Parkér i en carport

Læ til bilen, til brændet og plads til opbevaring. Få inspiration og gode råd, før du køber ny carport.
Af: redaktionen, 4. maj 2005
Af Helle Møller Riis, idényt nr. 4, 2005

Er du træt af frost på ruderne om vinteren, en varm bil i sommerperioden og visne blade på køleren om efteråret, så er det måske på tide at få din bil under eget tag. En carport er noget af den bedste rustbeskyttelse, du kan give bilen.

Spørg kommunen
De allerbilligste modeller koster fra ca. 3.000 kr., mens de dyreste koster i omegnen af 50.000 kr. Materialevalget er naturligvis afgørende for prisen, ligesom det har betydning, hvor meget du selv har tænkt dig at udføre.

Hvad enten du vælger en færdig model eller selv tegner din carport, er det vigtigt, at den overholder bygningsreglementet. Ellers kan du risikere, at den bliver revet ned på kommunens ordre.

Derfor skal du kontakte teknisk forvaltning i din kommune, inden du går i gang. Som grundregel må alle bygge en carport på op til 50 m2, hvis den ikke er placeret direkte i skellet og er maks. 2,5 m høj, men der kan gælde særlige regler i dit lokalområde.

Du skal sende en tegning over den carport, du har tænkt dig at opføre, og en grundplantegning, der viser, hvor carporten skal pla ceres. Herefter har kommunen 14 dage til at undersøge, om der er forhold, som gør, at carporten ikke kan opføres. Planlægger du en større eller højere carport, skal du søge en særlig byggetilladelse.Mange muligheder
Hvad enten du er selvbygger eller får en færdig carport leveret i indkørslen, så er det vigtigt, at du inden har tænkt igennem, hvad du vil bruge din nye carport til.

Skal den kun være en overdækket p-plads til bilen, eller skal der også være plads til pejsebrænde, cykler og værktøj? En carport kan blive det pulterrum eller værksted, du har manglet.

Samtidig kan den nye tilbygning indgå i haven. Mange vælger at opføre en carport, så den bliver en afskærmning og danner en slags bund i haven. En bagside af en carport kan med den rigtige beklædning danne et glimrende espalier, ligesom der er eksempler på carporte, der er sammenbygget med små drivhuse.

Det vigtigste er selvfølgelig, at den nye carport opfylder dine ønsker, og at den passer til husets stil og din pengepung.

Spørg fagmanden Vælger du et af de “færdige” carportbyggesæt, giver konstruktion og opførelse sig selv, men vælger du en carport efter eget design, er det en god idé at spørge en fagmand til råds. En arkitekt, en bygningskonstruktør eller en tømrer kan rådgive dig, så du får den rigtige taghældning, det rigtige materialevalg og korrekte dimensioner på din overdækkede p-plads.

Det siger reglerne

Det samlede areal må maksimalt være på 50 m2.

En carport skal som udgangspunkt placeres 2,5 m fra naboskellet. Det er dog forholdsvis enkelt at få dispensation for reglen.

Den samlede længde må maks. være 12 m. Der kan dog gælde særlige bestemmelser, fx hvis din carport er placeret yderst på en hjørnegrund. Den samlede længde opgøres som tagfladens længde minus 1 m.

Højden må maksimalt være 2,5 m. Målt lodret fra det naturlige terræn.

Materialerne skal opfylde brandforskrifterne. Bygges der nærmere end 2,5 m til skel, må der ikke være vinduer på den side, der vender ud mod skellet. Regnvand og smeltevand må heller ikke ledes ind på nabogrunden.

Anmeld byggeriet til kommunen. Vedlæg tegning i korrekt målestok med mål på og placering af carporten på grunden. Er carporten på maks. 50 m2, og hører du ikke noget inden for 14 dage, kan du betragte det som godkendt.

For byggerier over 50 m2 skal der søges om særlig byggetilladelse. Ansøgningen sendes også til kommunen, men her er behandlingstiden længere.


9


4. maj 2005 redaktionen
Mere om Garage og carport

Sådan får du ryddet op i din garage - 10 ting, der fylder for meget

Uanset om du kan kategoriseres som ekstrem samler eller bare har tendens til at gemme på lidt for mange ting, så har du sikkert brug for at få ryddet ud i gemmerne. Det kan godt virke lidt uoverskueligt, men her er 10 ting, som du sikkert har liggende - og sagtens kan smide ud.

Guide til valg af carporte i alle prisklasser, størrelser og materi...

For få tusind kroner kan du få en carport, der beskytter bilen. Ønsker du en løsning, der går ud over det mest simple, så er mulighederne...

Se, hvad du får for pengene, når du investerer i en carport

Hvilken carport skal du have? Skal carporten være arkitekttegnet med samme tagsten som huset? Skal den være i stål? Skal det være byg-selv?...

Få en fjernstyret garageport

Den digitale garage er kommet for at blive. Med portautomatik i garageporten kommer du altid tørskoet hjem. Der skal bare nogle små investeringer og et par klik på fjernbetjeningen til, så åbner alle døre sig for dig: Indkørselslågen, garageporten og hoveddøren. Velkommen hjem, Milord!

En ny port til garagen

Er din garageport en tand for patineret og trænger til en ansigtsløftning? Følg guiden her – trin for trin. Det er ikke nødvendigt at starte...

Det skal du tænke på, når du bygger carport

Brug lidt tid på forberedelse, inden du kaster dig ud i køb af carport. Tænk over placeringen, lys og hvordan du leder vandet rigtigt væk....

Få en carport, der passer til dig og dine behov

 Udvalget af carporte er større end nogensinde før, og ud fra de mange modeller vil du som regel kunne få skræddersyet en carport, der passer lige netop til dine behov og din pengepung: dobbelt carport, carport med solceller eller carport med skur eller noget helt fjerde

Støb dit eget cykelstativ - få opskriften her

Du kan selv støbe et stabilt cykelstativ. Vores handymand, Anders Utsten, er glad for at cykle, så selvfølgelig har han udtænkt, hvordan...

Nyt til garageporten

Skal du have ny garage eller bare en ny garageport, så er det værd lige at tjekke, hvad der er af nyt på markedet. Vi har spurgt os omkring.

Sæt bil, redskaber og vasketøj i carporten

Den nye carport skal passe til huset, den må ikke tage lyset fra vinduerne – og så er det en overvejelse værd, om den skal rumme et redskabsskur, en brændestabel, familiens cykler og måske 10 tørresnore til vasketøjet.

Kør sikkert med traileren – last den korrekt og bind godset godt...

Stropper, presenning, høje kanter og net er uundværlige, når du sikrer lasten på din trailer. Tunge genstande skal sikres mod at vælte og...

Giv porten et sikkerhedstjek

Hører der en garage til din bolig, har du formodentlig enten en vippeport eller en ledhejseport. For begge typer gælder det, at der kan ske...

Giv huset en pæn carport

En god carport er solid, passer til huset, skæmmer ikke omgivelserne og er med til at forlænge bilens levetid. Læs her, hvordan du kommer i hus med den rigtige model.

Carport med mere

Skal du bygge carport – eller har du allerede én – er der mange muligheder for at bygge mere end blot en tør holdeplads til bilen. Du kan...

Vælg et redskabshus

Skal familiens nye redskabshus være stort eller lille? Er det nødvendigt med vinduer? Og skal døren være enkelt eller dobbelt?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.