Carport fra Cartop i galvanisere, pulverlakeret stål og slagfast termotag.
Carport fra Cartop i galvanisere, pulverlakeret stål og slagfast termotag. Foto: Bilka, Cartop & Pavillon Danmark

Guide til valg af carporte i alle prisklasser, størrelser og materialer

For få tusind kroner kan du få en carport, der beskytter bilen. Ønsker du en løsning, der går ud over det mest simple, så er mulighederne næsten uendelige. Her er en guide til valg mellem de mange carportløsninger på markedet. Se også tre originale bud på moderne carporte.

Af: Per Handberg, 13. januar 2017

Guide til valg af carport

Er du træt af at skrabe is af bilens vinduer om vinteren og vaske fugleklatter af lakken på din bil, så skal du måske overveje at anskaffe en carport. En carport beskytter både bilen mod kulde og mod sommersol, så der ikke bliver glohedt inde i kabinen, og så sæder og indtræk holder farven længere.


En carport kan være meget billig og enkel at opføre. I sin mest simple form kan en carport bare være fire stolper af trykimprægneret træ og et tag af plastik. Den løsning kan klares for få tusind kroner, hvis du er fingernem nok til selv at sætte det hele op.


Men det kan være, at du stiller flere krav, end den mest basale carport kan leve op til. Heldigvis er der så et meget bredt udbud på markedet. Vi vil her guide dig igennem nogle af de mange spændende carportløsninger, der findes i dag, så du føler dig bedst muligt rustet til at vælge din nye carport.

Ønsker til carport

Det er vigtigt i udgangspunktet at gøre sig sit specifikke behov til carport bevidst. Har du f.eks. ønske om:

  • At få lukket en eller flere af siderne på carporten af?
  • At få en tilbygning til carporten som eksempelvis et skur?
  • At opbygge carporten i andre materialer end den gængse løsning med trykimprægneret træ og plastik?

Der er mange muligheder på markedet, så næsten alle ønsker kan opfyldes. Fælles for alle opgraderingerne er dog, at den endelige carport bliver dyrere.

Valg af stål eller særlige træsorter


Vil du have en carport i et materiale, der er mere æstetisk og unikt end netop trykimprægneret træ, så er det muligt at vælge andre træsorter, som giver et langt mere eksklusivt udtryk. Det kan for eksempel være lærk eller mahogni

Stål er også et populært og meget holdbart materiale, når det gælder carporte. Det er i dag faktisk muligt at købe en carport i stål, som du selv kan sætte op, uden du behøver have en håndværkeruddannelse.

Den murede carport

I den dyre ende af prisskalaen befinder den murede carport sig. Her kan der være tale om en carport, der bliver tilpasset dit hus, så både mursten og tag matcher med den oprindelige bygning. Er det en lukket bygning i mursten, så kan det  faktisk være mere passende at kalde det for en garage.

Denne garage-lignende løsning er dyrere, men til gengæld også en meget elegant løsning med sit fokus på æstetikken og harmonien mellem carport og hus. Desuden holder en muret carport rigtigt længe, og den er forbundet med et minimum af vedligeholdelse. Derfor kan det være, at investeringen kommer hjem i det lange løb. En muret, velindpasset carport/garage kan også have en positiv indflydelse på købsprisen ved et senere salg af ejendommen.  

Parkering af både bil og cykler


Uanset om du vælger en simpel eller en mere eksklusiv løsning, så er producenterne generelt meget fleksible i forhold til levere carporten i den størrelse, der passer dig bedst. Billigst er det selvfølgelig med en carport med plads til en enkelt bil, men du kan sagtens også finde en dobbeltcarport, der udover to biler er rummelig nok til også at huse familiens cykler.

Opbevaring i skur i garage

Det er også meget populært at få integreret et skur i carporten. Et sådant kan for eksempel bruges til opbevaring af haveredskaber og havemaskiner. Bliver skuret opført i en lidt større version og måske dertil isoleret, så er det oplagt at bruge det til et egentligt værksted. Det er også muligt at udbygge carporten, så den bliver egnet til opbevaring af brænde. Carportens sider kan desuden udnyttes til et espalier eller som afgrænsning og læ til en terrrasse. 

El og vand i carporten


Det kan være værd at overveje, om der skal etableres el i carporten. Det kan være rart med lys, når du kommer hjem en mørk vinteraften, og det kan være praktisk med et el-stik, hvis du vi bruge carporten som et lille værkstedsområde eller eksempelvis vil støvsuge bilen. Bygger du et værksted i forbindelse med carporten, så er el uundværligt, så du kan have strøm til både lys og elværktøj. Husk, at du skal have en autoriseret elektriker til at foretage elarbejdet, også selvom du er fiks på fingrene selv.


Led vand væk fra carport

Når du bygger en carport, så skal der ledes regnvand væk, og her har du to muligheder. Du kan vælge at etablere en faskine på din grund, så vandet ledes naturligt ned i jorden, eller du kan lede vandet hen til det eksisterende afløb. Vælger du en løsning med en faskine, skal du søge om tilladelse hos kommunen. Vælger du at lede vandet til afløb, skal en autoriseret kloakmester klare tilslutningen.

Tre moderne carporte

1. Carport med hærdet sikkerhedsglas som tag

Her er en elegant løsning fra Pavillon Danmark, der sikrer maksimal udnyttelse af pladsen i indkørslen. Materialet er galvaniseret stål med pulverlakering i valgfri farve. Taget er lavet i 4 mm hærdet sikkerhedsglas, der sørger for at carporten ikke stjæler lyset. Leveres i størrelse efter kundens ønsker.

2. Carport i galvaniseret stål med redskabsrum

Denne carport fra Pavillon Danmark er i galvaniseret stål med tag i 16 mm kanalplader, der både kan leveres i mælkehvid og klar. Her er der desuden et integreret redskabsrum, der er isoleret.

3. En Cartop-løsning i stramt design

Cartop leverer carporte i standardstørrelser, men du kan også få tilpasset den i præcis den størrelse, du måtte ønske. Denne dobbeltcarport er udført i grå materialer, og her er valgt en model, der har redskabsskur i bunden.

13. januar 2017 Per Handberg
Mere om Garage og carport

Sådan får du ryddet op i din garage - 10 ting, der fylder for meget

Uanset om du kan kategoriseres som ekstrem samler eller bare har tendens til at gemme på lidt for mange ting, så har du sikkert brug for at få ryddet ud i gemmerne. Det kan godt virke lidt uoverskueligt, men her er 10 ting, som du sikkert har liggende - og sagtens kan smide ud.

Se, hvad du får for pengene, når du investerer i en carport

Hvilken carport skal du have? Skal carporten være arkitekttegnet med samme tagsten som huset? Skal den være i stål? Skal det være byg-selv?...

Få en fjernstyret garageport

Den digitale garage er kommet for at blive. Med portautomatik i garageporten kommer du altid tørskoet hjem. Der skal bare nogle små invester...

En ny port til garagen

Er din garageport en tand for patineret og trænger til en ansigtsløftning? Følg guiden her – trin for trin. Det er ikke nødvendigt at starte helt forfra.

Det skal du tænke på, når du bygger carport

Brug lidt tid på forberedelse, inden du kaster dig ud i køb af carport. Tænk over placeringen, lys og hvordan du leder vandet rigtigt væk....

Få en carport, der passer til dig og dine behov

Udvalget af carporte er større end nogensinde før, og ud fra de mange modeller vil du som regel kunne få skræddersyet en carport, der...

Støb dit eget cykelstativ - få opskriften her

Du kan selv støbe et stabilt cykelstativ. Vores handymand, Anders Utsten, er glad for at cykle, så selvfølgelig har han udtænkt, hvordan man selv kan lave et, så cyklen står fast og sikkert. Se her, hvad du skal bruge, og hvordan du gør.

Nyt til garageporten

Skal du have ny garage eller bare en ny garageport, så er det værd lige at tjekke, hvad der er af nyt på markedet. Vi har spurgt os omkring.

Sæt bil, redskaber og vasketøj i carporten

Den nye carport skal passe til huset, den må ikke tage lyset fra vinduerne – og så er det en overvejelse værd, om den skal rumme et redskabs...

Kør sikkert med traileren – last den korrekt og bind godset godt...

Stropper, presenning, høje kanter og net er uundværlige, når du sikrer lasten på din trailer. Tunge genstande skal sikres mod at vælte og tippe, og vægten skal være ligeligt fordelt i traileren.

Giv porten et sikkerhedstjek

Hører der en garage til din bolig, har du formodentlig enten en vippeport eller en ledhejseport. For begge typer gælder det, at der kan ske...

Giv huset en pæn carport

En god carport er solid, passer til huset, skæmmer ikke omgivelserne og er med til at forlænge bilens levetid. Læs her, hvordan du kommer i...

Carport med mere

Skal du bygge carport – eller har du allerede én – er der mange muligheder for at bygge mere end blot en tør holdeplads til bilen. Du kan få rigtig mange sidegevinster, hvis du tænker praktisk og udnytter pladsen.

Parkér i en carport

Læ til bilen, til brændet og plads til opbevaring. Få inspiration og gode råd, før du køber ny carport.

Vælg et redskabshus

Skal familiens nye redskabshus være stort eller lille? Er det nødvendigt med vinduer? Og skal døren være enkelt eller dobbelt?