Lynlåse, duer, pletter, lim - WD-40 kan bruges næsten overalt.
Lynlåse, duer, pletter, lim - WD-40 kan bruges næsten overalt. Foto: iStock

Alternativ brug af WD-40

WD-40 er en multispray, som oprindeligt blev brugt som smørrelse til missiler. I dag bruges den til et utal af andre langt mere jordbundne ting i dagligdagen. Her er 14 af de mest snedige alternative anvendelser af WD-40. 

Af: Redaktionen, 19. januar 2017

14 alterntive tips og tricks med WD-40

Multisprayen WD-40 blev opfundet af Norman Larsen i 1953 som beskyttelse til nogle af de første interkontinentale missiler. WD står for "Water Displacement". Tallet 40 skyldes, at det var forsøg nr. 40, hvor mixet af de stadig hemmeligholdte komponenter endelig faldt på plads.

Igennem årene begyndte almindelige mennesker at opdage, at man kunne bruge WD-40 til mange andre ting i hverdagen. Her har vi samlet et lille katalog over nogle af de mest solide tips og tricks, der involverer WD-40.

Som en lille disclaimer er vi nødt til at bemærke, at denne artikel IKKE er sponsoreret af WD-40. Vi vil også påpege, at man skal passe godt på øjne og omverdenen, når man anvender WD-40, samt vise omtanke for miljøet ved ikke at overforbruge sprayen. 

1. Få lynlåse til at glide bedre 

Sidder lynlåsen fast? Spray direkte på sted, hvor låsen driller og kør lynlåsen lidt op og ned for at fordele smørrelsen. Vil du gerne undgå at ramme tøjet med substansen, så kan du sprøjte lidt WD-40 olie ned i et låg og påføre det på lynlåsen med en tynd pensel.

2. Skil glas ad

Nogle gange er det umuligt at vriste to glas fra hinanden, når de er stablet oven på hinanden. Det kan WD-40 hjælpe imod med et lille tryk smøreolie. Husk at vaske glassene grundigt efterfølgende.

 
Sådan er looket på WD-40 sprayen i dag.  

3. Få en ring af fingeren

Skal du skilles, eller vil du bare gerne - for hygiejnens skyld - for eksempel ælte dejen uden din vielsesring eller lignende. Hvis den sidder fast, kan du også give den et tryk WD-40, så vil den sikkert nemt lade sig vriste af. 

4. Fjern pletter på tøj og tekstiler med WD-40

Det virker ulogisk at fjerne pletter på tøj med en olieholdig væske. Det er dog et trick, der har fungeret for mange. Det er blandt andet den mineralske terpentin, som WD-40 også indholder, der gør WD-40 brugbar her. WD-40 egner sig for eksempel udmærket til at fjerne tjærepletter. Husk at spraye WD-40 på kluden, når du arbejder med den, og ikke på pletten på tekstilet. 

 
WD-40 mod duer.  

5. Skræm duer væk med WD-40

Har duer slået sig ned på en gesims eller en sålbænk på dit hus - giv deres landingsbane et skvæt WD-40. Duer kan ikke lide lugten, og den olieholdige væske gør det vanskeligt for dem at få klofæste/fodfæste.

6. Imprægnering af sko

WD-40 kan bruges som en alternativ imprægneringsvæske til sko. Anvend dog kun WD-40 på glatte overflader og ikke på sko i ruskind eller af stof.  

7. Brug WD-40 til at forebygge frost på bilruden

Spray ruden på bilen med WD-40, hvis du gerne i en periode under frostvejr vil have det lidt lettere om morgenen med at afise ruderne udvendigt. 

8. Hold insekter ude af huset

Spray insekternes indgangsveje til huset med WD-40. Det kan være ved døren eller ved vinduet. Det får dem til at tage en omvej uden om WD-40-pletten eller allerhelst: blive væk. Sørg altid for ikke at indånde sprayen og gør det altid i god afstand fra små børn. 

 
Få sneskovlen til at glide i olie  

9. Gør sneskovlen mere effektiv

WD-40 får sneskovlen til at glide lettere, uden at snedriverne bliver siddende i samme omfang på bladet.

10. Smør skovlen med WD-40

Samme strategi kan bruges med almindelige skovle til jord og lignende. 

11. Smør dine sakse med WD-40

Har du en saks, der er blevet træg, så giv den et lille pust WD-40 dér, hvor skærene mødes, så vil saksen højst sandsynlig glide "som i olie" igen.

12. Fjern tyggegummi i håret

Tyggegummi i håret er noget af det mest irriterende. Vil du gerne undgå at klippe en tot af håret, så er det værd at forsøge med WD-40. Sørge dog for at spraye udendørs eller et godt ventileret sted, og undgå at noget af sprayen ender i ansigtet. 

13. Åbn frossen billås med WD 40

Dette er et af kerneformålene med WD-40, så her bør der ikke være noget overraskende. Lidt WD-40 i billåsen er og bliver en af de mest effektive former for smørelse af låse om vinteren. 

Læs også: Se flere tricks til at åbne bildøren i frostvejr her

14. Fjern lim fra fingrene. 

Har du fået en genstridig lim på fingrene - giv fingere et tryk HD-40. Herefter er det meget lettere at nulre limen af. Sørg for at undgå at spraye på sår og vask hænderne godt bagefter. 

Dette var bare nogle få af de alternative anvendelser af WD-40, der er er i omløb. Der er mange flere - rigtigt mange. Det er bare - søg og du skal finde.

19. januar 2017 Redaktionen
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...