Historier om gode naboer, der varmer

Huset

Naboer er hegnslov, træer i skel og støjende plæneklippere om søndagen. Men naboer er heldigvis først og fremmest gode mennesker, som vil hinanden det bedste. Læs nogle af mest hjertevarmende nabohistorier her.

Nabohjælp til to- og firbenede

Nogle gange har man bare brug for at dele de livsbekræftende og hjertevarme oplevelser, man har med sine naboer.

Det følte en bruger på et debatforum et stort behov for, da hun i en periode havde været meget presset. Pludselig havde kvinden, som kalder sig "fredfyldt" i forummet, fået uventet støtte fra sine naboer. Det beretter hun om i et indlæg på hundegalleri.dk

"Fredfyldt" var meget ofte væk hjemmefra, fordi hendes mormor var indlagt på hospitalet.

En aften, fortæller hun, kom hun hjem efter en lang dag, og så kunne hun se, at naboen havde slået græsset. Og som om det ikke var nok, så inviterede de hende også på flæskesteg.

Da trætheden meldte sig efter middagen, og det var tid til at gå tur med hunden, så tilbød naboerne også at tage sig af den tjans, så ”fredfyldt" kunne bruge tiden på at ordne blomster og tøj til sin mormor. Da hun næste dag kom hjem, så hun, at hun Freja stod og logrede ivrigt ved naboens hegn. Hun ville straks ind til de gode naboer.

Lisbeth Zornigs geografilærer

Lisbeth Zornig har ved flere lejligheder berettet om en bestemt nabo, der gav hende tryghed og en sikker havn, da hun som stor pige levede et meget omtumlet liv med sin mor, der turede rundt og helt åbentlys ikke havde evner til at tage sig af sine børn.

Den tidligere formand for Børnefonden trodsede siden den sociale arv og er i dag en toneangivende røst i debatten om socialt udsattes vilkår.

Men det kunne være gået helt galt, har hun selv berettet blandt andet i filmen Min barndom i helvede. Hun var nemlig som barn både udsat for seksuelle overgreb af sin stedfar, sult og sin alkoholiserede mors totale negligering.

Nabolæreren

En af redningsplankerne var i en periode Lisbeth Zornigs geografilærer, som også var hendes nabo. Han og hans kone bød hende ofte indenfor, beretter Lisbeth Zornig selv i et interview på Agape.dk.

- "De var vores naboer, og jeg kom næsten dagligt hos dem i et års tid. Jeg fik kakao og franskbrød efter skoletid og overnattede indimellem, når jeg ikke vidste, hvor min mor var. Her var rent, faste spisetider, og man så tv-avis og læste bøger".

Sådan fortæller Lisbeth Zornig selv om hendes oplevelse af naboernes helt normale familieliv, som efterfølgende blev en model for hende.

Naboer - til døden jer skiller

Billedet herover er et fødselskort i anledning af den jødiske kvinde, Lilly’s, 105 års fødselsdag. Det er hendes naboer i en forstad til London, der har lavet det til hende. Naboerne er en pakistansk storfamilie på 14 medlemmer, som tog den gamle gamle jødiske enke fuldkommen til sig i de sidste år af hendes liv.

Det er ellers ikke ligefrem fredelig sameksistens, man forbinder med jøder og muslimer indbyrdes. Man behøver bare at tænke på de bomber, som Israel og visse palæstinensiske oprører jævnligt sender ind over hinandens grænser. Men her i den lille verden i Willesden Green var der ingen jøder eller muslimer - kun mennesker.

Adopteret som bedstemor

I den engelske avis, The Independent, beretter Helen Stone om, hvordan hendes tante Lilly blev til famlien Mohamed og Shamin Islam´s bedstemor.

Da Lilly var en årsunge på kun 94 år, faldt hun en dag i snak over hækken med sin nye nabo, Mohamed. Og så tog det ene det andet. Snart begyndte han at gøre små ærinder for Lilly, og hans hijab-bærende kone Shamin og deres fælles døtre kom jævnligt med mad til Lilly. Da parrets to-årige datter begyndte at kalde Lilly for bedstemor, var sagen klar: Lilly fik status som famliens bedstemor.

Og det er en ærestitel. For hvis der er noget jøder og muslimer har tilfælles, så er det stor respekt for den ældre generation.

Lillys eneste datter, Regina, boede 3000 km væk i USA, så familien Islam blev Lillys største støtte i hverdagen. Derfor var det også helt naturligt, at Mohamed og Shamin sad ved Lillys bord ved hendes stort anlagte hundrede års fødselsdag.

Da kræfterne begyndte at svinde og efter et hoftebrud som 99-årig, tog den pakistanske families omsorg bare til. Det var for eksempel dem, der sørgede for at bære Lillys seng ned i stueetagen, så hun ikke skulle gamble med sit helbred, når hun skulle op ad trapperne til sin seng om aftenen.

Naboer - til døden jer skiller

Som 105 år døde Lilly i tryg forvisning om, at mindst 14 pakistanske naboer elskede hende.

Begravelsen skulle efter jødisk tradition være dagen efter Lillys død, så Regina tog straks flyet til London. Familiens Islams gode ven, taxichaufføren Iqbal, hentede Regina i lufthavnen og kørte hende den lange vej til begravelsen. Taxituren fik hun ikke lov til at betale for.

Regina havde stået i jævnligt kontakt med sin mor over Facetime og ligeledes med den pakistanske familie, så hun vidste godt, hvor meget Lilly og familien betød for hinanden

Derfor var det helt naturligt, at den pakistanske famlie blev inviteret med til den traditionelle jødiske begravelse og i overenestemmelse med det jødiske begravelsesritual deltog de muslimiske mænd i jordpåkastelsen ved på skift at kaste jord på kisten.

For sådan kan det også være på trods af alverdens ufred: Naboer - til døden jer skiller.

Fotos: iStockphoto, Huset Zornig, The Independent

30. oktober 2015
Mere om Huset

Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Huset Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt til alderdommen.

Skræm edderkopper væk uden gift

Huset Vi varsler edderkoppe-invasion i år, og derfor får du et par giftfri tips til at holde de små kryb væk - se også videoen! Du tror, det er...

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Huset Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

Huset En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og vinduer.

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Huset Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Huset Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at...

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Huset Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt et uforpligtende tilbud herpå. Skriv nedenfor hvad du ønsker opmåling på.

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

Huset 3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...

Gode råd til huset

Huset Hvad gør du ved knirkende gulve eller skimmelsvamp? Har du tjek på, hvor kraftig udsugningen på dit badeværelse bør være? Lufter du ud for...

Ny blog: Tilbygningen … det brune monster

Huset Ann-Sofie Ostenfeld går denne gang i lag med en gammel tilbygning til hendes og kærestens hus på Amager.

Ny blog: Nedrivning på første sal – hvor svært kan det være?

Huset Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste går kækt til ombygningen af deres hus fra 1907. Men helt nemt er det ikke at fjerne både vægge, lofter...

Ny blog: Hvad stiller vi op med det lilla bad?

Huset Læs anden del af Ann-Sofie Ostenfelds blog om købet af og livet i et gammelt Amager-hus, der skal total-renoveres. Denne gang erklærer...

Video: Fjern pletter af rødvin fra sofaen eller gulvtæppet

Huset Rødvin på sofaen er ikke nogen katastrofe, men pletten skal renses af hurtigt. Lær teknikken.

Video: Sådan laver du skum til at fjerne pletter fra sofaen

Huset Spar penge – drop dyre rengøringsmidler. Eksperten viser, hvordan du selv kan lave den perfekte pletfjerner.

Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Huset Genialt! Rengøring i revner og sprækker med din gamle tandbørste. Se hvor effektiv, den er, fx i tætningslisten på køleskabet, stålvasken...