Foto: istockphoto

Gode råd til huset

Hvad gør du ved knirkende gulve eller skimmelsvamp? Har du tjek på, hvor kraftig udsugningen på dit badeværelse bør være? Lufter du ud for længe? Få godt indeklima ved at følge disse simple råd.

1. Gå selv i krig med skimmelsvampen

Det er ok at rense mindre områder med skimmelsvamp med svampemiddel. En tommelfingerregel er, at i loftsrum skal området være under to kvadratmeter og i beboelsesrum under 20 x 20 cm. Men husk, at skimmelsvampene altid kommer igen, hvis du ikke fjerner årsagen. Et professionelt middel som fx ProtoxHysan, der kan købes i byggemarkeder, afrenser og desinficerer effektivt. Det er desuden godkendt som svampemiddel.

ProtoxHysan er et andet middel, som forebygger skimmelsvamp på fugtige og porøse områder. Rodalon bruges ofte mod skimmel, men er klassificeret som rengøringsmiddel og ikke som svampemiddel.

Rodalon indeholder fungicider, som forebygger svampeangreb, men fungiciderne fordamper dog, så virkningen er ikke permanent. Klorin er i ufortyndet form også effektivt, men har den ulempe, at det kan afblege ret kraftigt. Brug det derfor ikke på fx vægge med farve, farvede fuger eller natursten.

2. Knirkende gulv -  hvad gør du?

Et gulv knirker ofte, fordi det har arbejdet sig løst af underlaget, så brædderne gnider mod hinanden, når du går på det.

Er sømmene synlige, kan du selv ordne gulvet ved at slå de eksisterende søm fast til underlaget igen eller ved at banke det fast med nye søm. Metoden virker især på gamle fyrretræsgulve.

Du skal "dykke" sømmene ned i med en hammer og dyknagle. Dyknaglen placeres oven på sømmet, mens du slår, så sømmet presses ned i underlaget, indtil brættet sidder ordentligt fast.

3. Luft ud, men ikke for længe

Udluftning er vigtigt – på alle tider af året. Men lad ikke bare et enkelt vindue stå på klem i flere timer, eller mens du er på arbejde.

I vinterhalvåret vil det afkøle vægge og andre overflader, og så kræver det langt mere tid og energi at få stuetemperaturen op igen. Kolde vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp. Læg mærke til, om ruderne dugger. Hvis kanten af dug bliver over 2 cm bred, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Duggen skal du tørre væk med køkkenrulle eller klud, så det ikke senere udvikler sig til skimmelsvamp. 

4. Tjek udsugningen på dit badeværelse

Et sundt indeklima kræver god ventilation. Derfor bør du jævnligt tjekke husets ventilationssystem. Det kan du gøre ved at holde et stykke papir op mod den mekaniske ventilator på badeværelset. Suget skal være kraftigt nok til at holde papiret oppe.

Filtre og aftræksrøret til emhætten skal også renses. Husk også at rengøre tilstoppede udsugningskanaler samt at holde dem åbne.

9. marts 2015
Mere om Huset

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe...

Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt...

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes samling, og find ud af, hvor hun tager på loppejagt.

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og...

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at noget var galt. Et vindue stod pivåbent, gardinet blafrede i vinden. Sådan havde de ikke forladt huset. Noget var helt forkert.

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt...

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...

Ny blog: Tilbygningen … det brune monster

Ann-Sofie Ostenfeld går denne gang i lag med en gammel tilbygning til hendes og kærestens hus på Amager.

Ny blog: Nedrivning på første sal – hvor svært kan det være?

Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste går kækt til ombygningen af deres hus fra 1907. Men helt nemt er det ikke at fjerne både vægge, lofter...

Ny blog: Hvad stiller vi op med det lilla bad?

Læs anden del af Ann-Sofie Ostenfelds blog om købet af og livet i et gammelt Amager-hus, der skal total-renoveres. Denne gang erklærer...

Video: Fjern pletter af rødvin fra sofaen eller gulvtæppet

Rødvin på sofaen er ikke nogen katastrofe, men pletten skal renses af hurtigt. Lær teknikken.

Video: Sådan laver du skum til at fjerne pletter fra sofaen

Spar penge – drop dyre rengøringsmidler. Eksperten viser, hvordan du selv kan lave den perfekte pletfjerner.

Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Genialt! Rengøring i revner og sprækker med din gamle tandbørste. Se hvor effektiv, den er, fx i tætningslisten på køleskabet, stålvasken...