Der kan være mange forskellige holdninger til julelysene på boligen.
Der kan være mange forskellige holdninger til julelysene på boligen. Foto: GettyImages

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 22. november 2019

Julepyntede husfacader er blevet et almindeligt syn i de december. Nogle er tilfredse med en diskret lyskæde i thujaen, mens andre kører den amerikanskinspirerede stil fuldt af blinkende lys i alle regnbuens farver.   

Der kan være mange forskellige holdninger til julelys på boligen, og er det en kilde til irritation for andre på vejen, kan højtidens pynt hurtigt skabe nabostridigheder. For hvad gør du egentlig, hvis naboens blinkende julepynt forstyrrer din nattesøvn?  

Flere går all-in på lysudsmykningen

Ifølge Energistyrelsen forbruger lyskæder med LED-lys 80 procent mindre strøm end de gamle lyskæder, og derfor er flere boligejere begyndt at gå all-in på juleudsmykningen af huset. Der findes dog regler for, hvad man kan tillade sig, når det gælder lysdekorationer udenfor boligen.

Følg reglerne for lysinstallationer

Nogle andelsboligforeninger, ejerforeninger og grundejerforeninger har hver deres regelsæt om udvendig belysning, som bestyrelsen skal opretholde. Er dette ikke tilfældet, oplyser byggelovens paragraf 6d, at lysinstallationer ikke må være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne.

Det er dog et spørgsmål om definition, hvornår noget er til gene for omgivelserne, og er den hidsigt blinkende farvelade fra naboens julelys ved at drive dig til vanvid, er der to ting du kan gøre. 

Sådan slipper du af med naboens julelys 

1. Tal med naboen 

I langt de fleste tilfælde vil en direkte henvendelse til naboen kunne løse problemet - og samtidig holde den gode julestemning. Langt de fleste nabostridigheder kan undgås, hvis problemerne tages op, før de bliver for store. 

2. Klag til kommunen 

Nægter din nabo at slukke for det generende lys, kan det blive nødvendigt at klage til kommunen. Her vil kommunens byggesagsafdeling, som også tager sig af henvendelser omkring skiltning på facader, undersøge forholdende i sagen og vurdere, om der skal udstedes forbud mod lysudsmykningen. 

Kan trække i langdrag 

Vælger du at klage til kommunen, skal du dog være opmærksom på, at sagen kan trække ud. Inden der falder en afgørelse om, hvorvidt de blinkende rensdyr på din nabos tag også er så generende for omgivelserne, som du mener, kan december være overstået og pynten for længst taget ned. 

22. november 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Facade

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om dit hjem er ramt - og hvordan du skal forholde dig til revnerne.

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.