Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet.
Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. Foto: iStock

4 ting i huset, hvor du helt unødvendigt skader miljøet

Nogle gange er det let at skåne miljøet. Her er 4 områder i husholdningen, hvor de fleste af os dagligt bidrager unødigt til forureningen af omgivelserne + 4 enkle måder vi alle kan skære ned på den dårlige påvirkning af miljøet.

De små kilder til forurening i huset

Forureningen er meget andet end osende biler på motorvejene og rygende skorstene i industrikvartererne. Det er også den lille, men stabile forurening hjemme i alle vores små hjem. Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. 

1. Brug håndsæbe i stedet for flydende sæbe

Flydende sæbe kræver cirka 4 gange så stort et energiforbrug til produktion af råmaterialet og cirka 20 gange så meget energi til produktionen af emballagen. 

Hvad kan du gøre?

Hold dig til håndsæbe, hvor du kan. Det vil i det små have en gunstig indflydelse på det samlede energiforbrug og dermed på klodens CO2-aftryk. Og mange bække små gør som bekendt stor å.

Forskning fra et miljøteknolgisk institut i Zürich peger desuden på, at forbrugere i forbindelse med håndvask anvender næsten 7 gange så meget flydende sæbe, når de bruger sæbe fra en flaske med pumpe sammenlignet med forbruget, når de anvender håndsæbe.

2. Indstil smart-tv'et til mindre energiforbrug

Et gennemsnitshjem rummer 24 energiforbrugende elektroniske apparater. Dette inkluderer TV, computere og spillekonsoler som nogle af de mest energikrævende gadgets. 

Hvad kan du gøre?

Fjernsyn kan på forskellige måder indstilles til at bruge mindre energi. En del tv-skærme hjemme i stuen er for eksempel indstillet til "retail", som er den lysstærke præsentationsform, som tv-apparaterne som regel fremtræder med i butikkerne. Vælg "home" i stedet.

En del apparater har også har en automatisk funktion, der kontrollerer "brightness". Denne funktion måler lysmængden i rummet og indstiller skærmen derefter. Hvis dit fjernsynet har denne funktion, ville det være en god idé at sørge for, at den er sluttet til.

Ifølge seniorforsker Noah Horowitz fra National Resource Defence Council i USA kan denne foranstalning spare op til 50 % på fjernsynets energiforbrug.

3. Brug opvaskemaskine og tørretumbleren om natten

Mange energiselskaber opererer i Danmark med to forskellige betalingstakster for energiforbrug i løbet af et døgn. Taksten er her betragteligt billigere om natten. 

Hvad kan du gøre?

Tjek aftalen med dit energiselskab, hvis strømmen er billigere om natten, vil du på årsbasis kunne spare mange penge på dit strømforbrug. Du sparer penge, mens du sparer energi - det vil altid være til gavn for klodens CO2-aftryk

4. Skær ned på forbruget af alufolie og alubakker

Der er nemt at fristende at bruge alufolie allevegne i husholdningen til opbevaring af fødevarer eller til madpakkerne. Der er ligeledes mange alubakker i omløb fra fødevareemballage og fra alubakker fra take-away restauranter.

Hvad kan du gøre?

Brug ubleget pergamentpapir, når du bager og steger i ovnen, og når du pakker madpakker og snacks. Eller brug plastikbeholdere, der kan vaskes, så undgår du at bringe alt for meget alufolie i cirkulation i miljøet. Det kan nemlig tage århundrede for aluminium at blive nedbrudt i naturen.

Kilde: realsimple.com

10. maj 2017
Mere om Hustips

Sådan får du et klimavenligt hus

Som boligejer har du mange muligheder for at bidrage til at skære Danmarks udslip af CO2 ned med 70 procent. Se, hvad du kan gøre her – og hvor meget det faktisk batter.

Genialt trick: Det skal du gøre når støvsugeren ikke suger

Er din støvsuger begyndt at suge dårligt, eller laver den mærkelige lyde? Så kan det være på tide at give den et indvendigt tjek. Se hvordan...

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere...

Derfor skal du ALTID tage et billede af dit komfur før du tager på...

Med dette smarte trick kan du let slippe for urolige tanker på ferien. 

Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at...

Genialt: Sådan slipper du effektivt for fluer i skraldespanden

Skraldespanden er ikke det lækreste i verden. Den lugter og sværmer med fluer. Læs her et genialt tip til, hvordan du slipper for fluerne i...

Sådan bruger du regnvandet effektivt

Fordelene ved at opsamle og udnytte regnvandet til eksempelvis toiletskyld og tøjvask er mange og ikke bare i husholdningen. Det bidrager til at løse udfordringerne med de tiltagende mængder regn, og du sparer på det dyrebare drikkevand.

Sådan fikser du en ødelagt lynlås

Er du irriteret over en ødelagt lynlås, som har åbnet sig i begge ender? Den kan du nemt fikse selv!

Genialt tip: Sådan fikser du let din tilkalkede vandhane

Har du problemer med at afkalke din vandhane? Med dette simple tip bliver din vandhane hurtigt så god som ny igen.

Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

5 ting, du ikke vidste, du kunne bruge neglelak til

5 geniale hacks med neglelak, der ikke handler om fine fingernegle eller løbende strømpebukser.

De bedste tricks til huset i 2016

Tips og tricks, der kan lette livet i hjemmet, er kernestof på idényt. Her er syv af de allerbedste husholdningstricks fra 2016 - og fem...

En hårtørrer kan næsten bruges til alt

Du har et magisk instrument i klædeskabet. En hårtørrer kan nemlig bruges til madlavning, rengøring, automekanik smertelindring og meget andet. Se 12 geniale bud på alternativ brug af hårtørreren.

12 gør-det-selv projekter, der gik helt galt

Handyman eller ej - der er nogle ting, der ikke er så lette at fixe, som man skulle tro. Her er 12 dumme, men sjove, beviser på det.

Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra...