsnet sig fra stikket er det dog på tide at skifte dem ud. Ellers kan der være fare for kortslutning, og det er vel den største udfordring med de gamle lys. 

Kan LED-lys bruges til alle former for belysning? 

- Ja, LED kan du bruge overalt - ude, inde, på juletræet, i lysestager, hvor som helst. Udvalget er blevet stort. Du kan også få laserlys, der kan sættes i haven og rettes mod husvæggen, så du for eksempel får snefnuglys på væggen. Det er jo smart, så slipper du for at klatre op på stigen og baske med en masse ledninger. Derudover findes der mange batteridrevne lys, som kan bruges de steder, du mangler stikdåser eller ikke vil have ledninger hængende. Mange af produkterne kan også fjernbetjenes, så du let kan skrue op eller ned for lysstyrken. 

Passer det at LED-lys giver et koldere lys? 

- Nej, det problem findes ikke længere. Størstedelen af det lys der sælges i dag er varm hvid, og har en farvetemperatur på 2700-3000 kelvin. Det er den slags lys de fleste privatbrugere vil have - vi vil jo gerne have det varmt her i Norden. Tal over 3000 giver koldere farver.  

Er der nogle gode tips til at købe LED-lys? 

- Nej, egentlig ikke. Det er som almindelige pærer, de holder bare meget længere. Så når du køber julebelysning kan du næsten se det som en engangsinvestering, fordi man bruger jo ikke julebelysning så mange timer om året, afslutter Bodil Skaug Holte. 

3. december 2019 Jørgen Berg Pedersen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan...

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og hvor meget det faktisk batter.

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.