At sætte en træfacade op kan godt være gør det selv-arbejde.
At sætte en træfacade op kan godt være gør det selv-arbejde.

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.


Der er flere fordele ved en træfacade
Der er flere fordele ved at vælge træbeklædning til huset. Den fylder ikke meget, er billigere end mursten og lettere at reparere. Og så kan du nemt sætte beklædningen op selv, og det kan gøres når som helst i løbet af året.

Høvlede brædder er flotte, men sårbare
Der er et par ting, du skal overveje, før du går i gang – blandt andet om brædderne skal være savskårede eller høvlede. Førstnævnte har en mere rustik og mindre sårbar overflade. Knubs og hak ses ikke så let som på de glatte, høvlede brædder, der til gengæld giver en flot og mere forfinet beklædning. De savskårede brædder er også bedre til at suge træbeskyttelsen, som har det med at lægge sig noget tykkere oven på den høvlede overflade.

Vend træet rigtigt
Træet tørrer i sommervarmen, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan brædderne vender, når de monteres.
Kernesiden – den side, der har vendt indad mod midten af træet – skal vende udad, mens splintsiden skal vende indad. Kig på åretegningen på enden af brædderne. Årerne danner buer, og den side, de buer ned mod, er kernesiden.

Beklædningen skal 20 cm over jorden
Træbeklædningen bør slutte godt 20 cm over jordoverfladen, da påvirkningen fra den fugtige jord med tiden kan medføre råd og svampeangreb. Når beklædningen er færdig, skal den have træbeskyttelse. Jo mere transparent behandlingen er, desto oftere skal den genopfriskes.

Læs på næste side bl.a. om valg af de rigtige søm.#br

Dækkende træbeskyttelse holder længe
Bruger du en næsten dækkende træbeskyttelse, skal du gentage behandlingen cirka hvert femte år, mens en meget transparent beskyttelse skal gentages hvert andet år. En helt klar træbeskyttelse må frarådes, fordi den beskytter dårligt og normalt skal gentages hvert halve år.

Brug de rigtige søm
Det er ikke ligegyldigt, hvilke søm og skruer du bruger til montering af træbeklædningen. Ofte bruges der fyrre- eller grantræ, og her er det ikke noget problem at bruge almindelige galvaniserede (varmforzinkede) søm.

Noget træ kræver rustfrie søm
Men til visse træsorter, som fx lærk og ikke mindst cedertræ, er det vigtigt at bruge søm og skruer af rustfrit stål. Disse træsorter angriber zinklaget på de galvaniserede søm og får metallet til at ruste. Rusten vil med tiden resultere i sorte streger på træbeklædningen, som er næsten umulige at fjerne.

5. juli 2010
Mere om Facade

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om dit hjem er ramt - og hvordan du skal forholde dig til revnerne.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med...

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi...

Miniguide til facadevalg

Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og...

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er, at du kan blive boende i huset under renoveringen.

6 gode grunde til at kalke

Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Reparationer på husets facade: undgå fugtskader

Inden du går i gang med at renovere eller udskifte beklædningen på gavlen, vinduernes sålbænke, tagudhæng, inddækningen omkring døre eller andre små forbedringer på husets facade, skal du sikre dig, at regnvand kan løbe fra det materiale, du vælger. Samtidig skal den nye beklædning være konstrueret korrekt.

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre...

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der findes mange typer fuger. Det handler om husets materialer, udseende og selvfølgelig om, hvor let det er at arbejde med.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.