Foto: istockphoto

Gode råd til huset

Hvad gør du ved knirkende gulve eller skimmelsvamp? Har du tjek på, hvor kraftig udsugningen på dit badeværelse bør være? Lufter du ud for længe? Få godt indeklima ved at følge disse simple råd.

1. Gå selv i krig med skimmelsvampen

Det er ok at rense mindre områder med skimmelsvamp med svampemiddel. En tommelfingerregel er, at i loftsrum skal området være under to kvadratmeter og i beboelsesrum under 20 x 20 cm. Men husk, at skimmelsvampene altid kommer igen, hvis du ikke fjerner årsagen. Et professionelt middel som fx ProtoxHysan, der kan købes i byggemarkeder, afrenser og desinficerer effektivt. Det er desuden godkendt som svampemiddel.

ProtoxHysan er et andet middel, som forebygger skimmelsvamp på fugtige og porøse områder. Rodalon bruges ofte mod skimmel, men er klassificeret som rengøringsmiddel og ikke som svampemiddel.

Rodalon indeholder fungicider, som forebygger svampeangreb, men fungiciderne fordamper dog, så virkningen er ikke permanent. Klorin er i ufortyndet form også effektivt, men har den ulempe, at det kan afblege ret kraftigt. Brug det derfor ikke på fx vægge med farve, farvede fuger eller natursten.

2. Knirkende gulv -  hvad gør du?

Et gulv knirker ofte, fordi det har arbejdet sig løst af underlaget, så brædderne gnider mod hinanden, når du går på det.

Er sømmene synlige, kan du selv ordne gulvet ved at slå de eksisterende søm fast til underlaget igen eller ved at banke det fast med nye søm. Metoden virker især på gamle fyrretræsgulve.

Du skal "dykke" sømmene ned i med en hammer og dyknagle. Dyknaglen placeres oven på sømmet, mens du slår, så sømmet presses ned i underlaget, indtil brættet sidder ordentligt fast.

3. Luft ud, men ikke for længe

Udluftning er vigtigt – på alle tider af året. Men lad ikke bare et enkelt vindue stå på klem i flere timer, eller mens du er på arbejde.

I vinterhalvåret vil det afkøle vægge og andre overflader, og så kræver det langt mere tid og energi at få stuetemperaturen op igen. Kolde vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp. Læg mærke til, om ruderne dugger. Hvis kanten af dug bliver over 2 cm bred, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Duggen skal du tørre væk med køkkenrulle eller klud, så det ikke senere udvikler sig til skimmelsvamp. 

4. Tjek udsugningen på dit badeværelse

Et sundt indeklima kræver god ventilation. Derfor bør du jævnligt tjekke husets ventilationssystem. Det kan du gøre ved at holde et stykke papir op mod den mekaniske ventilator på badeværelset. Suget skal være kraftigt nok til at holde papiret oppe.

Filtre og aftræksrøret til emhætten skal også renses. Husk også at rengøre tilstoppede udsugningskanaler samt at holde dem åbne.

9. marts 2015
Mere om Huset

Det er blevet populært at købe byggegrunde

Stadig flere danskere vælger at få opført deres nye hus fra bunden. Antallet af solgte byggegrunde overgik sig selv i 2019

Flere vælger at bygge til på villaen

Mangel på plads får flere og flere til at bygge til, viser nye tal.

9 tips til at forny dit køkken

Du behøver ikke købe et helt nyt køkken for at realisere drømmen om fornyelse i dit køkken. Her er 9 tips til, hvordan du kan få oplevelsen...

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækkende spørgeundersøgelse om energimærkning.

Gevinst for danske sommerhusejere

En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse...

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden...

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder er det dog lykkedes. Se hvor i landet, de gennemsnitlig største rabatter på villaer er opnået i 2019.

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange...

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er...

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er der også en glædelig gave til de voksne. Boligmarkedet fortsætter nemlig sin pæne fremgang.

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du...

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Foråret byder traditionen tro på blæst og regn. Læs her, hvordan du forebygger skader på dit hus i stormvejr.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe en grønnere hverdag. Men faktisk kan du også hjælpe med at reducere klimaaftrykket ved ændre tre ting ved din bolig - og samtidig spare mange penge på varmeregningen. Se hvordan her. 

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og...