Opdager du en sætningsskade, skal du holde øje med den.
Opdager du en sætningsskade, skal du holde øje med den. Foto: GettyImages

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om dit hjem er ramt - og hvordan du skal forholde dig til revnerne.

Af: Amalie Sølberg, 18. marts 2019

Med 339 solskinstimer og temperaturer op mod 33 grader var juli måned 2018 en ekstremt varm omgang. Og med kun 17 mm regn, var det ekstraordinært tørt, og desværre havde tørken andre konsekvenser end brune græsplæner, afbrændingsforbud og døde planter.

Den fede lerjord, der findes de fleste steder i Danmark, begyndte at tørre ud på grund af af de høje temperaturer og manglen på regn.

Konsekvensen, når leren tørrer ud, er, at den i fysisk størrelse fylder mindre. Og det giver husene plads til at ‘falde ned’. Da jorden under dit hus varierer meget, svinder jorden mere nogle steder end andre, hvorfor det så kun er den ene ende af huset, der sætter sig.

Dette skaber altså de revner du ser i soklen og på husets vægge. Og faktisk skal der kun meget få millimeters forskubbelse til, at det går galt.

Men hvorfor sætningsskader?

Årsagerne til at revnerne og skader opstår i huset, er typisk et resultat af noget konstruktionsmæssigt - og i 2018 altså også især udtørring af jorden.

Har du fået sætningsskader, er det en god idé at få dem repareret, for at undgå yderligere skader på huset. Nogle kan udskydes med reparation til foråret, og andre skal repareres prompte. For hvis ikke der brydes ind hurtigt nok, kan det gå rigtig galt.

Normalt er sætningsskader relativt harmløse, men der har flere gange været set huse, hvor der har været sammenstyrtningsfare, pga. omfattende skader forårsaget af sætningsskader.

Hvordan tjekker man sit hus?

Er revnerne 1 mm eller mindre, du kan teste med et sygesikrings- eller dankort, skal du vente til foråret. Der forventes lerjorden nemlig at være tilbage i sin almindelige form igen, med normal fugt og fylde.

Kan få mere end et kort ind i revnerne, så skal de repareres hurtigst muligt. Jo længere du venter jo større risiko er der for at vand og fugt trænger ind. Du risikerer dermed også frostskader på de kolde nætter.

Dog skal man være opmærksom på, at sætningsskader skal behandles forskelligt, alt efter om de er inde eller ude.

Rådfør dig med en professionel

Fordi sætningsskader er så forskellige, kan det være en god idé, at få professionel hjælp. Skaderne kan nemlig se vidt forskellige ud og kræve forskellige reparationer.

Opdager du nye sætningsskader i dit hus, kan det altså være en kæmpe fordel at rådføre dig med en ingeniør, murer eller byggetekniker, for de ved, hvad der skal gøres ved revnerne. Når du opdager revnerne, kan det hjælpe både dem og dig, hvis du ved revnernes ender skriver dato for opdagelse - på den måde kan du holde øje med en eventuel udvikling.

Kontakt dit forsikringsselskab hvis...

Revnerne af den større kaliber, hvor et kort kan komme ind, bør du, udover en byggesagkyndig, kontakte dit forsikringsselskab.

Selvom selskaberne normalt ikke dækker sætningsskader, kan en rapport af husets sætningsskader komme dig til gode senere hen.

Mange forsikringsselskaber har nemlig de sidste måneder afvist sætningsskader, med den grund, at den varme sommer 2018 har skylden. - Denne grund vil du så muligvis kunne bruge senere hen, til at tilbagevise, at nye skaders opståen må skyldes ydre faktorer, som i visse tilfælde kan være dækningsberettigede.

 

18. marts 2019 Amalie Sølberg
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.