Det er næsten altid en fordel at male to gange, selv om facaden ser ud til at være dækket med én gang.
Det er næsten altid en fordel at male to gange, selv om facaden ser ud til at være dækket med én gang. Foto: Beckers

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at male husets facade, så du bør også konsultere en professionel i den butik, hvor du køber malingen. I modsat fald risikerer du at stå med en 'ommer' året efter.

Af: Dorthe Plechinger, 10. marts 2010

De tre U’er – før du du går i gang med facaden
  • Udseendet – skal dit hus fremstå mat, i naturlige farver, skal du vælge cementbaserede løsninger. De mere farvestrålende og skinnende farver ligger i olie- eller akrylmalinger.
  • Underlaget – dvs. hvad skal farven hæftes på? Er underlaget mineralsk, dvs. af puds, cement eller silikatmalet, kan du stort set bruge alle facademalinger. Er facaden nypudset, må produktet ikke indeholde olie.
  • Udsættelse: Hvor er din bolig placeret – og dermed, hvad bliver den udsat for fx vind- og vejrmæssigt?

Huset skal være egnet til overfladebehandling
Det er meget vigtigt, at dit hus er egnet til en overfladebehandling og ikke har problemer med konstruktionen eller består af et meget fugtsugende underlag.
Generelt gælder det for facademalinger i dag, at de er diffussionsåbne – dvs., at fugt i dampform kan slippe ud gennem muren, så huset ikke bliver for tæt.

De naturlige produkter
De naturlige produkter har den største diffussionsåbenhed, mens de mere kunstige er tættere. Selv om den type maling giver huset mulighed for at ånde, vil der, hver gang, du maler facaden, blive lagt et nyt lag “tætning” uden på muren. Dermed får damp og em stadigt sværere ved at trænge ud, men samtidig får fugt også sværere ved at trænge ind.

De oliebaserede produkter

De oliebaserede malingstyper; olieemulsion, silikone eller akryl indeholder kunstige stoffer og er generelt dyre, men til gengæld er de lettere at holde ved lige og vaske af for begroninger m.v. Du kan få produkterne i alle farver og med forskellig glans. Og produkterne kan bruges på et mineralsk underlag, hvis forbehandlingen – dvs. afvaskningen af tidligere maling eller grunderarbejdet er gjort.

Forarbejdet er vigtigt uanset, hvad du vælger
Uanset hvilken “trosretning” inden for malinger du har, og hvilken maling du derfor vælger, skal forarbejdet gøres ordentligt, og facaden skal holdes ved lige, dvs. renses for begroninger mv., ligesom småskader bør repareres hvert år. På den måde vil facaden alt andet lige holde meget længere, før den skal have en ny, arbejdskrævende omgang.

Hvad gør man, når den cementbaserede maling skaller. Se det på næste side.#br

 
  Det er ikke noget kønt syn, når malingen på husets facade skaller.

Forlæng holdbarheden
Der er flere holdninger til, hvilke malingtyper der “holder” længst. Producenterne er dog enige om, at et grundigt forarbejde, løbende vedligeholdelse og det rette produkt til opgaven forlænger holdbarheden væsentligt.

Lys eller mørk farve
Lyse farver er lette at male med, for de giver nemmere et ensartet udseende. Husk blot at de skal tørre længere end mørke.Vælger du en mørk farve, kan den være svært at male ensartet. Til gengæld bliver en mørkere facademur nemmere opvarmet, og dermed forhindres begroninger, ligesom duggen hurtigere forsvinder og ikke skaber fugt.
Det giver nemlig et bedre slidlag og dermed større holdbarhed, så facaden holder længere.

Ekspertens råd
Den cementbaserede maling skaller af i store stykker. Hvad gør man? Vi har spurgt produktchef hos Weber, Bjarne Jensen, og han har følgende løsninger på problemet:

Den hurtige
Fjern alt det løse omkring hullet. Bank med en pind eller en negl rundt om hullet for at høre, om det også lyder hult indenunder andre steder. Gør det ikke det, og virker den øvrige maling omkring hullet fast forankret, kan du pletmale over hullet. Rens hullet og kanten omkring godt med en kost, så alt det løse grov-puds kommer af. Grund og mal med cementbaseret maling to gange. Du vil dog altid kunne se, at der er en malet plet.

Den grundige
Er det afskallede område for stort, når det løse eller hule puds bliver banket af, er det efter al sandsynlighed en ommer og udtryk for, at grovpudsen under malingen generelt ikke har det rette blandingsforhold. Skal problemet løses i bund, kræver det en lavtryks-vådsandblæsning – dvs. en rensning med fint sand tilsat lidt vand. Hermed får man renset, indtil der er en fast bund. Denne bund skal have en grundingsmørtel, og så er den klar.

10. marts 2010 Dorthe Plechinger
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Vælg den rigtige behandling til husets facade

Små revner og afskalninger kan repareres. Store skader kalder derimod på en større renovering, hvor der skal ny puds på. Murstenshuse, hvor...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der findes mange typer fuger. Det handler om husets materialer, udseende og selvfølgelig om, hvor let det er at arbejde med.

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.