Placeringen af brandalarmer kan være afgørende for, om ejendommens beboere når at komme ud i tide.
Placeringen af brandalarmer kan være afgørende for, om ejendommens beboere når at komme ud i tide. Foto: Gettyimages

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er forbundet med mange faldgruber, fortæller ekspert i brandalarmer.

Af: Ida Andersen, 7. januar 2020

Vinterens mange stearinlys og indendørs dekorationer spreder hygge og skaber en god stemning i den mørke tid. Men de sætter også et tydeligt aftryk på brandstatistikkerne.

December, januar og februar er de måneder, hvor der er flest registrerede brande i hjemmet, og tallet er markant højere, hvis uheld, hvor brandvæsnet ikke tilkaldes, tælles med.

De mange skræmmende oplevelser med ild, får antallet af brandalarmer til at eksplodere, fortæller Martin Varberg Lüchtemeier, der er produktchef for brand- og indbrudsalarmer hos XL-BYG.

– Generelt køber folk flere brandalarmer. Siden 2015 er det samlede salg af brandalarmer steget med cirka 30 procent. Og det er særligt i de mørke måneder, at efterspørgslen er stor. I løbet af november og december sælger vi næsten fire gange så mange alarmer som i årets øvrige måneder, siger Martin Varberg Lüchtemeier i en pressemeddelelse.  

Hver fjerde bolig mangler brandalarm

Ifølge Ib Bertelsen, der er direktør for kunder i virksomheden Dansk Brand- og Sikringsinstitut, der er specialister i brand og blandt andet rådgiver og arrangerer kurser i brandsikkerhed, mangler cirka hver fjerde bolig stadig en brandalarm. Og det er alt for mange.

– Vi må og skal op på 100 procent! Brandalarmer er den billigste livsforsikring, man kan købe, og det bedste forsvar mod brandulykker. Statistikkerne viser hvert eneste år dødsfald, som kunne være undgået, hvis ejendommen havde haft en brandalarm. Samtidig er der sket en rivende udvikling i teknologien, så hvis man har 20 år gamle alarmer hængende, er det en god ide at skifte dem ud til nogle nye og effektive, forklarer Ib Bertelsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Du kan forebygge brand ved at skifte din eltavle


December, januar og februar er de måneder, hvor der er flest registrerede brande i hjemmet. Pressefoto: XL-BYG

Her er 4 gode råd om korrekt brug af brandalarmer:

1. Placering er vigtig

Placeringen af brandalarmer kan være afgørende for, om ejendommens beboere når at komme ud i tide. Monter brandalarmer i loftet ved alle soveværelser i ejendommen, så du er sikker på at høre dem om natten.

Der skal ikke være mere end 10 meter mellem hver alarm, og de skal hænge mindst én meter væk fra vinduer, udluftningsventiler og døre, da vinden risikerer at blæse røgen væk, så alarmen ikke sættes i gang. Har ejendommen loft til kip eller en hems, skal alarmen placeres øverst oppe, da røgen stiger opad. Husk at tjekke alarmerne en gang om måneden.

2. Sørg for at alarmerne taler sammen

Bor du på flere etager, kan det være en god ide at erhverve sig brandalarmer, der kan kobles sammen i et netværk – enten med kabler eller trådløst. På den måde går alle alarmer på én gang, hvis du sover på førstesalen, mens en brand udvikler sig i kælderen. Og for de hørehæmmede, er det muligt at få alarmer med stroboskoplys, så alle opdager faren og reagerer i tide.

3. Kobl alarmen til et elnetværk

I nybyggede boliger er det lovpligtigt med mindst én brandalarm, der er tilsluttet ejendommens elnetværk, så man stadig er sikret, hvis batterierne løber tør.

Tjek også din forsikringspolice grundigt igennem, for det kan nemlig være et krav fra forsikringsselskabernes side, at du har mindst én brandalarm tilkoblet elnetværket – altså præcis samme krav, som der er til nye bygninger. Skulle det værste ske og ejendommen brænder ned, ville det være en ubærlig situation, hvis ikke forsikringen dækker.

7. januar 2020 Ida Andersen
Mere om Huset

Aftale vedtaget: Sådan skal du sortere dit affald fremover

Tirsdag præsenterede regeringen en ny affaldsaftale, som blandt andet indebærer, at danskere fremover skal affaldssortere i flere kategorier.

Nyt forslag: Nu skal du sortere 10 typer affald

Danskerne skal sortere affald i langt flere kategorier end hidtil. Det mener regeringen, som netop er kommet med et nyt forslag om affaldsso...

Det er blevet populært at købe byggegrunde

Stadig flere danskere vælger at få opført deres nye hus fra bunden. Antallet af solgte byggegrunde overgik sig selv i 2019

Flere vælger at bygge til på villaen

Mangel på plads får flere og flere til at bygge til, viser nye tal.

9 tips til at forny dit køkken

Du behøver ikke købe et helt nyt køkken for at realisere drømmen om fornyelse i dit køkken. Her er 9 tips til, hvordan du kan få oplevelsen...

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækk...

Gevinst for danske sommerhusejere

  En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse, der, blev solgt til overpris i 2019. Dette tal er nemlig helt oppe på 5%, hvor det i 2010, kun lå på 2%.

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden...

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder...

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange byggematerialer er nemlig utroligt dyre at købe fra ny, og derfor er de også mange penge værd i brugt tilstand. Og så er det godt for klimaet at genbruge materialerne.

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er...

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du...

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Foråret byder traditionen tro på blæst og regn. Læs her, hvordan du forebygger skader på dit hus i stormvejr.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe...

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...