Kør sikkert med traileren – last den korrekt og bind godset godt fast
Stropper, presenning, høje kanter og net er uundværlige, når du sikrer lasten på din trailer. Tunge genstande skal sikres mod at vælte og tippe, og vægten skal være ligeligt fordelt i traileren.
Tusindevis af genstande bliver tabt på vejen
Et skrivebord, en havegrill, en gasbetonsten, to murerspande i det venstre spor på motorvejen – Vejdirektoratet registrerer hvert år flere tusinde genstande, der bliver tabt på de danske veje. Hvert år sker der mange uheld, når bilerne enten undviger det tabte gods – eller kører ind i det.
Vind og let gods
Skal du køre med en let genstand med en stor overflade – fx en let papkasse – på din trailer, vil der blive et meget stort vindtryk på kassen, så den skal bindes godt fast enten med surringsbånd eller et kraftigt net.
Pas på tynde plader
En tynd plade ligger fint i bunden af traileren – men kun så længe, du holder stille. Faktisk kan den blæse af ved lav hastighed, fordi der nemt kommer vind ind under pladen. Den bedste sikring er en presenning, der holder vinden væk fra pladen.
Net over haveaffaldet
Når du læsser traileren med grene, kvas, gamle stauder og andre ’småting’ er et net eller en presenning den bedste sikring. Hvis der er tale om større grene, kan det klares med (flere) stramme stropper.
Presenninger beskytter kun imod vind
Pas på tunge genstande
Skal du køre med en vaskemaskine, en tung kasse eller andre tunge genstande, skal du være særlig opmærksom. Du skal sikre dig, at genstanden ikke kan glide, så stil den op ad forsmækken eller læg fx en palle eller et stort stykke træ mellem forsmæk og last.
Pas på høje kasser
En tung genstand skal også sikres imod tipning, her er nogle tommelfingerregler: Er kassen ’flad’ – altså en lav, bred kasse, vil den normalt hverken tippe eller vælte til siden. Er kassen derimod højere end den er bred, skal den sikres imod at tippe og vælte med stærke surringsbånd.
På næste side kan du få gode råd om vægtfordelingen i trailere og forsikringer.#br
Undgå overlæs
Når du laster tunge ting som jord, fliser og tømmer, kan der hurtigt blive overlæs. Så prøv at få et skøn over, hvad en enkelt flise, en spand jord eller en bjælke vejer, og regn dig frem til, hvor meget, du kan have med på traileren.
Trykket på trailerens tilkobling kan blive for stort
Vægtfordelingen er også vigtig at tage hensyn til. Hvis du fx laster tunge havefliser i en række op ad forsmækken, vil trykket på trailerens tilkobling til bilen blive alt for stort – ligger al vægten bagerst i traileren, vil trykket på koblingen blive for lille. Så fordel tung last ud over trailerens bund.
Bind fast!
Tjek, at øjerne i bunden af traileren er stærke nok – hvis de er tynde eller sidder fast med en tynd bolt, holder de måske kun til et træk på 50 kg. Er der ikke øjer eller kroge i traileren, kan du sætte surringsbåndene fast i chassisrammen. Det er nemmest, hvis du har et surringsbånd med krog.Pas på skarpe kanter – både på traileren og på godset – de kan skære tov og surringsbånd over. Læg pap – eller blikvinkler over kanter.
Tø isen op i bunden af traileren
Er der is i bunden af traileren, kan godset ikke ’stå fast’. Tø isen op med salt, før du læsser traileren.
Husk forsikring
Hvis du låner en trailer af naboen, er det vigtigt at vide, hvordan den er forsikret. Er uheldet ude, bliver skader på traileren kun dækket, hvis der er tegnet en særlig kaskoforsikring på traileren – eller hvis en ansvarlig person, er skyld i ulykken. Til gengæld dækker bilens ansvarsforsikring de skader, som traileren laver på andre personer eller andres ting.
Når du lejer en trailer
Hvis du lejer en trailer, bør du altid tjekke i lejekontrakten, om den er forsikret, og hvor stor selvrisikoen er.
Kaskoforsikring
Du kan evt. tegne en kaskoforsikring til din trailer, du har automatisk ansvarsforsikring på traileren via bilens trækkrogsforsikring.
Registreringsattest
Når du kører med trailer skal du altid have registreringsattesterne med til både bil og trailer. I Danmark må det gerne være fotokopier, i udlandet skal det være de originale attester eller evt. en kopi udstedt af centralregistret.
Sådan får du ryddet op i din garage - 10 ting, der fylder for meget
Uanset om du kan kategoriseres som ekstrem samler eller bare har tendens til at gemme på lidt for mange ting, så har du sikkert brug for at få ryddet ud i gemmerne. Det kan godt virke lidt uoverskueligt, men her er 10 ting, som du sikkert har liggende - og sagtens kan smide ud.
Guide til valg af carporte i alle prisklasser, størrelser og materi...
For få tusind kroner kan du få en carport, der beskytter bilen. Ønsker du en løsning, der går ud over det mest simple, så er mulighederne...
Se, hvad du får for pengene, når du investerer i en carport
Hvilken carport skal du have? Skal carporten være arkitekttegnet med samme tagsten som huset? Skal den være i stål? Skal det være byg-selv?...
Få en fjernstyret garageport
Den digitale garage er kommet for at blive. Med portautomatik i garageporten kommer du altid tørskoet hjem. Der skal bare nogle små investeringer og et par klik på fjernbetjeningen til, så åbner alle døre sig for dig: Indkørselslågen, garageporten og hoveddøren. Velkommen hjem, Milord!
En ny port til garagen
Er din garageport en tand for patineret og trænger til en ansigtsløftning? Følg guiden her – trin for trin. Det er ikke nødvendigt at starte...
Det skal du tænke på, når du bygger carport
Brug lidt tid på forberedelse, inden du kaster dig ud i køb af carport. Tænk over placeringen, lys og hvordan du leder vandet rigtigt væk....
Få en carport, der passer til dig og dine behov
Udvalget af carporte er større end nogensinde før, og ud fra de mange modeller vil du som regel kunne få skræddersyet en carport, der passer lige netop til dine behov og din pengepung: dobbelt carport, carport med solceller eller carport med skur eller noget helt fjerde
Støb dit eget cykelstativ - få opskriften her
Du kan selv støbe et stabilt cykelstativ. Vores handymand, Anders Utsten, er glad for at cykle, så selvfølgelig har han udtænkt, hvordan...
Nyt til garageporten
Skal du have ny garage eller bare en ny garageport, så er det værd lige at tjekke, hvad der er af nyt på markedet. Vi har spurgt os omkring.
Sæt bil, redskaber og vasketøj i carporten
Den nye carport skal passe til huset, den må ikke tage lyset fra vinduerne – og så er det en overvejelse værd, om den skal rumme et redskabsskur, en brændestabel, familiens cykler og måske 10 tørresnore til vasketøjet.
Giv porten et sikkerhedstjek
Hører der en garage til din bolig, har du formodentlig enten en vippeport eller en ledhejseport. For begge typer gælder det, at der kan ske...
Giv huset en pæn carport
En god carport er solid, passer til huset, skæmmer ikke omgivelserne og er med til at forlænge bilens levetid. Læs her, hvordan du kommer i...
Carport med mere
Skal du bygge carport – eller har du allerede én – er der mange muligheder for at bygge mere end blot en tør holdeplads til bilen. Du kan få rigtig mange sidegevinster, hvis du tænker praktisk og udnytter pladsen.
Parkér i en carport
Læ til bilen, til brændet og plads til opbevaring. Få inspiration og gode råd, før du køber ny carport.
Vælg et redskabshus
Skal familiens nye redskabshus være stort eller lille? Er det nødvendigt med vinduer? Og skal døren være enkelt eller dobbelt?