Sandblæsning er en voldsom behandling, der kræver det rette grej og håndelag. Det er ikke et gør det selv-projekt.
Sandblæsning er en voldsom behandling, der kræver det rette grej og håndelag. Det er ikke et gør det selv-projekt.

Vælg den rigtige behandling til husets facade

Små revner og afskalninger kan repareres. Store skader kalder derimod på en større renovering, hvor der skal ny puds på. Murstenshuse, hvor facaden er pudset, kalket eller malet, kræver hyppigere vedligeholdelse end huse, hvor murstenene er ubehandlede.

Af: Thea Jessen Kristensen, 1105, 8. maj 2011

Find først ud af, hvor meget du vil renovere

Inden du kaster dig ud i et renoveringsprojekt, er det en god idé at finde ud af, hvor omfattende renoveringen egentlig behøver at være. Både for din penge­pungs skyld og for murstenenes skyld, for en afrensning med fx sandblæsning kan være hård for dem.

Har pudset bæreevne nok?

Det afgørende for renoveringens omfang er, om pudset har bæreevne nok, det vil sige, om et nyt lag puds kan sidde ordentligt fast oven på det gamle. Fugt og frostskader kan ødelægge bæreevnen Hvis bæreevnen er for dårlig, skal det fjernes helt, så ny puds eller maling kan hæfte. Årsagerne til ringe bæreevne er fx fugt inde fra huset, frostskader, eller at pudset aldrig har hæftet ordentligt fra begyndelsen.

Få hjælp udefra til at vurdere facaden

Hvis der kun er små plamager af løst puds, afskalninger eller kun små revner, og resten af facaden ellers ser fin ud, og bæreevnen er i orden, er det nok at udbedre skaden, hvor den er. Men det er en vurderingssag. Du kan fx kontakte en bygningsrådgiver, arkitekt, bygningsingeniør eller en murer.

Når der er behov for den store renovering

Hvis hele facaden er skæmmet af revner og afskalninger af løst puds, eller hvis facaden er behandlet forkert fx med en maling, der er for tæt, så fugt inde fra huset ikke kan trænge ud, er der behov for en omfattende renovering. Hele facaden skal afrenses, så al puds er væk, og murstenene står rå.

Læs bl.a. på næste side om efterisolering og sandblæsning.#br

Sandblæsning er for fagfolk

De mest udbredte metoder til afrensning er sandblæsning, og det skal udføres af professionelle. Det efterfølgende arbejde med ny puds er heller ikke gør det selv-arbejde.

Tjek om huset skal efterisoleres

Inden du sætter håndværkerne i gang, så tjek om dit hus har brug for at blive efterisoleret. Efterisolering kan laves uden på huset eller ved at sprøjte isoleringsmateriale ind i hulmuren. Revner i fugerne kan også med fordel udbedres og forstærkes, inden den nye puds kommer på.

Valget handler om udseende og vedligeholdelse

Det nye lag af puds skal kunne hæfte ordentligt på murstenene, og de forskellige lag puds skal hæfte ordentligt på hinanden. Herefter skal du vælge, hvordan den færdige facade skal se ud – skal den være pudset, kalket eller malet? Valget er et spørgsmål om smag, men der er også forskel på kravet til vedligeholdelse.

Sandblæsning
Bruges når hele facaden skal renoveres. Kan udføres med forskellige teknikker – de mest benyttede sandblæsninger er kombineret med vand. Brugen af vand betyder, at der vil blive presset lidt vand ind i murværket gennem revner, så facaden skal altid have tid til at tørre ind, inden den nye puds kommer på.

8. maj 2011 Thea Jessen Kristensen, 1105
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi...

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgaven an, inden du går i gang – måske skal noget repareres inden vedligeholdelsen. Og så skal materialet gøres klar med rengøring eller rensning. Her får du gode råd om, hvordan du bedst plejer dit hus udvendigt.

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre...

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der findes mange typer fuger. Det handler om husets materialer, udseende og selvfølgelig om, hvor let det er at arbejde med.

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.