Vedbend er selvhjulpen som klatreplante. De opadgående vækst foregår ved hjælp af plantens hæfteskiver.
Vedbend er selvhjulpen som klatreplante. De opadgående vækst foregår ved hjælp af plantens hæfteskiver. Foto: istockphoto

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Af: C. Dahl, 5. september 2017

Ikke alle klatreplanter er selvhæftende

Det kan være svært at afgøre, hvilken plante der egner sig bedst til din husmur. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle klatreplanter, der er i stand til at hæfte sig selv til murværket.

Afhængig af om du ønsker en klatreplante, som er selvhæftende eller ej, findes der nogle forskellige muligheder. 

5 selvhæftende klatreplanter

1. Vedbend (Hedera helix) er enstedsegrøn busk bestående af tre- til femfingrede blade. Under gunstige forhold kan Vedbenden blive helt op til 30 meter, hvorfor planten som oftest skal klippes til i højden.

2. Klatrevildvinen (Parthenocissus quinquefolia var. Engelmannii) kommer oprindeligt fra den østlige del af USA. Bladene består af fem tilspidsede småblade, og adskiller sig fra den almindelige vildvin, der består af en mere ujævn og uregelmæssig overflade.

3. Rådhusvinen (Parthenocissus tricuspidata) stammer fra Østasien og er en af de mest brugte vildvin, da denne vokser højt og danner en tæt bladflade med mange grene.

4. Klatrehortensiaen (Hydrangea anomala ssp petiolaris) er i familie med de hortensiaer, der findes i haven. Specielt ved klatrehortensiaen er, at den vokser langsomt og kan blive op til syv meter.

5. Benveden (Euonymus fortune) er dækket af gulbrogede og stedsegrønne blade. Planten trives i både sol og skygge og bliver ikke mere end omkring tre meter høj. 

En hjælpende hånd

Hvis du vælger en klatreplante, der ikke er selvhæftende vil der være behov for at opsætte espalier, metaltråde eller lignende langs murværket, så planterne har noget at vokse op ad.

Her findes også nogle forskellige klatreplanter, der egner sig godt til husfacaden.

3 ikke-selvhæftende klatreplanter

1. Kamæleonbusken (Actinidia kolomikta) er kendt for sine flotte rosafarvede blade. Planten er især velegnet til at klatre i pergolaer og på skråninger.

2. Tobakspibeplanten (Aristolochia macrophylla) er en god klatrer. Den kan blive op til 20 meter høj, men vil især i begyndelsen have brug for lidt hjælp.

3. Akebien (Akebia quinata) er en hurtigvoksende plante, der egner sig som espalieret busk op ad mure, pergolaer, rionet mv. Planten består af femfingrede blade og kan sno sig ca. 10 meter til vejrs.

5. september 2017 C. Dahl
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store sætningsskader.

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.