Foto: istockphoto

7 ting, der aldrig skal opbevares på loftet

Det er fristende at stille ting op på loftet. Men der er nogle ting, hvor det bare vil være begyndelsen til enden på dine ejendele.

Ude af syne - ude af sind. Sådan er vi mange, der har det med loftet. Det er dejligt at komme af med rodet i huset ved at stille de ting, vi ikke lige har brug for nu og her op på loftet. 

Mange af disse effekter vil dog gå tabt enten meget hurtigt eller ganske langsomt, hvis de forsvinder ud af dit sind og op på dit loft. Og det kan være brandærgerligt, hvis tingene stadig har værdi og/eller affektionsværdi. 

Derfor er der her 7 ting, der helst ikke skal ende deres dage på dit loft. 

1. Møbler og andet interiør i naturlige materialer

Træmøbler og polstrede møbler hører ikke hjemme på loftet - og for den sags skyld heller ikke i kælderen eller garagen. Træmøbler, tæpper og madrasser - ja selv tøjdyr - er alt for sårbare over for fugtskader, meldug og lignende.

2. De fleste former for tøj

Alt muligt utøj florerer på loftet. Der er både mus, insekter og vilde temperaturskift for ikke at tale om risikoen for vandskader. Derfor har tøj det bedst af at blive opbevaret i et skab ved jævne temperaturer - og det vil sige inde i huset. Møl er også allevegne - også på loftet -, og de går også efter tøj, der kommer fra plantefibre såsom bomuld. 

Læder og pels har også brug for et stabilt køligt klima, for at bevare det gode look. Og et mikroklima, der tager højde for det, finder du ikke på loftet. 

3. Vigtige papirer

Fødsels- og ægteskabscertifikater, pas, lægejournaler og andre vigtige papirer skal ikke anbringes i bokse og papkasser oppe på dit loft. Hvis der under ingen omstændigheder ikke er plads til dem i huset, og loftet er det eneste mulige opbevaringssted, så bør papirerne lægges ned i en plastikbeholder med tætsluttende låg, inden de stilles af vejen på loftet. 

Fotos, bøger og kunst hører heller ikke hjemme på loftet. Tingene kan blive ødelagt af fugt, ekstrem varme og endda af skimmelsvamp, hvis de anbringes på en skødesløs måde oppe på loftet. 

4. Fødevarer

Hvis fødevarer skal have et midlertidigt opholdssted på loftet, så skal det altid være i lufttætte beholdere. Og for at være helt sikker bør du pakke de forgængelige fødevarer ind i plastik, inden de kommer ned i beholderne. Kun på den måde kan du være nogenlunde sikker på, at insekter, meldug og madmøl holder sig væk, 

5. Elektronik

Hvis du endnu ikke helt har opgivet dit udtjente, elektroniske grej og har tænkt dig at slutte strøm til det igen engang med tiden - så skal du ikke bortdømme dem til loftet. 

6. Stearinlys

Undgår at putte stearinlys af enhver art op på loftet: Stagelys, bloklys, myggelus - alle former for stearin risikerer at smelte helt ud af form på grund af de høje temperaturer på de fleste lofter om sommeren.

7. Brandbare materialer

Maling, terpentin, benzin, propangas eller andre risikofyldte kemikaler skal aldrig anbringes i nærheden af skorsten, vandvarmeren, ventilationsanlægget eller lignende installationer, som har deres eget flukturende liv på loftet. Desuden er den høje varme på lofterne om sommeren også her en stor risikofaktor. 

Kilde: Goodhousekeeping

3. februar 2016
Mere om Hustips

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i skraldespanden.

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen. 

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

De bedste tricks til huset i 2016

Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem helt nye oveni. 

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget...

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...