De fleste husejere vil gerne sætte individuelle fingeraftryk på deres bolig – ikke mindst facaden.
De fleste husejere vil gerne sætte individuelle fingeraftryk på deres bolig – ikke mindst facaden. Foto: istockphoto

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Af: Lars Birger Nielsen, 7. maj 2017

Husets udtryk gør indtryk på os

Vi ved alle, hvad en facade er, men ikke alle tænker formentlig over ordets betydning: Det ydre udtryk. Udtryk gør indtryk på os, større eller mindre indtryk og mere eller mindre bevidst.
 
Det gælder fx, når vi passerer andre menneskers huse. Falder facaden i vores smag? Er der noget, vi kunne tænke os at kopiere? Noget vi finder grimt, inspirerende eller overraskende?

Teglsten giver et vedligeholdelsesfrit hus

De fleste huse opføres i mursten også kaldet teglsten. Her i landet er den gule eller røde og CE-mær­kede mursten mest anvendt. Et hus med sten i god kvalitet, hvor mureren har fuget ordentligt, har en vedligeholdelsesfri facade i generationer frem.

Beton er ikke kun til etageejendomme

Beton er ikke bare til etageejendomme, Også private kan opføre huse med facader i rå beton. Normalt lader man betonen stå ubehandlet, så ideen med det rustikke look bevares.

Et pudset hus er flot

Det er ikke let at få en facade til at fremstå flot i pudset tilstand. Har du ikke prøvet det før, så overlad arbejdet til en erfaren murer. Når muren er pudset, skal den overfladebehandles, ellers vil vind og vand slide på den, og via mikroskopiske huller kan vand trænge ind og sammen med kulde forårsage frostsprængninger.

Overfladebehandlingen må endelig ikke bestå af en plastbemaling, for det skaller af. Vælg en egnet murmaling eller en cementbaseret pulvermaling, som fås i flere farver og lyse toner. 

Metal er smukt, men følsomme overfor skader 

Stål, zink og kobber er materialer, der betyder smukke, arkitektoniske muligheder, og som blikkenslageren siger: "De holder de næste 100 år, uden du skal røre en finger”. Ulempen er, at metalpladerne er noget følsomme over for buler fra stiger, fodbolde etc.

Kalk er billigt, men også besværligt

Kalkning kræver tålmodighed, men resultatet er smukt! Husk også, at du med få års mellemrum skal på opgaven igen med skraber, kost og flere lag af den vandtynde væske.
 
Du kan ikke kalkhvidte oven på maling – det hænger ikke ved. Det er enten eller. Fortryder du, skal du have gang i sandblæseren eller skrabejernet for at skifte overflade. En blæsning med tøris virker også. 

Filtsning eller vandskuring

Murstensfacaden kan også vandskures – eller filtses, som nogle siger. Det er en meget vandig puds, som du kan købe i færdigblanding, og som er lettere at arbejde med end puds.
 
Her er det godt at have rigeligt med armkræfter. Behandlingen ligesom “blødgør” murstensfladens regulære udtryk, og efterfølgende kan du tilføre forskellige former for mur- eller cementmaling. 

Kalksandsten kan få et trist udseende

I 70’erne og starten af 80’erne var det meget moderne at bygge med hvide mursten kløvet ud af kalksandsten, som der ikke skulle være noget vedligehold med. Men erfaringerne har siden vist, at disse kløvede kalk-sandsten let får et lidt trist og beskidt udseende.
 
Mange husejere har derfor efterspurgt et holdbart produkt, der kan give hele huset et mere tidssvarende udseende.

Mørtel i stedet for kalksten

Der forhandles en cementbaseret mørtel, som kan påføres direkte på alle typer af mineralsk underlag som puds, tegl og beton, og det giver en smuk, kalkmat overflade, der både er diffusionsåben og ekstremt slidstærk. Produktet er let at benytte – det kan fx påføres med en hvidtekost, så det er til at arbejde med.

Træ skal trykimpreneres, hvis det skal holde

I Danmark bruges oftest gran og fyr foruden lærk. Gran og fyr har fået en trykimprægnering, hvis det skal have mening at bruge det til facadebeklædning i vores vejrbarske land. Nyest er en træserie, som er imprægneret uden brug af tungmetaller og opløsningsmidler.
 
Lærk er fra naturens side “selvimprægneret”, men for alle trætyper gælder, at de bør have en overfladebehandling med et egnet produkt i en ønsket farve. Hårdttræsarter er også dukket op i privathusbyggeriet. De tåler vejrliget bedre, men også her gælder, at der skal et eller andet velegnet produkt til for at bevare træet og dets smukke udseende.

Isolerende hårdplader

Er murværket dårligt, kan du isolere huset udvendigt fra med hårdplader fra mineral- og stenuldsfabrikker. Når pladerne er sat op, pudses de, og overfladen behandles. Du får samtidig tjekket facadens øvrige arkitektoniske udtryk, så der er stor chance for, at man har bibragt sig selv en værditilvækst, der overstiger udgiften. Ikke så ringe endda.
7. maj 2017 Lars Birger Nielsen
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.