Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er, at du kan blive boende i huset under renoveringen.


Er dit hus mangelfuldt isoleret?

Bor du i et murstenshus, der er bygget, før Bygningsreglementet i 1979 skærpede kravene til isolering, er det med stor sandsynlighed mangelfuldt isoleret og dyrt at opvarme. Samtidig er både mursten og mørtelfuger formentlig slidte.

Ryk dit hus to energiklasser op

Med et helt nyudviklet koncept for energirenovering, kan dit hus opgraderes, så det rykker op til to energiklasser op og dermed lever overholder de energirigtige standarder – samtidig med, at facaden fremstår nyrenoveret og nutidig med splinternye mursten.

Læs også: Hulmursisolering – vælg den rigtige isolering til hulmuren

Den ny metode består i at rive den yderste skalmur ned og opføre en ny ydermur af tyndere mursten. Helt konkret er de nye mursten kun 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Det giver plads til ekstra isolering imellem den eksisterende indermur og den nye ydermur, og hulrummet fyldes ud med moderne højeffektive isoleringsmaterialer.

Læs også: Det kan du få håndværkerfradrag for i 2015

På den måde får huset ekstra isolering i ydermurene, uden at det gør den originale mur tykkere. Det betyder, at tag, tagskæg, sokkel osv. ikke skal ændres. Sammenlignet med en hulmursisolering, opnår du også at få fjernet kuldebroerne ved vinduer og døre.

I nogle tilfælde er det dog en god idé at øge murtykkelsen med 60 mm, så man kan få isoleret soklen også; samtidig med, at der er plads til mere isolering. Systemet er meget fleksibelt og kan tilpasses huset og ejerens ønsker.



Vinduerne kan blive

Du behøver ikke udskifte dine vinduer og døre, og de bliver endda siddende i, mens arbejdet på muren udføres. Hele facaden er således lukket, mens arbejdet foregår, så du kan blive boende imens. Men når murværket energirenoveres, bør man dog altid overveje, om vinduerne er energirigtige; selv vinduer, som kun er fem år gamle, kan være ”overhalet” af nye energivenlige vinduestyper.

Besparelser, øget værdi, bedre varmeøkonomi og nyt udseende

Forventningen er, at en gennemgribende udskiftning af facaden vil give den enkelte husejer en årlig besparelse på varmeregningen på 3.000 til 10.000 kr. afhængigt af husets stand, og hvordan det varmes op.

Et overslag viser, at renoveringen af et gennemsnitligt 60er eller 70er hus på 120 – 150 m2 vil koste i omegnen af 300.000 kr. Det er inklusive materialer og håndværkere – men uden nye døre og vinduer.
 Energibesparelsen kan altså ikke finansiere en renovering. Men samtidig med bedre varmeøkonomi og større komfort, får huset et helt nyt udseende, og værdien vil øges med en ny teglfacade.

Læs også: Sådan bliver håndværkerfradraget i 2016

Metoden kan ses som et godt alternativ til udvendig efterisolering, som ikke bevarer teglfacaden – og indvendig efterisolering, som i praksis er svær at udføre uden at få problemer med skimmel og indeklima.

Mest læste artikler