Sådan pudser du murværket

Facade

Skal du pudse facaden på dit hus, så er der mange spændende overflader at vælge mellem. Det kan filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller berapning, og fugerne kan være heldækkende eller synlige. Se guiden til, hvordan du pudser murværket på dit hus. 

Berapning, filtsning, vandskuring - hvilken metode til pudsning af murværk vil du vælge.
Berapning, filtsning, vandskuring - hvilken metode til pudsning af murværk vil du vælge. Foto: iStock

Pudsning med skjulte eller synlige fuger?

Skal facaden pudses på et nyt muret hus, eller skal den gamle facade renoveres, er der flere typer overflader og metoder at vælge imellem. Overordnet set skelnes der mellem to måder. En heldækkende pudsning, hvor fugerne ikke kan ses, og en, hvor muren pudses så tyndt, at konturen af mursten skinner igennem.

Heldækkende pudsning

Hvis du vil pudse murværet med en heldækkende pudsning, skal du starte med et grundingslag, derefter en grovpudsning og evt. en finpudsning. Grundingslaget laves for at sikre et jævnt og sugende underlag for grovpudselaget og sørger for en barriere mod fugt og slagregn.
  
Grovpudsningen giver muren en plan og jævn overflade og giver beskyttelse mod vind og vejr. Hvis du ønsker en helt fin og glat overflade, påføres det tredje lag, som kaldes finpuds.

Tyndt puds, så murens relief ses

Ønsker du at lade murens relief komme til sin ret, påføres et ret tyndt lag puds, der så skal efterbehandles. Efterbehandlingen kan være filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller en berapning.

Filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller en berapning

1. Hvad er filtsning

Filtsning gås overfladen efter, når mørtlen er trukket på, med et særligt filtsebræt.

2. Hvad er vandskuring

Ved vandskuring skures med en mursten, og indimellem kastes der vand på med en kalkkost. Vandskuringen giver en mere rustik og grov overflade end filtsningen.

3. Hvad er sækkeskuring

Sækkeskuringen foretages med en grov sæk. Også her fugtes der jævnligt med vand.

4: Hvad er berapning

Ved berapning, der normalt kun anvendes indendørs, får mørtlen lov at sætte sig lidt, inden den overkostes med en våd kalkkost. Berapning efterlader et noget tykkere pudslag på muren.

Indfarvet puds til murværk

Pudsning af murværk og facade.  
Rødligt indfarvet pudsning af murværk.  

 

Hvis du ønsker en farvet mur, kan du i stedet for at male eller kalke bruge en indfarvet mørtel til det sidste pudslag. Pigmenterne skal være kalk- og lysægte, og derfor bruges jordfarver som fx okker og italiensk rød, der oftest giver meget smukke resultater. Indfarvet mørtel kan købes færdigblandet.

Hvilke redskaber skal du bruge?

  • Til sækkeskuring bruges en grov sæk til at gnide med.
  • Til filtsning gås muren over med et pudsebræt med skumgummi eller filt på.
  • Ved vandskuring bruges en fugtig mursten til at skure det våde puds helt i bund med.
  • Berapning vil sige, at du koster muren med en våd kalkkost, mens mørtlen er fugtig.

Før du pudser muren

Underlaget skal være jævnt, rent og porøst, så det kan suge. Fremspring, søm og jern fjernes, og store huller fyldes med fugemørtel. Alt løst materiale som gammel mørtel, sand og støv fjernes, og overfladen spules, så muren suger jævnt.

6. september 2017
Mere om Facade

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Facade Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Facade Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Facade Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Det nemmeste trick i verden til rengøring af husmure

Facade At vaske ydermure ned kan virke som en uoverskuelig opgave, men her er en metode, der er så simpel, at man tror, det er løgn.

Facadematerialer der er nemme at holde

Facade Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi...

Nyt liv til gamle huse

Facade Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Vedligehold husets facade

Facade Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset, men tjek for skader, da de kan blive alvorlige og dyre.

6 gode grunde til at kalke

Facade Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere...

Guide: Revner i husmuren skal tages i opløbet

Facade Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Facade Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgaven an, inden du går i gang – måske skal noget repareres inden vedligeholdelsen. Og så skal materialet gøres klar med rengøring eller rensning. Her får du gode råd om, hvordan du bedst plejer dit hus udvendigt.

Reparationer på husets facade: undgå fugtskader

Facade Inden du går i gang med at renovere eller udskifte beklædningen på gavlen, vinduernes sålbænke, tagudhæng, inddækningen omkring døre eller...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Facade Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre...

Giv huset en flot træfacade

Facade Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Facade Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Facade Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.