Du kan få et tilskud, hvis du isolerer ydervæggene
Du kan få et tilskud, hvis du isolerer ydervæggene Foto: Getty Images

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Af: Jeppe Nybye, 15. oktober 2020

I klimaaftalen fra juni 2020 vedtog politikerne at sænke energiforbruget i de danske hjem. Derfor kan du nu få et tilskud, hvis du vil foretage en udvendig isolering af en ydervæg.

Her er det vigtigste, du skal vide om tilskuddet.

Oversigt - alt du skal vide om tilskud til udvendig isolering isolering af ydervæg

Hvem kan søge om et tilskud?
Hvad gives der tilskud til?
Hvad betyder U-værdi?
Hvad er udvendig isolering?
Hvor meget kan jeg få i tilskud til udvendig isolering af ydervæg?
Hvor meget sparer jeg på varmeregningen?
Hvordan søger jeg om tilskud til udvendig isolering af ydervæg?
Hvad koster et energimærke, og hvordan får jeg det?
Kan jeg få tilskud til energimærkning?
Kan jeg få håndværkerfradrag?

Hvem kan søge om et tilskud? 

Både privatpersoner, andelsforeninger, ejerforeninger i etageejendomme, virksomheder, foreninger og selvejende institutioner kan søge om et tilskud. Dog skal boligen leve op til to krav. For det første skal dit hjem være registreret som helårsbeboelse i BBR. For det andet skal det være energimærket efter den 1. oktober 2012.

Hvad gives der tilskud til?

Du har ret til et tilskud, hvis du planlægger at foretage en udvendig isolering af enten en massiv ydervæg eller en let ydervæg. Isolering af en hulmur kan du altså IKKE få et tilskud til.

Du skal desuden være opmærksom på, at du ikke kan få støtte til udvendig isolering, hvis den nuværende U-værdi for ydervæggen er under 0,21 W/m2K (Watt der pr. sekund passerer en kvadratmeter). Desuden må U-værdien efter byggeprojektets afslutning højest være 0,18 W/m2K. 

Hvad U-værdien er i din bolig netop nu kan en ingeniør eller bygningskonstruktør udregne for dig.

Hvad betyder U-værdi? 

U-værdien angiver, hvor godt ydervæggen isolerer. Jo lavere U-værdi, jo bedre er ydervæggen isoleret.

Hvad er udvendig isolering?

Hvis man isolerer en ydervæg udvendigt, lægger man et lag isolering uden på den eksisterende mur. Derefter bygger man en ny facade op uden på isoleringen.

Til toppen

Hvor meget kan jeg få i tilskud til udvendig isolering af ydervægge? 

Energistyrelsens tilskud dækker op til 30 procent af din investering. Størrelsen på tilskuddet afhænger af, hvor mange kvadratmeter ydervæg, du skal have isoleret. Jo mere mur, jo større tilskud. 

Vær desuden opmærksom på, at markedsprisen per kvadratmeter falder, hvis du skal have isoleret mere end 200 m2 ydervæg.

Hvor meget sparer jeg på varmeregningen? 

Du kan få et bud her.

Hvordan søger jeg om tilskud til udvendig isolering? 

Du kan søge tilskuddet her.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at du skal søge om tilskuddet, FØR du er gået i gang med arbejdet. Det vil altså sige, at du ikke må lave aftaler med håndværkere eller købe udstyr, før du har fået en bekræftelse på tilskuddet. Søg derfor i god tid.

Hvad koster et energimærke, og hvordan får jeg det? 

Din bolig skal være energimærket efter den 1. oktober 2012, hvis du vil kvalificere dig til et tilskud. Udarbejdelsen af energimærkningen kan en beskikket energikonsulent hjælpe dig med. Den nærmeste finder du her.

Energistyrelsen har bestemt priserne for en energimærkning, og siden den 1. januar 2020 har priserne været følgende:

  • 6.113 kr. inkl. moms for en bygning på under 100 m2

  • 6.726 kr. inkl. moms for en bygning på 100-199 m2

  • 7.336 kr. inkl. moms for en bygning på 200-299 m2

  • 1.106 kr. inkl. moms for et enfamiliehus uden bygningsgennemgang.

Læs mere her.

Til toppen

Kan jeg få tilskud til energimærkning? 

Ja, det kan du. Men tilskuddet er afhængig af størrelsen på dit byggeprojekt. Jo større projekt, jo mindre tilskud. Her følger et par eksempler:

Kan jeg få håndværkerfradrag?

Håndværkerfradraget kan også bruges i forbindelse med udvendig isolering af ydervægge. Men du kan ikke samtidig få støtte fra Bygningspuljen. Den bedste økonomi får du derfor oftest ved hjælp af et tilskud.

12.000 kroner kan hver person over 18 år i husstanden få i håndværkerfradrag.

Læs mere hos SKAT om udvendig isolering af ydervægge her.

Til toppen

15. oktober 2020 Jeppe Nybye
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.