Historier om gode naboer, der varmer

Naboer er hegnslov, træer i skel og støjende plæneklippere om søndagen. Men naboer er heldigvis først og fremmest gode mennesker, som vil hinanden det bedste. Læs nogle af mest hjertevarmende nabohistorier her.

Af: Mikkel Hede, 30. oktober 2015

Nabohjælp til to- og firbenede

Nogle gange har man bare brug for at dele de livsbekræftende og hjertevarme oplevelser, man har med sine naboer.

Det følte en bruger på et debatforum et stort behov for, da hun i en periode havde været meget presset. Pludselig havde kvinden, som kalder sig "fredfyldt" i forummet, fået uventet støtte fra sine naboer. Det beretter hun om i et indlæg på hundegalleri.dk

"Fredfyldt" var meget ofte væk hjemmefra, fordi hendes mormor var indlagt på hospitalet.

En aften, fortæller hun, kom hun hjem efter en lang dag, og så kunne hun se, at naboen havde slået græsset. Og som om det ikke var nok, så inviterede de hende også på flæskesteg.

Da trætheden meldte sig efter middagen, og det var tid til at gå tur med hunden, så tilbød naboerne også at tage sig af den tjans, så ”fredfyldt" kunne bruge tiden på at ordne blomster og tøj til sin mormor. Da hun næste dag kom hjem, så hun, at hun Freja stod og logrede ivrigt ved naboens hegn. Hun ville straks ind til de gode naboer.

Lisbeth Zornigs geografilærer

Lisbeth Zornig har ved flere lejligheder berettet om en bestemt nabo, der gav hende tryghed og en sikker havn, da hun som stor pige levede et meget omtumlet liv med sin mor, der turede rundt og helt åbentlys ikke havde evner til at tage sig af sine børn.

Den tidligere formand for Børnefonden trodsede siden den sociale arv og er i dag en toneangivende røst i debatten om socialt udsattes vilkår.

Men det kunne være gået helt galt, har hun selv berettet blandt andet i filmen Min barndom i helvede. Hun var nemlig som barn både udsat for seksuelle overgreb af sin stedfar, sult og sin alkoholiserede mors totale negligering.

Nabolæreren

En af redningsplankerne var i en periode Lisbeth Zornigs geografilærer, som også var hendes nabo. Han og hans kone bød hende ofte indenfor, beretter Lisbeth Zornig selv i et interview på Agape.dk.

- "De var vores naboer, og jeg kom næsten dagligt hos dem i et års tid. Jeg fik kakao og franskbrød efter skoletid og overnattede indimellem, når jeg ikke vidste, hvor min mor var. Her var rent, faste spisetider, og man så tv-avis og læste bøger".

Sådan fortæller Lisbeth Zornig selv om hendes oplevelse af naboernes helt normale familieliv, som efterfølgende blev en model for hende.

Naboer - til døden jer skiller

Billedet herover er et fødselskort i anledning af den jødiske kvinde, Lilly’s, 105 års fødselsdag. Det er hendes naboer i en forstad til London, der har lavet det til hende. Naboerne er en pakistansk storfamilie på 14 medlemmer, som tog den gamle gamle jødiske enke fuldkommen til sig i de sidste år af hendes liv.

Det er ellers ikke ligefrem fredelig sameksistens, man forbinder med jøder og muslimer indbyrdes. Man behøver bare at tænke på de bomber, som Israel og visse palæstinensiske oprører jævnligt sender ind over hinandens grænser. Men her i den lille verden i Willesden Green var der ingen jøder eller muslimer - kun mennesker.

Adopteret som bedstemor

I den engelske avis, The Independent, beretter Helen Stone om, hvordan hendes tante Lilly blev til famlien Mohamed og Shamin Islam´s bedstemor.

Da Lilly var en årsunge på kun 94 år, faldt hun en dag i snak over hækken med sin nye nabo, Mohamed. Og så tog det ene det andet. Snart begyndte han at gøre små ærinder for Lilly, og hans hijab-bærende kone Shamin og deres fælles døtre kom jævnligt med mad til Lilly. Da parrets to-årige datter begyndte at kalde Lilly for bedstemor, var sagen klar: Lilly fik status som famliens bedstemor.

Og det er en ærestitel. For hvis der er noget jøder og muslimer har tilfælles, så er det stor respekt for den ældre generation.

Lillys eneste datter, Regina, boede 3000 km væk i USA, så familien Islam blev Lillys største støtte i hverdagen. Derfor var det også helt naturligt, at Mohamed og Shamin sad ved Lillys bord ved hendes stort anlagte hundrede års fødselsdag.

Da kræfterne begyndte at svinde og efter et hoftebrud som 99-årig, tog den pakistanske families omsorg bare til. Det var for eksempel dem, der sørgede for at bære Lillys seng ned i stueetagen, så hun ikke skulle gamble med sit helbred, når hun skulle op ad trapperne til sin seng om aftenen.

Naboer - til døden jer skiller

Som 105 år døde Lilly i tryg forvisning om, at mindst 14 pakistanske naboer elskede hende.

Begravelsen skulle efter jødisk tradition være dagen efter Lillys død, så Regina tog straks flyet til London. Familiens Islams gode ven, taxichaufføren Iqbal, hentede Regina i lufthavnen og kørte hende den lange vej til begravelsen. Taxituren fik hun ikke lov til at betale for.

Regina havde stået i jævnligt kontakt med sin mor over Facetime og ligeledes med den pakistanske familie, så hun vidste godt, hvor meget Lilly og familien betød for hinanden

Derfor var det helt naturligt, at den pakistanske famlie blev inviteret med til den traditionelle jødiske begravelse og i overenestemmelse med det jødiske begravelsesritual deltog de muslimiske mænd i jordpåkastelsen ved på skift at kaste jord på kisten.

For sådan kan det også være på trods af alverdens ufred: Naboer - til døden jer skiller.

Fotos: iStockphoto, Huset Zornig, The Independent

30. oktober 2015 Mikkel Hede
Mere om Huset

Aftale vedtaget: Sådan skal du sortere dit affald fremover

Tirsdag præsenterede regeringen en ny affaldsaftale, som blandt andet indebærer, at danskere fremover skal affaldssortere i flere kategorier.

Nyt forslag: Nu skal du sortere 10 typer affald

Danskerne skal sortere affald i langt flere kategorier end hidtil. Det mener regeringen, som netop er kommet med et nyt forslag om affaldsso...

Det er blevet populært at købe byggegrunde

Stadig flere danskere vælger at få opført deres nye hus fra bunden. Antallet af solgte byggegrunde overgik sig selv i 2019

Flere vælger at bygge til på villaen

Mangel på plads får flere og flere til at bygge til, viser nye tal.

9 tips til at forny dit køkken

Du behøver ikke købe et helt nyt køkken for at realisere drømmen om fornyelse i dit køkken. Her er 9 tips til, hvordan du kan få oplevelsen...

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækk...

Gevinst for danske sommerhusejere

  En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse, der, blev solgt til overpris i 2019. Dette tal er nemlig helt oppe på 5%, hvor det i 2010, kun lå på 2%.

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden...

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder...

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange byggematerialer er nemlig utroligt dyre at købe fra ny, og derfor er de også mange penge værd i brugt tilstand. Og så er det godt for klimaet at genbruge materialerne.

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er...

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er...

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Foråret byder traditionen tro på blæst og regn. Læs her, hvordan du forebygger skader på dit hus i stormvejr.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe...