Sandblæsning er en voldsom behandling, der kræver det rette grej og håndelag. Det er ikke et gør det selv-projekt.
Sandblæsning er en voldsom behandling, der kræver det rette grej og håndelag. Det er ikke et gør det selv-projekt.

Vælg den rigtige behandling til husets facade

Små revner og afskalninger kan repareres. Store skader kalder derimod på en større renovering, hvor der skal ny puds på. Murstenshuse, hvor facaden er pudset, kalket eller malet, kræver hyppigere vedligeholdelse end huse, hvor murstenene er ubehandlede.

Find først ud af, hvor meget du vil renovere

Inden du kaster dig ud i et renoveringsprojekt, er det en god idé at finde ud af, hvor omfattende renoveringen egentlig behøver at være. Både for din penge­pungs skyld og for murstenenes skyld, for en afrensning med fx sandblæsning kan være hård for dem.

Har pudset bæreevne nok?

Det afgørende for renoveringens omfang er, om pudset har bæreevne nok, det vil sige, om et nyt lag puds kan sidde ordentligt fast oven på det gamle. Fugt og frostskader kan ødelægge bæreevnen Hvis bæreevnen er for dårlig, skal det fjernes helt, så ny puds eller maling kan hæfte. Årsagerne til ringe bæreevne er fx fugt inde fra huset, frostskader, eller at pudset aldrig har hæftet ordentligt fra begyndelsen.

Få hjælp udefra til at vurdere facaden

Hvis der kun er små plamager af løst puds, afskalninger eller kun små revner, og resten af facaden ellers ser fin ud, og bæreevnen er i orden, er det nok at udbedre skaden, hvor den er. Men det er en vurderingssag. Du kan fx kontakte en bygningsrådgiver, arkitekt, bygningsingeniør eller en murer.

Når der er behov for den store renovering

Hvis hele facaden er skæmmet af revner og afskalninger af løst puds, eller hvis facaden er behandlet forkert fx med en maling, der er for tæt, så fugt inde fra huset ikke kan trænge ud, er der behov for en omfattende renovering. Hele facaden skal afrenses, så al puds er væk, og murstenene står rå.

Læs bl.a. på næste side om efterisolering og sandblæsning.#br

Sandblæsning er for fagfolk

De mest udbredte metoder til afrensning er sandblæsning, og det skal udføres af professionelle. Det efterfølgende arbejde med ny puds er heller ikke gør det selv-arbejde.

Tjek om huset skal efterisoleres

Inden du sætter håndværkerne i gang, så tjek om dit hus har brug for at blive efterisoleret. Efterisolering kan laves uden på huset eller ved at sprøjte isoleringsmateriale ind i hulmuren. Revner i fugerne kan også med fordel udbedres og forstærkes, inden den nye puds kommer på.

Valget handler om udseende og vedligeholdelse

Det nye lag af puds skal kunne hæfte ordentligt på murstenene, og de forskellige lag puds skal hæfte ordentligt på hinanden. Herefter skal du vælge, hvordan den færdige facade skal se ud – skal den være pudset, kalket eller malet? Valget er et spørgsmål om smag, men der er også forskel på kravet til vedligeholdelse.

Sandblæsning
Bruges når hele facaden skal renoveres. Kan udføres med forskellige teknikker – de mest benyttede sandblæsninger er kombineret med vand. Brugen af vand betyder, at der vil blive presset lidt vand ind i murværket gennem revner, så facaden skal altid have tid til at tørre ind, inden den nye puds kommer på.

8. maj 2011
Mere om Facade

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om dit hjem er ramt - og hvordan du skal forholde dig til revnerne.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Miniguide til facadevalg

Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og ulemper -  se hvilke for de forskellige materialers vedkommende, så du kan vælge det, der passer dig og huset bedst. 

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Vedligehold husets facade

Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset,...

6 gode grunde til at kalke

Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere holdbart. Find er 6 gode grunde til at kalke.

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Reparationer på husets facade: undgå fugtskader

Inden du går i gang med at renovere eller udskifte beklædningen på gavlen, vinduernes sålbænke, tagudhæng, inddækningen omkring døre eller...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.