4 ting i huset, hvor du helt unødvendigt skader miljøet

Hustips

Nogle gange er det let at skåne miljøet. Her er 4 områder i husholdningen, hvor de fleste af os dagligt bidrager unødigt til forureningen af omgivelserne + 4 enkle måder vi alle kan skære ned på den dårlige påvirkning af miljøet.

Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet.
Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. Foto: iStock

De små kilder til forurening i huset

Forureningen er meget andet end osende biler på motorvejene og rygende skorstene i industrikvartererne. Det er også den lille, men stabile forurening hjemme i alle vores små hjem. Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. 

1. Brug håndsæbe i stedet for flydende sæbe

Flydende sæbe kræver cirka 4 gange så stort et energiforbrug til produktion af råmaterialet og cirka 20 gange så meget energi til produktionen af emballagen. 

Hvad kan du gøre?

Hold dig til håndsæbe, hvor du kan. Det vil i det små have en gunstig indflydelse på det samlede energiforbrug og dermed på klodens CO2-aftryk. Og mange bække små gør som bekendt stor å.

Forskning fra et miljøteknolgisk institut i Zürich peger desuden på, at forbrugere i forbindelse med håndvask anvender næsten 7 gange så meget flydende sæbe, når de bruger sæbe fra en flaske med pumpe sammenlignet med forbruget, når de anvender håndsæbe.

2. Indstil smart-tv'et til mindre energiforbrug

Et gennemsnitshjem rummer 24 energiforbrugende elektroniske apparater. Dette inkluderer TV, computere og spillekonsoler som nogle af de mest energikrævende gadgets. 

Hvad kan du gøre?

Fjernsyn kan på forskellige måder indstilles til at bruge mindre energi. En del tv-skærme hjemme i stuen er for eksempel indstillet til "retail", som er den lysstærke præsentationsform, som tv-apparaterne som regel fremtræder med i butikkerne. Vælg "home" i stedet.

En del apparater har også har en automatisk funktion, der kontrollerer "brightness". Denne funktion måler lysmængden i rummet og indstiller skærmen derefter. Hvis dit fjernsynet har denne funktion, ville det være en god idé at sørge for, at den er sluttet til.

Ifølge seniorforsker Noah Horowitz fra National Resource Defence Council i USA kan denne foranstalning spare op til 50 % på fjernsynets energiforbrug.

3. Brug opvaskemaskine og tørretumbleren om natten

Mange energiselskaber opererer i Danmark med to forskellige betalingstakster for energiforbrug i løbet af et døgn. Taksten er her betragteligt billigere om natten. 

Hvad kan du gøre?

Tjek aftalen med dit energiselskab, hvis strømmen er billigere om natten, vil du på årsbasis kunne spare mange penge på dit strømforbrug. Du sparer penge, mens du sparer energi - det vil altid være til gavn for klodens CO2-aftryk

4. Skær ned på forbruget af alufolie og alubakker

Der er nemt at fristende at bruge alufolie allevegne i husholdningen til opbevaring af fødevarer eller til madpakkerne. Der er ligeledes mange alubakker i omløb fra fødevareemballage og fra alubakker fra take-away restauranter.

Hvad kan du gøre?

Brug ubleget pergamentpapir, når du bager og steger i ovnen, og når du pakker madpakker og snacks. Eller brug plastikbeholdere, der kan vaskes, så undgår du at bringe alt for meget alufolie i cirkulation i miljøet. Det kan nemlig tage århundrede for aluminium at blive nedbrudt i naturen.

Kilde: realsimple.com

10. maj 2017
Mere om Hustips

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Hustips Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Hustips Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Hustips Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Hustips Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

Hustips 5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

Få dine køkkenurter til at holde længere med disse 2 tricks

Hustips Der er to typer af friske krydderurter: de bløde og de hårde. De kræver hver sin strategi til opbevaring, hvis du vil holde dem friske så...

De bedste tricks til huset i 2016

Hustips Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem helt nye oveni. 

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Hustips Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget...

Undgå unødig støj i hjemmet

Hustips Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem.

10 geniale ting, du også kan bruge elastikker til

Hustips Vil du gerne være helten, der kommer ind fra højre og åbner det genstridige syltetøjsglas? Elastikker kan bruges til alt muligt - se de 10 tricks på videoen her. 

Sådan istandsætter du dit loppefund

Hustips Har du været på loppemarked og købt dig en gammel stol eller spisebord, som trænger til en kærlig hånd? Se her, hvordan du sætter dit loppef...

7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

Hustips Husholdningsfilm er genialt til meget mere, end de fleste er klar over. Læs med her og bliv klogere på anvendelsesmulighederne.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Hustips Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hustips Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garanter...

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Hustips Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...