Få en fagmand til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering
Få en fagmand til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering Foto: istockphoto

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset kan tåle en hulmursisolering.

Af: Berit Viuf, 1109, 10. oktober 2011

Start med at kontakte en fagmand

Når du skal isolere hulrummet i ydermuren på dit hus, er det vigtigt, at du får en dygtig fagmand ud. Alle materialer på markedet opfylder kravet om god isolering, men hvis opgaven er sjusket udført, vil isoleringen selvsagt ikke være optimal.

Kan dit hus tåle en husmursisolering?

Få også fagmanden til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering. I nogle tilfælde suger ydervæggen nemlig vand, og det kan give frostskader, når der ikke længere siver varme ud gennem konstruktionen. Når du skal vælge mellem de forskellige isoleringsmaterialer, handler det derfor om din situation, og hvilke egenskaber du vægter højest.

  Foto: Dansk Hulmursisolering
  Den gamle isolering i form af lecakugler ses igennem et hul i muren - den fjernes, inden en ny isolering indblæses.

Papiruld og flamingo er mindre energikrævende

Hvis miljøhensyn ligger dig på sinde, så er fremstillingen af papiruld og flamingo mindre energikrævende end de øvrige. Hvis prisen er afgørende, så er papiruld billigst pr. m2, mens flamingo tilsat lim er dyrest pr. m2.

Fordele og ulemper ved materialerne

Mineraluld: Stenuld og glasuld er begge materialer, hvor der er spundet tynde fibre af enten smeltet sten eller glas, sådan cirka på samme måde som en candyfloss. Begge produkter benytter både nye og genbrugsmaterialer i produktionen. Stenuld og glasuld har dog hver deres særlige egenskaber:

  • Stenuld smelter først ved temperaturer over 1.000 grader, og kan derfor fungere som en form for brandbarriere.
  • Glasuld er et let materiale og kræver ikke så stort tryk, når det skal pustes ind i muren – hvilket kan have betydning, hvis du har porøse indermure.

Flamingo i hulmuren

Flamingogranulat (EPS) fremstilles af genbrugsplastik, der pustes op, så det indeholder 98 procent luft. I danske produkter tilsættes ikke brandhæmmere, fordi man vil undgå, at der kan udvikles giftig røg ved brand. Derfor brænder flamingo let og må kun bruges i brandsikre konstruktioner – som for eksempel hulmure.

Flamingo til hulmure leveres som små kugler, der ligger løst i hulmuren. Du kan i dag også få et produkt, hvor granulatet tilsættes et limstof samtidig med, at det pustes ind i muren. På den måde danner granulatet en fast plade, som ikke falder sammen over tid.

Spar penge - Isolér de varme og kolde rør

   Foto: Dansk Papiruld
  Papiruld består af gamle aviser, der er omdannet til små fibre.

Isolering lavet af gamle aviser

Papiruld består af papiraffald – typisk gamle aviser – som er blevet findelt, så det danner et granulat. Ved fugt isolerer papiruld stadig og tørrer hurtigt. Det anbefales dog ikke at bruge papiruld, hvis din ydermur er i dårlig stand eller meget udsat for slagregn. Ligesom flamingo uden lim kan også papiruld falde sammen over tid.

Papiruld kan bruges uden dampspærrer

Papiruld er et åndbart materiale som kan bruges uden dampspærrer (dog ikke i vådrum). Det nedbrydes nemt ved bortskaffelse. Fordi papiruld er tilsat borsalte er det modstandsdygtigt over for ild svamp og skadedyr. Selvom grænseværdierne for borsalte er overholdt, er det på listen over stoffer, Miljøstyrelsen gerne ser udfaset.

Perlite kan ikke angribes af svamp

Perlite er en vulkansk sten, som ved kraftig varmebehandling bobler op og bliver 20 gange større end den oprindelige volumen. Det bliver til et hvidt granulat med korn på størrelse med groft salt. Ligesom stenuld er perlite brandhæmmende og har desuden den fordel, at det ikke kan angribes af mikroorganismer, fx som svamp og skimmel. Perlite kan genanvendes eller bruges til jordforbedring.

Sådan skal hulmuren tjekkes

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit hus skal efterisoleres, kan du få det undersøgt ved hjælp af termografi eller “endoskopi”. Ved termografi vurderes varmetabet ved at se på husets overfladetemperatur og kan på den måde afsløre, hvor der mangler isolering. Ved “endoskopi” stikkes et lille kamera ind i hulmuren og viser, hvor meget den gamle isolering evt. er faldet sammen.

10. oktober 2011 Berit Viuf, 1109
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige behandling til husets facade

Små revner og afskalninger kan repareres. Store skader kalder derimod på en større renovering, hvor der skal ny puds på. Murstenshuse, hvor...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.