Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgaven an, inden du går i gang – måske skal noget repareres inden vedligeholdelsen. Og så skal materialet gøres klar med rengøring eller rensning. Her får du gode råd om, hvordan du bedst plejer dit hus udvendigt.


Se opgaven an, inden du går i gang

Når du maler ude gælder de samme regler, som inde: Det indledende arbejde er afgørende for det gode resultat. Uanset hvad du ønsker at male, så begynd altid med at se opgaven an. Hvad er status? Måske har du brug for at reparere en skade i gips eller skrabe metalflager væk på vinduet eller nedløbsrøret, før du kan begynde den egentlige vedligeholdelse.

Brug de rigtige rensemidler

Når emnet skal klargøres, er det vigtigt, at du vælger de rigtige – effektive – midler, som også er godkendt, så de ikke belaster miljøet unødigt. Det er ikke ualmindeligt, at villaejerne bruger almindeligt opvaskemiddel, når de skal rense eller rengøre træ eller metal, der er malet, men det er bestemt en fejl. Opvaskemiddel indeholder overfladeaktive stoffer, som er med til at nedbryde den malede overflade.

Det koster lidt mere at indkøbe de rigtige rensemidler, men til gengæld holder metal- eller træværket det længere. Spørg dig for i din farvehandel, så du får det rigtige renseprodukt med hjem. Når emnerne er rengjorte, er det tid til “det sjove” – selve malearbejdet. Læs med her, så du ved, hvordan du gør.

Emner af metal

Foto: iStockphoto
Vær opmærksom på, at metalliske overflader skal være helt rene, inden du begynder at plejebehandle dem. 

Metalliske overflader findes mange steder udendørs – fx tagrender, lister, gelændere, kroge med mere. Ligesom træ og gips skal de fleste emner af metal også vedligeholdes. Vær dog opmærksom på, at fx metaldele på vinduesløsninger kan være vedligeholdelsesfrie, så det er altid fornuftigt at tjekke informationer fra producenten eller spørge der, hvor du køber emnerne.

Metal behandlet med plastisol

Hvis metallet er fra før 2006, er det sandsynligvis behandlet med plastisol, en plastfilm, der kan skalle af, når den kommer i kontakt med solens UV-stråler. Start med at fjerne filmen med grundrens, rensebenzin eller serpentin. Følg sikkerhedsanvisningerne på produktet. Lad evt. midlet sidde et stykke tid. Herefter kan filmen “trækkes” af. Vask evt. med en højtryksrenser. Rust fjernes med grydesvampe eller en børste og sandpapir.

Behandling med universalgrunder

Derefter behandler du med en primer, en universalgrunder, der giver god vedhæftningsevne. Så er du endelig klar til at male fladen. Her skal du spørge dig for i farvehandlen, da forskellige typer metal kræver forskellig special-maling. Giv emnet to lag maling, så er levetiden længst.

Sådan behandler du
puds

Foto: iStockphoto
Få styr på, hvilken type puds dit hus  har ved at brække et stykke løs puds af og tage det med til farvehandleren.

Gips og cement er mineralske materialer. Et godt resultat ved en opfriskning får du, hvis du anvender en pudstype, der forhindrer fugt i at trænge ind, men som samtidig lader indvendig fugt slippe ud. Ellers kan der opstå frostskader, revner eller algeangreb.

Vælg samme type puds

Start med at gennemgå pudsets tilstand og reparer eventuelle skader. Derefter vælger du samme type puds som tidligere. Kender du ikke typen, så bræk et lille stykke af og tag det med til din lokale farvehandler, der kan hjælpe dig med at beslutte, hvilke produkter du skal bruge.

Sådan rengøres et pudset hus

Et pudset hus rengøres med en damp-renser, som dræber alle bakterier. Den kan lejes i byggemarkedet. Vil du hellere vaske facaden på den traditionelle måde, så brug et kraftigt vaskemiddel eller et anti-svampemiddel, men sørg for at gøre hele fladen fugtig, så facaden er mættet, inden du smører midlet på. Derefter skylles grundigt, så der ikke er rester tilbage, der kan ødelægge tørringsprocessen.

Et lag primer og to gange maling

Efter et lag primer til mineralske overflader, maler du pudset to gange i tynde lag med tolv timers mellemrum. Hvis du lægger et for tykt lag på, kan indvendig fugt ikke arbejde sig ud. Huset kan ikke “trække vejret”, og samtidig bliver slutresultatet ikke så pænt.

For hussokler i cement eller beton gælder samme proces. Tjek soklens tilstand, bank løst materiale af og reparer eventuelle huller. Vask ned, giv primer og slut af med en maling, der egner sig til formålet.

Vigtigt med grundbehandling til teglsten

Foto: iStockphoto
Vælger du at male murstensvæggen med silikatmaling, kan du selv gøre arbejdet.

Det går fint at male mursten. Men hvis huset er ældre, og fugerne begynder at smuldre, skal du først fjerne alt løst materiale, vaske ned og reparere større fugehuller. Så har du en fast overflade at male. Specielt med teglsten er det overordentlig vigtigt at give den rigtige grundbehandling, da der ellers er risiko, for at fugt trænger ind og sprænger teglen.

Sprøjtemaling eller silikat-løsning til huset

Det hurtigste er at sprøjtemale huset, men det er ikke et job for en gør det selv-villaejer, her skal en professionel maler til. Vær også opmærksom på, at denne behandling “slører” aftegnene af murstenene, når huset er færdig-behandlet.

Vælger du derimod en silikat-løsning til både for- og efterbehandling, kan du selv udføre arbejdet. På den måde sikrer du samtidig, at tegl-aftegningen bevares bedst muligt.

Klargøring af
smedejern

Foto: iStock
Det gamle smedejernsstakit kan være behandlet med giftig blymønje. Brug åndedrætsværn, når du sliber det, før du maler.

Beslag, låse, hegn og porte – smedejern er et smukt og holdbart materiale. Men når malingen begynder at falme og skalle af, eller når emnet angribes af rust, er det tid til at male. Ligesom med alle andre opgaver er klargøringen fundamental for et vellykket resultat. Vask af med et rengøringsmiddel til “grov” rengøring. Fjern rust med gryde-svamp, børste eller sandpapir.

Maling af smedejern

Vil du male store flader, skal du bære maske, fordi ældre smedejerns-hegn kan være behandlet med giftig mønje. Rustbehandl med et special-middel til udendørs brug. Midlet kan også anvendes som primer. Derefter slutbehandles med en speciel metallisk maling, såsom “Hammer Coat” eller en klassisk alkyd-maling til metal, som giver en flot, emalje-lignende finish. Husk at skille løse dele ad, før du behandler dem.

Malermesterens tips til et bedre resultat

– Grundarbejdet er afgørende. Det er lige vigtigt, om du maler nedløbsrøret, vinduet eller havelågen i jern.
– Anvend de rigtige rengøringsprodukter. Undgå at anvende almindelig opvaskemiddel, da det tilfører tensider, som kan forstyrre hærdningen af den efterfølgende behandling.
– Mal aldrig i direkte sollys. Malingen tørrer for hurtigt med et dårligt resultat til følge. Mal heller ikke i fugtigt vejr. Her er det svært for malingen at tørre ordentligt – igen med et dårligere resultat til følge.
– Undgå gerne at male i pollensæsonen. Synligt pollen i luften kan sætte sig på emnet og efterlade en knoppet overflade.
– Pas på med stigen. Det kan ofte betale sig at leje et stillads. Det gør arbejdet sikrere – og det tager kortere tid, hvis du står behageligt under arbejdet.
– Beskyt flader, der ikke skal males med malertape, plast eller plader.
– Kommer du i tvivl, så spørg farvehandleren. Her er der masser af viden at hente. Handler det om større projekter, er det en god ide at lade en fagmand se emnet på stedet.

Mest læste artikler