En gummifuge er god, da den er helt tæt, og dermed holder vand og kulde ude.
En gummifuge er god, da den er helt tæt, og dermed holder vand og kulde ude.

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der findes mange typer fuger. Det handler om husets materialer, udseende og selvfølgelig om, hvor let det er at arbejde med.

Af: Pia Fiil Christensen, 1010, 19. oktober 2010

Kalkmørtel til murede huse

Trævinduer og yderdøre i murede huse har bedst af at blive fuget med kalkmørtel. Har du et gammelt muret hus med nye vinduer, der er fuget med elastiske fuger, bør du fjerne dem og erstatte fugerne med mørtelfuger.

Gummifuge er god, da den holder tæt

Mange vælger at bruge en elastisk gummifuge, der sprøjtes ind med en fugepistol. Den er god, da den holder tæt (diffusionstæt), men til gengæld er det meget vigtigt, at du så udendørs bruger en fuge, der kan ånde (diffusionåben). Ellers risikerer du, at træet rådner.

Silikonefuge kan ikke males

Når du køber elastisk fugemasse, så spørg forhandleren, om overfladen, hvor fugemassen skal sidde fast, skal forarbejdes inden. Og husk, hvis du bruger fugemasse af silikone udvendigt, kan det ikke males. Til gengæld findes fugen i mange farver. Når de elastiske fuger begynder at se tørre og gummiagtige ud, er det tid til at udskifte dem.

Fugebånd er fremtidens fugemateriale

Fugebånd bliver også kaldt fremtidens fugemateriale, fordi det er nemmere at arbejde med end fugemassen. Man skal ikke være den store handyman for at sætte det op, og så sviner det ikke, som det ofte sker, når man står med en almindelig fugepistol.

Fugebåndet udvider sig automatisk

Fugebåndet har den fordel, at det udvider sig automatisk og tilpasser sig alle ujævnheder mellem karm og mur. Og så kan det ånde samtidig med, at det holder regnen ude.

Indtørrede fuger skal skiftes

Fugebåndet bør opbevares ved 15-25 grader mindst en time, før du sætter det op. Båndet udvider sig hurtigt, når du begynder at rulle det ud. Du skal udskifte fugebåndet, når det ser indtørret ud. Det vil begynde at krympe og dermed slippe i siderne, og dermed stiger risikoen for at fugt og vand trænger ind.

Vælg den rigtige fuge

Murede huse: Vælg en fuge af kalkmørtel – den er lavet af samme materiale som huset. Fugen arbejder på samme måde og i samme tempo som murværket.

Træhuse: Brug en elastisk gummifuge eller et fugebånd til den udvendige fuge omkring vinduer og døre.

Husk, når fugen skal skiftes:

  • Skal den gamle fuge udskiftes, er det vigtigt at få fjernet den gamle fuge helt.

  • Den elastiske fuge kan skæres op med en hobbykniv.

  • Fugebånd kan løsnes langs siderne med en skarp hobbykniv.

  • Hvis fugen er af kalkmørtel, går det hurtigst med en mejsel og en hammer.

  • Du må ikke fuge med mørtel på en solskinsdag, da det tørrer for hurtigt og revner.
19. oktober 2010 Pia Fiil Christensen, 1010
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi...

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgaven an, inden du går i gang – måske skal noget repareres inden vedligeholdelsen. Og så skal materialet gøres klar med rengøring eller rensning. Her får du gode råd om, hvordan du bedst plejer dit hus udvendigt.

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre...

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.