Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet.
Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. Foto: iStock

4 ting i huset, hvor du helt unødvendigt skader miljøet

Nogle gange er det let at skåne miljøet. Her er 4 områder i husholdningen, hvor de fleste af os dagligt bidrager unødigt til forureningen af omgivelserne + 4 enkle måder vi alle kan skære ned på den dårlige påvirkning af miljøet.

Af: Redaktionen, 10. maj 2017

De små kilder til forurening i huset

Forureningen er meget andet end osende biler på motorvejene og rygende skorstene i industrikvartererne. Det er også den lille, men stabile forurening hjemme i alle vores små hjem. Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. 

1. Brug håndsæbe i stedet for flydende sæbe

Flydende sæbe kræver cirka 4 gange så stort et energiforbrug til produktion af råmaterialet og cirka 20 gange så meget energi til produktionen af emballagen. 

Hvad kan du gøre?

Hold dig til håndsæbe, hvor du kan. Det vil i det små have en gunstig indflydelse på det samlede energiforbrug og dermed på klodens CO2-aftryk. Og mange bække små gør som bekendt stor å.

Forskning fra et miljøteknolgisk institut i Zürich peger desuden på, at forbrugere i forbindelse med håndvask anvender næsten 7 gange så meget flydende sæbe, når de bruger sæbe fra en flaske med pumpe sammenlignet med forbruget, når de anvender håndsæbe.

2. Indstil smart-tv'et til mindre energiforbrug

Et gennemsnitshjem rummer 24 energiforbrugende elektroniske apparater. Dette inkluderer TV, computere og spillekonsoler som nogle af de mest energikrævende gadgets. 

Hvad kan du gøre?

Fjernsyn kan på forskellige måder indstilles til at bruge mindre energi. En del tv-skærme hjemme i stuen er for eksempel indstillet til "retail", som er den lysstærke præsentationsform, som tv-apparaterne som regel fremtræder med i butikkerne. Vælg "home" i stedet.

En del apparater har også har en automatisk funktion, der kontrollerer "brightness". Denne funktion måler lysmængden i rummet og indstiller skærmen derefter. Hvis dit fjernsynet har denne funktion, ville det være en god idé at sørge for, at den er sluttet til.

Ifølge seniorforsker Noah Horowitz fra National Resource Defence Council i USA kan denne foranstalning spare op til 50 % på fjernsynets energiforbrug.

3. Brug opvaskemaskine og tørretumbleren om natten

Mange energiselskaber opererer i Danmark med to forskellige betalingstakster for energiforbrug i løbet af et døgn. Taksten er her betragteligt billigere om natten. 

Hvad kan du gøre?

Tjek aftalen med dit energiselskab, hvis strømmen er billigere om natten, vil du på årsbasis kunne spare mange penge på dit strømforbrug. Du sparer penge, mens du sparer energi - det vil altid være til gavn for klodens CO2-aftryk

4. Skær ned på forbruget af alufolie og alubakker

Der er nemt at fristende at bruge alufolie allevegne i husholdningen til opbevaring af fødevarer eller til madpakkerne. Der er ligeledes mange alubakker i omløb fra fødevareemballage og fra alubakker fra take-away restauranter.

Hvad kan du gøre?

Brug ubleget pergamentpapir, når du bager og steger i ovnen, og når du pakker madpakker og snacks. Eller brug plastikbeholdere, der kan vaskes, så undgår du at bringe alt for meget alufolie i cirkulation i miljøet. Det kan nemlig tage århundrede for aluminium at blive nedbrudt i naturen.

Kilde: realsimple.com

10. maj 2017 Redaktionen
Mere om Hustips

Vinteren kommer: Sådan forbereder du dit hjem på koldere tider

Temperaturen udenfor falder, og vi tilbringer mere tid indenfor i vores hjem. Derfor er det på tide at gøre boligen klar til den kolde vintertid. Her er 5 nyttige tips til, hvordan du kan gøre dit hjem klar til vinter.

Inspiration: Byg smukt med genbrug

Produktionen af byggematerialer koster på CO2-kontoen, men med genbrugsløsninger kan du bygge langt mere klimavenligt – se 7 af arkitektern...

Overraskende: Kun få nabostridigheder under coronakrisen

I en tid, hvor mange har arbejdet hjemme og dermed gået tæt op af deres naboer, har der været overraskende få nabostridigheder. Og måske...

Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

Fitnesscentrene er lukkede: Sådan klarer du træningen derhjemme

Mens coronavirussen har lukket samtlige træningscentre i landet, er efterspørgslen på træningsredskaber til hjemmet stor. Sådan træner du...

Derfor SKAL du pynte juletræet med LED-lys

Julen er lysets fest, og i december skal både juletræer, vindueskarme, lysestager og haver skinne smukt. Se, hvorfor du bør skifte de tradit...

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan, og få 6 gode tips til vedligeholdelse af støvsugeren her. 

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien.

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatu...