Sæt en lille streg på væggen, så du kan holde øje med, om revnen vokser.
Sæt en lille streg på væggen, så du kan holde øje med, om revnen vokser. Foto: Colourbox & Getty Images

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Af: Redaktionen, 3. januar 2019

Det danske vejrlig er hårdt for murværk

Hård blæst er en væsentlig grund til, at murene revner. Faktisk kan en storm både skabe tryk og undertryk, og påvirkningen er så kraftig, at enhver konstruktionsfejl i et hus vil udmønte sig i revner i mure, lofter eller vægge.

I et nybygget hus kan der være forskellige bygningsdele, der svinder ind, når de tørrer og hærder. Det kan også give revner. Omvendt kan fugt også bevirke, at bygningsdele, fx et trægulv eller et bjælkelag, udvider sig og skaber revner i den tilstødende mur.

Hold øje med de hurtigtvoksende revner

Sætningsrevner starter i soklen og rækker ofte langt op i muren. Fundamentssætninger kan skyldes, at fundamentet er placeret på ikke-bæredygtig jord, omkringliggende grundvandssætninger eller nærtstående træer, der udtørrer lerjorden.

I princippet skal alle udvendige revner repareres, fordi åbningen giver adgang for fugt i muren og isoleringen. Der er altid en årsag til, at revnerne opstår, og når du skal finde ud af, hvordan reparationen skal foretages, er det vigtigt at vide, om der fx er tale om en sætning, om rustent metal inde i muren eller noget helt andet.

De værste revner er dem, der opstår hurtigt, og som bliver ved med at vokse. Opdager du en ny revne, er det derfor en god idé at fotografere den – gerne med et målebånd, så du kan følge med i, hvordan den udvikler sig.

Udvendige revner SKAL ordnes

I princippet skal alle udvendige revner repareres, fordi åbningen giver adgang for fugt i muren og isoleringen. Der er altid en årsag til, at revnerne opstår, og når du skal finde ud af, hvordan reparationen skal foretages, er det vigtigt at vide, om der fx er tale om en sætning, om rustent metal inde i muren eller noget helt andet. De værste revner er dem, der opstår hurtigt, og som bliver ved med at vokse.

Hold øje med, om revnen i muren vokser

En anden mulighed er at sætte en lille streg på væggen, så du på den måde kan holde øje med, om revnen vokser. Mindre revner, der er under en halv centimeter brede, vil du ofte kunne reparere selv. Hvis der er mange smårevner i muren, eller pudsen er meget beskadiget, kan et armeringsnet forstærke muren og lukke revnerne. Men opdager du en revne, der er bredere end en halv centimeter, eller er der en revne, der hurtigt bliver længere og bredere, bør du kontakte en murer.

Her tager revnerne bo i muren

  • Forkert placerede eller for få murbindere – ofte ses de ved husets hjørner.
  • Rusttærede murbindere.
  • I soklen, specielt ved sætninger.
  • Rustdannelse på især indmurede armeringsstænger og stålkonstruktioner.
  • Over vinduer og døre, særligt hvis der ligger ståltegl. Fugen mellem vindue/dør og mur revner ofte og kan falde ud.

Sætningsskader i gulv

Sætningsskader kan vise sig som revner i gulvet eller som sænket gulv. Skaderne viser sig typisk som knækkede klinker på badeværelset eller køkkenet, ved at trægulvet gaber ved panelerne, eller at de indvendige vægge begynder at slå revner.

Sætningsskader i gulve kan komme af flere årsager, men det er typisk fordi, jordens volumen under gulvet med tiden er blevet mindre. Det kan medføre et hulrum under bygningen, eller betyde at jordens bæreevne ikke er tilstrækkelig til at bære bygningens vægt, og at bygningen derfor vil synke og sætte sig.

Stabiliser fundamentet

Det kan skabe alvorlige sætningsskader i gulvet, og det er vigtigt, at der hurtigt bliver gjort noget ved problemet. Ud over at skaderne skaber revner i bygningen, kan det nemlig også medføre skimmelsvamp og fugt.

Derfor er det vigtigt at du får en professionel ud til at se på skaderne. Hvis det vurderes, at skaderne skal udbredres, bliver der udarbejdet en jordbundsundersøgelse. På baggrund af resultaterne udarbejdes der en løsning, der passer bedst til din bolig.

3. januar 2019 Redaktionen
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.